Αθλητισμός
Στον πυρετό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας
Στο πιο μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού μεταξύ Εθνικών Ομάδων ποδοσφαίρου συμμετέχει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που βρίσκεται στη χώρα όπου λατρεύουν το ποδόσφαιρο, την Βραζιλία. Ο προπονητής Φερνάντο Σάντος είδε τους διεθνείς σε τρία φιλικά παιχνίδια στα οποία οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές που δεν ήταν από τους λεγόμενους αναντικατάστατους βάλθηκαν να αποδείξουν πως αξίζουν της προσοχής του. Η γαλάζια ομάδα παίρνει μέρος σε έναν από τους πιο ισορροπημένους ομίλους με αντιπάλους από τρεις διαφορετικές ηπείρους που είναι κατά σειρά η Κολομβία, η Ιαπωνία και η Ακτή Ελεφαντοστού. Κάθε ομάδα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά της με τους φαντεζί Νοτιοαμερικάνους, τους ικανότατους σε ατομική ποιότητα Αφρικάνους και τους ταχύτατους και ομαδικότατους Ασιάτες να τίθενται κόντρα στην αποτελεσματικότητα και μαχητικότητα των διεθνών μας. Η αλήθεια είναι πως οι αντίπαλοι μας βλέπουν με συμπάθεια αλλά μάλλον δεν μας υπολογίζουν πολύ και εδώ ακριβώς πρέπει να πιστέψουμε πως ‘’έντεκα αυτοί έντεκα και εμείς’’ όπως είχε πει σαν προπονητής ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας.
Τρίτη και τυχερή;
Είναι η τρίτη φορά που φτάνουμε στα τελικά με την πρώτη το 1994 στα γήπεδα των ΗΠΑ την οποία θέλουμε να ξεχάσουμε και τη δεύτερη πριν από τέσσερα χρόνια στην Νότια Αφρική όπου πετύχαμε την πρώτη μας νίκη απέναντι στη Νιγηρία με 2-1. Συνολικά σε δύο συμμετοχές έχουμε πέντε ήττες και μια νίκη με τέρματα 2-15! Τώρα ελπίζουμε πως η τύχη που μας συνοδεύει στις κληρώσεις θα γίνει σύμμαχος γιατί οι αριθμοί λένε πως στην Παγκόσμια κατάταξη βρισκόμαστε στη δωδέκατη θέση πάνω από Ιάπωνες και ‘’Ελέφαντες’’, αλλά χρειάζεται να δείξουμε πως είμαστε δυνατοί για να έχουμε πιθανότητες να τους ξεπεράσουμε κερδίζοντάς τους.
Νεωτερισμοί
Οσον αφορά την διοργάνωση είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθούν τρία καινούργια στοιχεία που θα βοηθήσουν στο τομέα της δικαιότερης και καλύτερης μεταχείρισης των ομάδων και των ποδοσφαιριστών τους. Η πρώτη είναι το Goal Line ένα σύστημα με 14 ειδικές κάμερες με τη βοήθεια του οποίου ο διαιτητής κοιτώντας το ρολόι του θα ξέρει αν η μπάλα πέρασε την γραμμή τέρματος. Η δεύτερη είναι το σπρέϋ (!) αφρού που θα χρησσιμοποιούνξ οι διαιτητές για να μαρκάρουν το σημείο που έγινε παράβαση φάουλ αλλά και που θα στήνεται ‘’το τείχος’’ των αντιπάλων, κάτι που εφαρμόστηκε στο Παγκόσμιο κύπελλο Νέων που έγινε πέρσι την Τουρκία. Ο τρίτος νεοτερισμός είναι η εισαγωγή τάιμ άουτ, ώστε οι ποδοσφαιριστές να πηγαίνουν προς την γραμμή άουτ για να δροσιστούνε. Οι Ευρωπαϊκές ομάδες στην Βραζιλία θα υποφέρουν, καθώς δεν έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται σε θερμοκρασίες 35 βαθμών με 95% υγρασία και σε μία χώρα που απέχει γεωγραφικά όσο η Ελλάδα από τη Σουηδία με παιχνίδια σε όλο το μήκος της.
Το αήττητο που κρατάει από το… 1974
Κλείνοντας να προσθέσουμε το αήττητο που έχουμε στη Βραζιλία στο ένα μόλις παιχνίδι (0-0) που τους βρήκαμε μάλιστα αντιπάλους το μακρινό 1974 και ενώ οι καριόκας (ως Παγκόσμιοι Πρωταθλητές) προετοιμάζονταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας. Μία αναμέτρηση που δεν είδαν ποτέ οι Ελληνες φίλαθλοι, ενώ την αποστολή δεν είχε ακολουθήσει κανένας δημοσιογράφος σε ένα ταξίδι 22 ωρών. Αξίζει να αναφερθεί ακόμα πως οι ποδοσφαιριστές μας που μπήκαν με δέος στο Μαρακάνα διαμαρτυρήθηκαν για το χόρτο, αφού εκείνοι έπαιζαν στην χώρα μας σε ξερά η σαν ξερά γήπεδα. Μάλιστα δεν φέραμε και γούρι στους Βραζιλιάνους, αφού λίγους μήνες αργότερα στη Γερμανία κατετάγησαν τέταρτοι. Εμείς με τη σειρά μας τώρα ας χαρούμε για τη συμμετοχή ανάμεσα στις 32 κορυφαίες ομάδες-χώρες του πλανήτη και αν έρθει κάτι περισσότερο ε υπάρχουν και… αεροπλάνα.