Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Α.Γ.Σ. Ανατολή: Κατάρριψη ρεκόρ στον αγώνα “ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ” από τον Φώτη Ζησιμόπουλο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα καταπληκτικό ρεκόρ επετεύχθη στον αγώνα δρόμου με την επωνυμία: ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2023. 

Ο Έλληνας πρωταθλητής αγώνων δρόμου υπεραποστάσεων ΦΩΤΗΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ συνέτριψε το ρεκόρ του αγώνα δρόμου «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», διανύοντας την απόσταση των 245 χιλμ. σε 19 ώρες, 55 λεπτά και 02΄΄.

Σημείωση: ο Φώτης Ζησιμόπουλος γεννήθηκε το 1982 στο Αγρίνιο. Είναι νυμφευμένος, πατέρας δύο παιδιών και αστυνομικός στο επάγγελμα. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε σειρά αγώνων υπέρ – Μαραθωνίων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στους οποίους αρκετές φορές ήταν πρώτος νικητής. Αξίζει να ανατρέξετε στους σχετικούς συνδέσμους για να διαβάσετε το πλουσιότατο βιογραφικό του.

Η επίδοση αυτή του υπέρ- αθλητή ΦΩΤΗ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ έρχεται μετά από 39 χρόνια και καταρρίπτει το ρεκόρ που κρατούσε ο μοναδικός στον κόσμο (και κάτοχος περισσότερων από 70 παγκοσμίων ρεκόρ σε αγώνες υπέρ αποστάσεων) ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΟΥ, που το 1984 είχε πετύχει 20 ώρες και 25 λεπτά.

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος ξεκίνησε τον φετινό αγώνα του με εμφανείς προθέσεις να καταρρίψει το ρεκόρ της διαδρομής. Με πολλή περίσκεψη και μεγάλη υπομονή περνούσε τον ένα μετά τον άλλο τους σταθμούς ελέγχων (και εφοδιασμού) και έδειχνε ότι εφέτος θα είχαμε αυτήν την κατάρριψη. Από την εκκίνηση του αγώνα, που έγινε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 7 το πρωί κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών, ήταν μέσα στο γκρουπ των προπορευομένων. Στο σταθμό Νο 10 των Μεγάρων (στο 38,9 χιλμ.) έκανε την αλλαγή, προσπέρασε τον προπορευόμενο Βραζιλιάνο δρομέα JANDOSA VALDEMIR (ο οποίος είχε ξεκινήσει με ένα πολύ γρήγορο ρυθμό) και από εκείνη τη στιγμή και μετά κράτησε τα ηνία μέχρι και τη γραμμή του τερματισμού στη Σπάρτη, στο άγαλμα του Λεωνίδα.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Είχε καλή (μέτρια) θερμοκρασία, χωρίς υγρασία και οι δρομείς έδειχναν να μη διψούν. Οι φίλαθλοι σε όλο το μήκος της μεγάλης διαδρομής χειροκροτούσαν και επευφημούσαν όλους τους 380 δρομείς που δήλωσαν συμμετοχή (προερχόμενοι από 47 κράτη της υφηλίου).

Όλοι οι δρομείς του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΥ είναι μεγάλοι «ήρωες». Στόχος όλων είναι να φτάσουν στη Σπάρτη, να αγγίξουν τα άγαλμα του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα, να αναβιώσουν (κατά το ήμισυ) τον Φειδιππίδειο άθλο. Ο κάθε Σπαρταθλητής, εκτός από την ειδική προετοιμασία με τις πολύωρες και κοπιαστικές προπονήσεις, πρέπει  να έχει μεγάλα αποθέματα ψυχικών δυνάμεων και υπομονής. Οι πειρασμοί σε όλη τη διαδρομή είναι πολλοί. Ο Σπαρταθλητής τότε «φεύγει» από το σώμα του και «υπερίπταται» σε άλλους κόσμους. Ένας τέτοιος άθλος επιτυγχάνεται περισσότερο με τις ψυχικές δυνάμεις του δρομέα.

Στη φετινή διοργάνωση είχαν δηλώσει 48 Έλληνες δρομείς (άνδρες και γυναίκες), οι οποίοι είχαν επιτύχει τα όρια που είχε καθορίσει η Οργανωτική Επιτροπή.

 

 

 

 

Αναφέρουμε την πρώτη δωδεκάδα των νικητών και τους χρόνους που πέτυχαν:

1)ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ σε 19: 55.02, 2) HOLVIK SIMEN (Νορβηγία) σε 22: 17.17, 3) HERRON JACQUELYN CAMIL – (ΓΥΝΑΙΚΑ – USA) 22: 35.25, 4) HONKALA NOOKA (Γυναίκα Φινλανδία) σε 23: 22.56, 5) MARTINEZ ROMAN FERNANDO ANDRES (Ουρουγουάη) σε 23: 32.53, 6) JANDOSA VARDEMIR (Βραζιλία) σε 23: 37.27, 7) GASPAR PETER ( Ουγγαρία) σε 23: 41.49, 8) LIPIAINEN SATU (Γυναίκα – Φινλανδία) σε 23: 48.28, 9) ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΕΛΛΑΣ) σε 24: 13.48, 10) MIHALIK NOMBERT ( Ουγγαρία) σε 24: 39.50, 11) ERUS TIDOR Ουγγαρία) σε 24: 39.55, 12) BRUNNER RADEK (Τσεχία) σε 24: 46.37.

Επίσης αναφέρουμε τους τρεις πρώτους Έλληνες και τις τρεις πρώτες Ελληνίδες:

Άνδρες: 1)ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ σε 19: 55.02, 2) ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ σε 24: 13.48, 3) ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ σε 27: 37.33

Γυναίκες: 1) ΞΗΡΟΦΩΤΟΥ ΜΑΡΘΑ σε 29: 14.16, 2) ΣΤΑΡΦΑ ΠΑΠΑΦΙΛΗ ΠΕΓΚΥ σε 31: 24.52, 3) ΠΟΛΥΖΩΗ ΜΑΡΙΑ ΣΕ 34: 17.30. Σημείωση: η αθλήτρια Πολυζώη Μαρία γυμνάστηκε περιστασιακά στο Δημοτικό Στάδιο Ν. Ιωνίας. Ξεκίνησε τον αγώνα από τις τελευταίες θέσεις των δρομέων και χιλιόμετρο με χιλιόμετρο βελτίωνε τη θέση της ώσπου τελικά τερμάτισε στην162η θέση.

 

 

 

 

 

 

 

Ορισμένα χαρακτηριστικά του αγώνα: 1) Κατά τη διάρκεια αυτού υπήρξαν πολλές αλλαγές στη σειρά των αθλητών και αθλητριών. Υπήρξαν μεγάλες ανακατατάξεις, που έδειξαν τα ψυχικά αποθέματα και την πείρα των δρομέων, που με αστείρευτη υπομονή και καρτερικότητα έτρεξαν ασταμάτητα, με μοναδικό τους στόχο να τερματίσουν. Υπήρξαν βέβαια και οι εγκαταλείψεις αρκετών, γιατί ένας τόσο μεγάλης απόστασης αγώνας κρύβει πολλές εκπλήξεις. 2) Οι φίλαθλοι σε όλο το μήκος της διαδρομής επιφύλαξαν υποδοχή με αποκορύφωμα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (1 Οκτωβρίου) που με ουρανομήκεις ιαχές υποδέχθηκαν στη Σπάρτη το «μοναδικό» ΦΩΤΗ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟ, ο οποίος είχε συντρίψει το ρεκόρ του παγκόσμιου πρωταθλητή στις υπεραποστάσεις ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΟΥ, που ήταν ακατάρριπτο από το 1984. 3) Οι εκατοντάδες εθελοντές, οι αφανείς ήρωες της διοργάνωσης, που για περισσότερο από 36 ώρες πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ. 4) Σε όλο το μήκος της διαδρομής υπήρχαν 75 σταθμοί ανεφοδιασμού και ελέγχου. 5) Τερμάτισαν εντός του χρονικού ορίου των 36 ωρών 255 αθλητές και αθλήτριες. 6) Η διαδρομή του αγώνα αυτού θεωρείται από τις δυσκολότερες στον κόσμο, καθ’ όσον περιλαμβάνει ακόμη και μονοπάτια δύσβατα και «σκαρφάλωμα» μέσα στη νύκτα στο Παρθένιο Όρος (Αρτεμίσιο, όπου ο Φειδιππίδης συναντήθηκε με τον Θεό Πάνα), ύψους 1.200 μ. καθώς και εξαντλητικές και  ατελείωτες ανηφορικές στροφές πριν την Σπάρτη.

Αναφέρουμε και λίγα στοιχεία για την έμπνευση και τη δημιουργία του αγώνα δρόμου με την επωνυμία «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», η οποία οφείλεται σε μια συγκυρία και ανήκει στον βρετανό σμήναρχο της RAF John Foden. Ο John Foden με τη συνεργασία τεσσάρων ακόμη συναδέλφων του, στηριζόμενοι στην ιστορία του Ηροδότου, αποφάσισαν να δοκιμάσουν εάν ήταν δυνατόν ένας άνθρωπος να διανύσει την απόσταση Αθήνα – Σπάρτη (250 χιλμ.) μέσα σε δύο μέρες, όπως ο αρχαίος ημεροδρόμος Φειδιππίδης. Το τόλμημά τους είχε επιτυχία και «γέννησε» τον πρώτο αγώνα  (Α΄ Διεθνές ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ) που έγινε το 1983, με την συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και την Ελλάδα. Στη συνέχεια (το 1984)  ιδρύθηκε ο επίσημος Σύνδεσμος με την επωνυμία ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Έκτοτε διοργανώνεται κάθε φθινόπωρο, τις τελευταίες ημέρες του  Σεπτεμβρίου ο αγώνας, ο οποίος έχει ανώτατο όριο συμμετοχών τις 400 (περίπου) θέσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Γ.Σ. Ανατολή (που με μικρή αντιπροσωπεία του βρέθηκε σε τμήμα της διαδρομής)  συγχαίρει τον υπέρ- αθλητή ΦΩΤΗ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟ, καθώς και όλους τους δρομείς που τόλμησαν και έλαβαν μέρος σ’ αυτόν τον αγώνα της αναβίωσης του άθλου του Φειδιππίδη και της αναμέτρησης του ανθρώπου με τις σωματικές και ψυχικές του δυνάμεις. Ιδιαίτερα βέβαια συγχαίρει όλους και όλες που τερμάτισαν. Επίσης συγχαίρει την Οργανωτική Επιτροπή του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΓΩΝΑ «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», την Τροχαία, τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές, τους εθελοντές όλων των σταθμών ελέγχου και ανεφοδιασμών, τους φιλάθλους και τις Δημοτικές Αρχές των Δήμων της διαδρομής.

 

Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από πολλούς σχετικούς ιστοτόπους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ