Ανακοινώσεις
Μήνυμα δημάρχου Κάσου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
“Η πέμπτη ημέρα του Ιουνίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1973. Με την πάροδο των χρόνων, οι κλιματικές αλλαγές είναι όλο και πιο έντονες, γεγονός που πρέπει να μας επιστήσει την προσοχή και να μας προτρέψει να ρίξουμε μια ουσιαστική ματιά γύρω μας”, ανέφερε ο δήμαρχος νήσου Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος.
Στη συνέχεια, δήλωσε: “Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες , και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη την υφήλιο υποδεικνύουν πως είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε ριζικά συνήθειες, να σεβαστούμε το περιβάλλον στον απόλυτο βαθμό και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024 είναι «Η γη μας, το μέλλον μας. Είμαστε η #GenerationRestoration». Σκοπός είναι να τονιστεί η πολύ μεγάλη ανάγκη για αποκατάσταση του εδάφους, η ερημοποίηση και η ανθεκτικότητα στην ξηρασία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, το 40% της γης αποτελεί περιοχές με υποβαθμισμένο περιβάλλον και αυτό επηρεάζει περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως λόγω της ερημοποίησης. Παράλληλα, το 2050 ελλοχεύει ο κίνδυνος πάνω από τα 3/4 του πληθυσμού της γης να αντιμετωπίσουν προβλήματα από την ξηρασία.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι εξαιρετικά σοβαρές και αργά ή γρήγορα θα δούμε τα αποτελέσματα αυτών στην καθημερινότητά μας με ακόμη πιο έντονο τρόπο. Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο της θνησιμότητας, την ίδια στιγμή που η βιοποικιλότητα απειλείται και οι πιθανότητες για καταστροφές από φωτιές και πλημμύρες αυξάνεται .
O Δήμος της Ηρωικής Νήσου Κάσου, οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού συμμετέχουν ενεργά στην Παγκόσμια ημέρα ευαισθησίας για τον πλανήτη γη και την προστασία του περιβάλλοντός της , με την διοργάνωση εθελοντικών δράσεων που μεταδίδουν το μήνυμα της προστασίας του πλανήτη μας ( δενδροφυτεύσεις, καθαρισμός παραλιών και καθαρισμός βυθών της θάλασσας) .
Όλοι μαζί ας σεβαστούμε τα δάση, τις θάλασσες, τα ζώα, ας κάνουμε ανακύκλωση, ας συμβάλλουμε στη μείωση των ρύπων, γιατί αν δεν λειτουργήσουμε ως μονάδα, το αποτέλεσμα θα αργήσει να ‘ρθει. Ίσως να μην έρθει και ποτέ.
Το περιβάλλον μας χρειάζεται και αν κάτι δεν πρέπει να είμαστε, αυτό είναι αγνώμονες για όσα μας προσφέρει. Ας του προσφέρουμε και εμείς για το καλό όλων μας και των παιδιών μας”, κατέληξε.