Βουλή
Βουλή: 46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας – Εκδήλωση στις παλαιές Φυλακές Ωρωπού
Η Βουλή των Ελλήνων διοργάνωσε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 46 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στο συγκρότημα των πρώην φυλακών Ωρωπού.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.
Πρόκειται για έναν ιστορικό τόπο που έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως τόπος κράτησης και μαρτυρίου αγωνιστών που διώχθηκαν από τη χούντα για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Έναν χώρο ποτισμένο με Ιστορία και βιώματα που έγιναν τραγούδια, όπως αυτό του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη: «Κι συ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό».
Αυτό το ιστορικό συγκρότημα, των πρώην φυλακών Ωρωπού, παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Δήμο Ωρωπού με σκοπό την ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού», αφήνοντας πίσω μια μαύρη εποχή του τόπου μας.
Αναφερόμενος στην ευθύνη του πολίτη για την προστασία της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας επισήμανε ότι «το δημοκρατικό πολίτευμα δεν είναι ένα πολίτευμα χωρίς απαιτήσεις και αξιώσεις από τους πολίτες του. Είναι ένα πολίτευμα το οποίο δεν μπορεί να μένει ‘‘παράλυτο’’, αλλά θέλει διαρκή προστασία. Και ποιος προστατεύει καλύτερα αυτό το πολίτευμα; Το προστατεύει ο επαρκής και νοήμων πολίτης. Όσο ο πολίτης είναι φορέας των ευθυνών του και άξιος κάτοχος της ελευθερίας του, τόσο απρόσβλητο, παραγωγικό και αποτελεσματικό είναι αυτό το πολίτευμα».
«Η Δημοκρατία δεν έχει αποκλειστικούς ιδιοκτήτες» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν χωρά σε κομματικές σκοπιμότητες και τα θεμέλιά της είναι η αλήθεια και η ομόνοια των πολιτών. Μακριά από διχασμούς και τεχνητούς διαχωρισμούς» πρόσθεσε. Και σημείωσε ότι «ο νέος Ωρωπός του 2020 είναι εδώ για να τιμήσει τον παλιό Ωρωπό της χούντας, που έκλεισε οριστικά το 1973». Επισήμανε εξάλλου πως «τα παλιά σύνορα μεταξύ προόδου και συντήρησης έχουν πλέον μεταφερθεί στο όριο μεταξύ ανάπτυξης και καθήλωσης. Συζητώντας και όχι ενοχοποιώντας ο ένας τον άλλον. Και προτάσσοντας πάντα το συμφέρον του τόπου και το δημοκρατικό κεκτημένο του. Κεκτημένο, αλλά όχι πάντα αυτονόητο».
Μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη εκφώνησε στην εκδήλωση ο ηθοποιός κ. Γρηγόρης Βαλτινός. Όπως υπογράμμισε ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, «η Αντίσταση κατά της χούντας υπήρξε μία από τις φωτεινότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Και η Δημοκρατία που απολαμβάνουμε σήμερα είναι καρπός αυτής της Αντίστασης, αυτών των αγώνων, αυτών των θυσιών».