Connect with us

Ανακοινώσεις

ΡΑΑΕΥ: Ομαδοποίηση τιμολογίων – Κίνδυνος παύσης των ενεργειών

Published

on

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διαβλέπει τον κίνδυνο σταματημού της δημιουργικής ασάφειας των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος με φόντο τον ανταγωνισμό.

Πρόκειται για τη νέα ομαδοποίηση των τιμολογίων ρεύματος, με βάση τη χρωματική σήμανση. Η Ρυθμιστική Αρχή θέλει να προλάβει οι πρακτικές αυτές να βρουν μιμητές από τις υπόλοιπες εταιρείες, με συνέπεια η λιανική αγορά να επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από τον Αύγουστο του 2021 και να γίνει η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως γινόταν πάντα, στην ανάγκη για διαφοροποίηση των προμηθευτών, τα εμπορικά τους τμήματα και τα τμήματα μάρκετινγκ συχνά «κινούνται στα όρια» όσων προβλέπει ακόμη και ο Κώδικας Προμήθειας. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν εμπορικές στρατηγικές οι οποίες θα δυσκολεύουν την κατανόηση εκ μέρους των καταναλωτών ή και θα δημιουργούν ερωτήματα για το κατά πόσο ενισχύεται ο υγιής ανταγωνισμός στη βάση του ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου.

Ποιοι είναι οι στόχοι για τα τιμολόγια ρεύματος της ΡΑΑΕΥ

Με την εποπτεία της αγοράς, οι δύο στόχοι της ΡΑΑΕΥ είναι, πρώτον, η προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού, ο οποίος αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για συγκράτηση των τιμών ρεύματος και, δεύτερον, η προστασία του καταναλωτή από παραπλανητικές πρακτικές και ισχυρισμούς.

Το θέμα φαίνεται πως έχει δημιουργήσει δύο διαφορετικά «στρατόπεδα» στον κλάδο, με τη ΡΑΑΕΥ να έχει δεχθεί καταγγελίες για το συγκεκριμένο προϊόν από 5 προμηθευτές. Την ίδια στιγμή, άλλες εταιρείες διερευνούν το λανσάρισμα το αμέσως επόμενο διάστημα ανάλογων προϊόντων, και μάλιστα 6μηνης διάρκειας. Επομένως, η Αρχή εκτιμά πως θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, παίρνοντας αποφάσεις για το συγκεκριμένο προϊόν, πριν κάνουν την εμφάνισή τους και άλλα παρόμοια τιμολόγια.

Από την πλευρά του ΥΠΕΝ, η γενική αρχή είναι ότι ο Κώδικας Προμήθειας αλλά και οι χρωματικές σημάνσεις θα πρέπει να ερμηνεύονται προς το συμφέρον του καταναλωτή. «Τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Όπως συμπληρώνουν, αν κριθεί πως ο Κώδικας χρειάζεται αναθεώρηση, για να εισαχθούν προβλέψεις που οδηγούν σε μείωση των τιμών για τον καταναλωτή, τότε η πρωτοβουλία αυτή θα προωθηθεί. Το ίδιο ισχύει και για το πλαίσιο που διέπει το χρωματικό διαχωρισμό των τιμολογίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ