Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Ημερίδα για τη Μπαρτσελόνα σαν μοντέλο λειτουργίας και κοινωνικό φαινόμενο στη Νέα Ιωνία

Δημοσιεύθηκε

στις

«Κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος»

Mε τη συμμετοχή εκατοντάδων φίλων του ποδοσφαίρου, παραγόντων των τοπικών συλλόγων, παλαιμάχων ποδοσφαιριστών, προπονητών και νεαρών ποδοσφαιριστών κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ιωνία εκδήλωση με θέμα «Μπαρστελόνα, η πορεία της ομάδας μέσα και έξω από τα γήπεδα’’. 

 Το καλωσόρισμα στους παρόντες που είχαν κατακλύσει την μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του κέντρου Μικρασιατικού πολιτισμού έκανε ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ, κ. Ξένος Κυριακόπουλος, ενώ από πλευράς του λαοφιλή συλλόγου της Καταλονίας κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρώην ποδοσφαιριστής, κ. Νίκος Μάλλιαρης και ο δημοσιογράφος, κ. Γιάννης Τζούστας, αμφότεροι μέλη του Συνδέσμου φίλων της ομάδας στην Αθήνα. Στόχος ήταν η παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Μπαρτσελόνα και η συνεργασία που επιθυμούν να έχουν οι ιθύνοντες της Νέας Ιωνίας με τον ιστορικό σύλλογο του οποίου η ποδοσφαιρική ομάδα θαυμάζεται τα τελευταία χρόνια από τους φίλαθλους όλου του πλανήτη. 

Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας
Μέσα από τα λόγια των εκπροσώπων της Μπάρτσα έγινε γνωστός ο ρόλος που έχει τόσο στην Καταλονία και στην ευρύτερη Ισπανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Σύμβολο αντίστασης των Καταλανών στην δικτατορία του Φράνκο ανδρώθηκε από ανθρώπους με θέληση και επιμονή. Κύριο χαρακτηριστικό αποτελεί η συντροφικότητα σε συνάρτηση με την προσφορά στον συνάνθρωπο μέσα από κοινωνικά προγράμματα, σε συνεργασία με φορείς, όπως η UNISEF, αλλά και με κινήσεις ενίσχυσης ευπαθών ομάδων ανθρώπων. Κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του συλλόγου έχει η Λα Μασία το κέντρο προετοιμασίας των νεαρών άσσων της που θα στελεχώσουν τις ομάδες της και όχι μόνο, ενώ έγινε αναφορά στο καινούργιο κέντρο προετοιμασίας το Σιουδάδε Σπορτίφα που βρίσκεται λίγο έξω από την Βαρκελώνη. Εκεί τώρα κατοικούν 100 παιδιά με τα μισά από αυτά να είναι ποδοσφαιριστές και τα υπόλοιπα να παίζουν στα τμήματα μπάσκετ, χάντμπολ και των άλλων σπορ που διατηρεί ο σύλλογος που αριθμεί 175.000 μέλη. Η ανάδειξη ποδοσφαιριστών όπως οι Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα, Πουγιόλ, Πικέ, Μπουσκέτς, Βαλντέζ, είναι το καλύτερο δείγμα  ανάδειξης άσσων που έφτασαν να γίνουν κορυφαίοι αθλητές με πολύπλευρες δραστηριότητες. Βέβαια αυτό που έγινε γνωστό σε όλους είναι πως στις υποδομές του συλλόγου, παράλληλα με το άθλημα, οι νεαροί σπουδάζουν και η εξέλιξή τους έχει άμεση σχέση με τις επιδόσεις τους στα μαθήματα. Στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε επισημάνθηκε η ανάγκη στις δύσκολες μέρες που διανύουμε στην πατρίδα μας να δούμε το παράδειγμα λειτουργικότητας της Μπαρτσελόνα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης ζωής για τους ασθενέστερους.  

Εικόνες από Barca
Στον περιβάλλοντα χώρο του Συνεδριακού Κέντρου σε ταμπλό είχαν αναρτηθεί αφίσες με δραστηριότητες της ομάδας και των ιθυνόντων της που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον όλων. Στην ειδική προβολή που έγινε πρώτα χρονικά προβλήθηκε μία αναφορά στην ιστορία της ομάδας και σε αυτή παρέλασαν ποδοσφαιρικά αστέρια όπως οι Κρόϊφ, Μαραντόνα, Ρονάλντο, Ρομάριο, Ροναλντίνιο, Μέσι που κόσμησαν και κοσμούν τον σύλλογο, ο οποίος σημειωτέον έχει 137 τμήματα σε ομαδικά αθλήματα με άπειρες διακρίσεις. Το σύνθημα-λογότυπο «κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος» ανεβάζει το πρεστίζ των φιλάθλων με την αποδοχή των ανθρώπων της στο διαφορετικό και τον διεθνισμό να τους χαρακτηρίζει και να αποτελεί μήνυμα για όλους. Να τονίσουμε ότι την εκδήλωση διοργάνωσαν, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο φιλάθλων Μπαρτσελόνα Αθήνας, ο Δήμος Ν. Ιωνίας μαζί με τον ΟΠΑΝ και τα σωματεία ποδοσφαίρου της προσφυγικής πόλης (Α.Ο. Ν. Ιωνίας, Α.Ε. Ελευθερούπολης, ΠΑΟ Αλσούπολης), τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της προσφυγικής πόλης και τον ΑΓΣ Ανατολή. Ακόμα δυνατό παρών έδωσαν άσσοι που παρέλασαν στο παρελθόν από τα  Ελληνικά γήπεδα όπως οι Βαγγέλης Πανάκης, Στέλιος Παναγιωτίδης, Χρήστος Ελευθεριάδης, ο αρχηγός της μεγάλης ομάδας του Ικάρου Γιώργος Ουσταμπασίδης και η άλλοτε πρωταθλήτρια κολύμβησης, Ελένη Αυλωνίτου. 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ