Ελάτε στην παρέα μας

Ανακοινώσεις

Δράση ευαισθητοποίησης για τη δωρεάν προληπτική μέτρηση γονιμότητας ΑΜΗ στις γυναίκες του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με στόχο να στηρίξει την ελληνική κοινωνία στο δημογραφικό πρόβλημα, ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας ξεκινάει πιλοτικά την κοινωνική δράση ευαισθητοποίησης για τη δωρεάν προληπτική μέτρηση γονιμότητας ΑΜΗ στις γυναίκες του Δήμου, έτσι ώστε να επιτευχθεί στρατηγική αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας – υπογονιμότητας.

Οι αιτίες της υπογεννητικότητας είναι πολλές και σύνθετες. Ανάμεσα σε αυτές, είναι και η ηλικία που επιλέγουν τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, η οποία λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής μετατίθεται συνεχώς χρονικά με όσα αυτό συνεπάγεται για την αναπαραγωγική υγεία ανδρών και γυναικών.

Συγκεκριμένα, μέσα από οργανωμένα προγράμματα δημόσιας υγείας και σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας ξεκινάει να προσφέρει δωρεάν την εξέταση των ποσοστών της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ) τα αποτελέσματα της οποίας επιτρέπουν στις γυναίκες να μάθουν τα όρια της αναπαραγωγικής τους επάρκειας, κάτι που η ίδια η φύση θέτει, έτσι ώστε να λαμβάνουν τις ανάλογες αποφάσεις για τη ζωή τους.

Ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Αρμόδιος Γ. Δρίκος, τόσο ως ιατρός όσο και ως αντιπρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, επεσήμανε : «Είμαστε ο πρώτος Δήμος της Δυτικής Αττικής που ξεκινάμε αυτή την πρωτοβουλία με στόχο να στηρίξουμε έμπρακτα τον οικογενειακό προγραμματισμό, την τοπική μας κοινωνία στο δημογραφικό πρόβλημα και την υπογεννητικότητα. Δεσμευθήκαμε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με την αναγκαιότητα της ΑΜΗ, ώστε τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυτής της εξέτασης και τώρα κάνουμε πράξη την δέσμευσή μας. Με την δημιουργία ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο μας, από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, εντάσσουμε δωρεάν εξετάσεις ΑΜΗ για τις γυναίκες του Δήμου μας. Παράλληλα, έχουμε δρομολογήσει ως Δημοτική Αρχή, την θέσπιση ενός νέου οικογενειακού επιδόματος 1.000€, με αποκλειστικό φορέα παροχής τον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, για κάθε οικογένεια που αποκτά τρίτο παιδί και πάνω, και που είναι δημότες του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, σε παράλληλη στήριξη με τα ισχύοντα κρατικά επιδόματα. Πρόκειται για μια πρωτοπόρα δράση με μόνο γνώμονα την στήριξη της κοινωνίας και της οικογένειας».

Η εξέταση ΑΜΗ μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την ενηλικίωση, και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε γυναίκα. Πρόκειται για μια απλή εξέταση αίματος που δεν συνταγογραφείται και δεν υποστηρίζεται ακόμα από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Δήμος θα οργανώσει σχετική ενημερωτική δράση για να παρουσιαστούν αναλυτικότερα η χρησιμότητα και η διαδικασία της εξέτασης, καθώς και οι λεπτομέρειες για τη δήλωση συμμετοχής.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ