Connect with us

Αθλητισμός

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Θετική σε απαγορευμένη ουσία η 15χρονη πατινέζ με το τετραπλό άξελ

Published

on

Η ρωσική εφημερίδα RBC αποκάλυψε ότι η σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, βρέθηκε θετική σε τριμεταζιδίνη (φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης), στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. 

Η είδηση για την αθλήτρια, η οποία έγινε στο Πεκίνο η πρώτη γυναίκα του καλλιτεχνικού πατινάζ που πέτυχε τετραπλή περιστροφή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, διέρρευσε αργά το βράδυ, ενώ η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει ότι η 15χρονη, μέλος του «χρυσού» συνόλου στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, βρέθηκε θετική στο τεστ.

Η τριμεταζιδίνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.

Δεν έχει πάρει θέση η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή

Αργά χθες το βράδυ, η είδηση διέρρευσε και στο Πεκίνο, όπου διεξάγονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Πάντως, η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την εν λόγω αποκάλυψη και για το αν ισχύει ή όχι πως η 15χρονη πρωταθλήτρια που είναι μέλος της «χρυσής» ομάδας του καλλιτεχνικού πατινάζ βρέθηκε ντοπέ.

 

Τι είναι η ουσία τριμεταζιδίνη, στην οποία βρέθηκε θετική η 15χρονη Βαλίεβα

Η συγκεκριμένη ουσία που βρέθηκε στο αίμα της Βαλίεβα, θεωρείται πως ντοπάρει τους αθλητές.

Η τριμεταζιδίνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός, όσο και εκτός διοργανώσεων.

Είναι φάρμακο για τη στηθάγχη που πωλείται με πολλές επωνυμίες, ενώ περιγράφεται ως ο πρώτος κυτταροπροστατευτικός αντι-ισχαιμικός παράγοντας που αναπτύχθηκε και διατέθηκε στην αγορά από τη Laboratoires Servier (Γαλλία).

Πρόκειται για έναν αντι-ισχαιμικό (αντι-αγγειακό) μεταβολικό παράγοντα της κατηγορίας αναστολέα της οξείδωσης λιπαρών οξέων, που σημαίνει ότι βελτιώνει τη χρήση γλυκόζης του μυοκαρδίου μέσω της αναστολής του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων.

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και iefimerida.gr]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ