Ελάτε στην παρέα μας

Ανακοινώσεις

STEM: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό με θέμα “Μεσόγειο” – Συνεργάτης η COSMOTE

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM με θέμα τη Μεσόγειο και στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE

Μια δεκαετία συμπληρώνει ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της COSMOTE με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης STEM Education και τον WRO Hellas.

Μέσα από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές καικαθηγητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εμβαθύνουν στο STEM και τη ρομποτική και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, αναπτύσσοντας καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων. Επίσης, στο πλαίσιο του διαγωνισμού πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δωρεάν online σεμινάρια STEM σε εκπαιδευτικούς – προπονητές, παρέχονται εκπαιδευτικά εγχειρίδια καθώς και ρομποτικός εξοπλισμός σε σχολεία.

Για τον φετινό 10 ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM με θέμα «Μεσόγειος πηγή ζωής και πολιτισμού» έχουν ξεκινήσει οι δηλώσεις συμμετοχής για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές καλούνται ανά ομάδες μαζί με τον προπονητή τους να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ρομποτικά έργα, τεχνολογικές εφαρμογές και αυτοματισμούς σε σχέση με το περιβάλλον, την ιστορία και την ενέργεια της περιοχής της Μεσογείου. Οι περιφερειακοί διαγωνισμοί του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2024 θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο και ο τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM στις 30 – 31 Μαρτίου 2024 στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do). «Αξιοποιώντας τη μεθοδολογία STEM και την τεχνολογία οι νέοι μας ανακαλύπτουν νέους δρόμους δημιουργίας, τρόπους συνεργασίας και επίτευξης συλλογικών στόχων.

Μέσα από αυτήν τη διαδρομή ανοίγονται νέοι ορίζοντες καινοτομίας για τη χώρα μας. Η COSMOTE επενδύει στους νέους και στην τεχνολογία για τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους. Είμαστε αισιόδοξοι, αφού την τελευταία δεκαετία βλέπουμε τη συνεχή εξελικτική πορεία του μαθητικού δυναμικού της Ελλάδας στο STEM, που φτάνει να διαπρέπει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Ομίλου ΟΤΕ.

Ο Πρόεδρος του WRO Hellas και STEM Education κ. Ιωάννης Σομαλακίδης δήλωσε σχετικά με τον διαγωνισμό: «Για το 2024 οι μαθητές της χώρας μας θα ασχοληθούν και θα προτείνουν τεχνολογικές λύσεις για τη Μεσόγειο, τη θάλασσα στην οποία ανήκει και η χώρα μας. Μέσα από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM έχουν μπει τα θεμέλια για την κατανόηση σημαντικών κεφαλαίων της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Μηχανικής, ενώ προσφέρεται δωρεάν τεχνογνωσία στους μαθητές και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται ως μηχανικοί και να επιλύουν προβλήματα. Η συνεργασία μας με την COSMOTE όλα αυτά τα χρόνια έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα.».

Τα πιο σημαντικά στοιχεία του διαγωνισμού είναι

  • Η πορεία προς το διαγωνισμό. Οι ομάδες έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες να προετοιμαστούν και να παρουσιάσουν τα έργα τους στηριγμένοι στη θεματολογία του διαγωνισμού.
  • Ο τρόπος που οι μαθητές δημιουργούν ομάδες, ο ρόλος του προπονητή μέντορα, ο ρόλος των γονιών και η διαχείριση του χρόνου τους.
  • Η εκπαίδευση των ομάδων και κυρίως των προπονητών εντελώς δωρεάν.
  • Η ανάλυση του θέματος του διαγωνισμού, η ανταλλαγή απόψεων, η διαχείριση των πηγών για την  εμβάθυνση του θέματος, η απόφαση της ομάδας και τελικά η υλοποίηση της ιδέας της ομάδας με την ανάληψη ρόλων και καθηκόντων από το κάθε μέλος της ομάδας.
  • Η διάδοση της γνώσης από εκπαιδευτικούς σε εκπαιδευτικούς εντελώς δωρεάν σε αέναο κύκλο από διαγωνισμό σε διαγωνισμό.

Αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για να κατανοήσουν οι μικροί μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους καθιστώντας τους μαθητές κοινωνούς και ενεργούς πολίτες . Τελικά οι συμμετέχοντες και κυρίως οι μαθητές να αποκτήσουν Αυτοπεποίθηση μέσα από τη γνώση.

Το φετινό θέμα: “Μεσόγειος πηγή ζωής και πολιτισμού”

Η Μεσόγειος είναι μία διηπειρωτική θάλασσα, προέκταση του Ατλαντικού. “Χωρίζει” την Ευρώπη από την Αφρική και συνορεύει με τα παρακάτω κράτη: Ισπανία, Γαλλία, Μονακό, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία και το Μαρόκο

Καλύπτει 2,510,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει πάνω από 10.000 νησιά, στα οποία κατοικούν περισσότεροι από 15.000.000 άνθρωποι. Το όνομα της χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά τον 3ο αιώνα από τους Λατίνους, και συγκεκριμένα τον Σολίνο, που την ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» δηλαδή θάλασσα μεταξύ δύο Ηπείρων. Όσο για τον ελληνικό όρο «Μεσόγειος» προέρχεται από τον γεωγράφο – επίσκοπο Αθηνών Μελέτιο Β΄.

Χαρακτηριστικό της μεσογείου είναι το βαθύ μπλε χρώμα της, το οποίο και οφείλεται στην μη ανάπτυξη φυτών, λόγω της έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Η στέρηση αυτή όμως δεν συνεπάγεται και έλλειψη βιοποικιλότητας, καθώς στα νερά της συναντώνται πάνω από 12.000 είδη, το ⅓  από τα οποία είναι ενδημικά, όπως η χελώνα Καρέτα καρέτα & η μεσογειακή φώκια.

Δεν αποκαλείται άδικα “εκκολαπτήριο του δυτικού πολιτισμού”, καθώς λόγω των πολιτισμικών ανταλλαγών που συνέβησαν εξαιτίας του εμπορίου, στα παράλια της αναπτύχθηκαν μερικοί από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς. Έτσι γνώρισαν μεγάλη άνθηση τόσο οι τέχνες, όσο και οι επιστήμες, όπως αυτή της αστρονομίας και των μαθηματικών..

Μέχρι και σήμερα, η Μεσόγειος παραμένει ένα αναπόσπαστο κομμάτι του παγκόσμιου εμποριου, της ναυτιλίας και φυσικά του τουρισμού. Γι αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη να βρούμε τρόπους να την προστατεύσουμε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ