Connect with us

Αλίμου

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης στον Άλιμο με έργα του Βαγγέλη Φαεινού

Published

on

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου (Λεωφ. Ιωνίας 96), θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Εικαστικής Έκθεσης με έργα του σπουδαίου ζωγράφου Βαγγέλη Φαεινού και τίτλο «ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΕΙΝΟΣ, KOINΩNIKH-AΙΣΘHTIKH EΓPHΓΟPΣH».

Ο Βαγγέλης Φαεινός (1918-1985) μετά τις σπουδές του ασχολήθηκε, εκτός από τη ζωγραφική, με τη διαφήμιση και τις γιγαντοαφίσες κινηματογράφου. Στο είδος αυτό συνεργάστηκε με το Γ. Βακιρτζή και έδωσε εξαιρετικά δείγματα, φιλοτεχνώντας γιγαντοαφίσες κυρίως του κινηματογράφου «Αττικόν». Το 1952 πήγε στον Καναδά, όπου παρέμεινε επτά χρόνια και ειδικεύτηκε στο κινούμενο σχέδιο. Το 1959 ταξίδεψε στην Ευρώπη για καλλιτεχνικές μελέτες και το 1960 επέστρεψε στην Αθήνα. Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο προικισμένος δημιουργός, στις πιο χαρακτηριστικές του προσπάθειες να διαμαρτυρηθεί για την αλλοτρίωση και την εσωτερική μοναξιά που έφερνε η εποχή του με την κυριαρχία των μηχανών στην καθημερινή ζωή και στους χώρους εργασίας, «προλαβαίνει» τους Pink Floyd και παρουσιάζει ανθρώπινες μορφές καμωμένες από τούβλα! Ανθρώπινες φιγούρες κτισμένες από τούβλα ή ντυμένες με κτιστούς πτυχωτούς μανδύες περιφέρουν τη μοναξιά τους γυρεύοντας μάταια να επικοινωνήσουν. Άλλοτε οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι από μηχανικά στοιχεία, με μηχανικό κεφάλι ή χωρίς κεφάλι, κριτική μιας καθαρά μηχανοκρατούμενης περιόδου, που ὁ άνθρωπος παραμερίζεται από τη μηχανή.

Θύμα και μαζί θύτης, ο άνθρωπος, στα έργα του Βαγγέλη Φαεινού, περιβάλλεται κι εξαφανίζεται κάτω από βιομηχανικά υλικά, σωλήνες, καμινάδες και τούβλα, μα απομένει πάντα αναγνωρίσιμη η κορμοστασιά του. Ο καλλιτέχνης έχει πλήρη συνείδηση των κινδύνων που απειλούν τον άνθρωπο αλλά παράλληλα και πίστη σ’ αυτόν. Υπάρχει στα έργα του μια πικρή γεύση από την σύγχρονή του καθημερινότητα αλλά και μια τρυφερότητα, κάποιος χώρος για ένα λουλούδι…
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Καθηγητής και Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2024, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λειτουργία έκθεσης: Δευτέρα με Κυριακή: 10:00 π.μ. – 14:00 & 18:00 – 20:30

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ