Connect with us

Νέας Ιωνίας

Π. Μανούρης: “Γυρνάμε στις ρίζες μας για να προχωρήσουμε μπροστά”

Published

on

Ο Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Ραδιο1 του Βόλου, στην εκπομπή “Πρωϊνή Καλημέρα” με το δημοσιογράφο Ηλία Κουτσερή.

Ο Δήμαρχος θα παραστεί στο συμπόσιο που διοργανώνει η Εστία «Ίωνες» για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας Βόλου, με θέμα «Δράσεις μελέτης και ανάδειξης του τρόπου της αστικής εγκατάστασης των προσφύγων Μικρασιατών και της φροντίδας της Ελληνικής Πολιτείας.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Είμαι πολύ χαρούμενος με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία που παίρνουμε οι Ίωνες. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το γεγονός ότι γίνονται τέτοιες κινήσεις και μάλιστα σε εποχές δύσκολες, όπως είναι αυτές που διανύουμε.

Θα συμμετέχουμε μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Χαλκηδόνος και Ηρακλείου, τον κ.κ. Γαβριήλ. Θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Βλέπω εξέχουσες προσωπικότητες και ανθρώπους οι οποίοι όχι απλά θα συμβολίσουν αλλά θα δώσουν στο συμπόσιο ένα πολύ σπουδαίο χαρακτήρα.

Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι πέρα από την καταστροφή, υπήρχε και ένα τεράστιο θετικό «εμβόλιο» στην οικονομία και στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας. Μέσα από τον κατατρεγμό, από αυτό τον απίστευτο διωγμό, αναγεννήθηκε η Ελλάδα στο σύνολο της.

Ο δικός μας Δήμος, ο Δήμος της Νέας Ιωνίας είναι «προϊόν» της επίσημης μετεγκατάστασης των προσφύγων, μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Αυτοί οι άνθρωποι πέρασαν δύσκολα στην αρχή και αυτό το θέμα θα το αναδείξουμε στο συμπόσιο, την υποδοχή τους δηλαδή από ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, που τους αντιμετώπισε με μεγάλο σκεπτικισμό.

Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ξεπέρασαν τις αντιξοότητες, ήταν καινοτόμοι, ανήσυχα μυαλά, νοικοκύρηδες όπως απέδειξαν. Έχουμε να παινευόμαστε για αυτό.

Οι πρόσφυγες ήταν ευλογία για την Ελλάδα. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες πρέπει να μπολιάσουμε τη νέα γενιά με την λογική των αλησμόνητων πατρίδων και όχι των χαμένων πατρίδων. Να το τονίζουμε συνεχώς, ιδιαίτερα αυτή την εποχή για να το ακούνε και οι μικρότεροι.

Πρέπει να βρούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα εκείνης της εποχής και να τα μεταφέρουμε στη σημερινή κοινωνία, για να τα κάνουμε εργαλεία ανάπτυξης.

Ας ξεφύγουμε από την λογική του DNA, όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι. Να θυμηθούμε ότι οι προγονοί μας μεγαλούργησαν γιατί ζούσαν σε έναν κόσμο, σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική θέση, όπου τα ερεθίσματα που υπήρχαν τους έκαναν να αναπτύξουν την εξωστρέφεια τους. Η εξωστρέφεια τον άνθρωπο τον κάνει να είναι πιο ανθεκτικός, πιο καινοτόμος και πιο δεκτικός.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη https://youtu.be/1pv-0Dov15o

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ