Βουλή
“Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται”
Η Βουλευτής Β’ Αθήνας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, μιλώντας, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ως Ειδική Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας στον Κρατικό Προϋπολογισμό, και ειδικότερα, το κομμάτι που αφορά τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό, σημείωσε:
« Ο Προϋπολογισμός 2014 είναι ένας προϋπολογισμός πραγματικός και σταθεροποιητικός. Δεν περιέχει νέα μέτρα λιτότητας και κάνει πράξη μια βασική αρχή, που διαπνέει τον σκληρό πυρήνα της ιδεολογίας της παράταξης, στην οποία ανήκω, τη μείωση της φορολογίας. Αυτό, όμως, προϋποθέτει σταθεροποίηση της οικονομίας, κάτι το οποίο σε αυτό τον Προϋπολογισμό φαίνεται να συμβαίνει ».
Η Βουλευτής επεσήμανε πως η βάση, πάνω στην οποία πατάει η πολιτική έκφραση της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, ο οποίος θέτει τέσσερις βασικές αρχές:
-Η αγορά, πρέπει να είναι και να υπάρχει ως ελεύθερη, μόνο για το καλό του πολίτη και πρέπει να αναστέλλεται, όταν αντιβαίνει στα συμφέροντα του πολίτη.
-Η θετική θεώρηση της ελευθερίας. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να στηρίζει τους πολίτες του στην πραγματοποίηση των στόχων τους.
-Η ισότητα ευκαιριών, σε πλούσιους και σε φτωχούς, με μια λέξη, αξιοκρατία. Δεν οφείλει το κράτος, να εγγυάται σε όλους ότι θα τα καταφέρουν. Οφείλει όμως, η ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία, να δίνει την ευκαιρία σε όλους να προσπαθήσουν.
-Η δυνατότητα του κράτους να παρεμβαίνει υπέρ της ασθενέστερης πλευράς, υπέρ των μη προνομιούχων πολιτών.
Αυτό, όμως, δε σημαίνει, σε καμία περίπτωση, πως η επιτυχία τους θα ορίζεται σε βάρος των μη προνομιούχων, σημείωσε η Κατερίνα Παπακώστα και πρόσθεσε: «Αυτές οι αρχές, αποτελούν τον δικό μας ιδεολογικό οδικό χάρτη, δηλαδή τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες έχουν ως πυρήνα τους τον άνθρωπο και απευθύνονται σε αυτόν, σε αντίθεση με τα σοσιαλιστικά κόμματα, με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τις άλλες παρατάξεις, που υπηρετούν άλλου είδους ιδεολογήματα. Τα σοσιαλιστικά κόμματα πιστεύουν στο κράτος – επιχειρηματία, στο κράτος – γίγαντα, στο κράτος που ακόμη, αν μπορούσε, θα επέβαλε στους πολίτες του να σκέφτονται, με τον τρόπο που εκείνο θέλει να τους ορίσει. Εμείς δεν πιστεύουμε στο κράτος – γίγαντα και στο κράτος – επιχειρηματία, ούτε στην οικονομία ούτε στην κοινωνία. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός αποσκοπεί και παλεύει στη διάχυση ευκαιριών και ευημερίας παντού, στην οικονομία και στην κοινωνία».
Όπως υπογράμμισε, το τρίπτυχο του κοινωνικού φιλελευθερισμού συνοψίζεται σε τρείς στόχους: Ευημερία – ελευθερία – κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελώντας τα ζητούμενα, στα οποία αποσκοπούν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα μας, στις οποίες στοχεύει η παράταξη της Ν.Δ, που συμμετέχει στην Κυβέρνηση και στην Ε.Ε.
Όπως υπογράμμισε η Βουλευτής, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δεν έχει παραμείνει μια θεωρία, αλλά έχει εφαρμοστεί στην πράξη, τόσο στη «συντηρητική» Μεγάλη Βρετανία, όσο και στις ΗΠΑ, όπου και έφερε πολιτικό αποτέλεσμα, το «New Deal», το οποίο βοήθησε, την εποχή εκείνη, την αμερικάνικη κοινωνία να ξεπεράσει τα προβλήματα της οικονομίας της: «Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός συνιστά ένα ιδεολογικό πεδίο, εντός του οποίου συνυπάρχει και η ανάπτυξη, αλλά και η κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι η μόνη διέξοδος για τις κοινωνίες, ειδικότερα στην περίοδο της κρίσης αξιών, την οικονομική κρίση που βιώνουμε και είναι και η μόνη διέξοδος, για μία Ευρώπη που, ομολογουμένως, υπήρξε αμήχανη και ανέτοιμη, αρχικά, να αντιμετωπίσει κρίση χρέους της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.
Η Κατερίνα Παπακώστα επεσήμανε, ότι ο Προϋπολογισμός του 2014 έχει πολλές θετικές για την ελληνική οικονομία, ενδείξεις, μεταξύ των οποίων, η υποχώρηση του πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώνεται πλέον, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών, η επιβράδυνση της ύφεσης, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η μείωση του κόστους δανεισμού. Ενδείξεις, που επιβεβαιώνονται και επίσημα, στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, όπου η Ελλάδα είναι η χώρα με τον υψηλότερο, μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ, ρυθμό προώθησης των μεταρρυθμίσεων.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης, σχετικά με τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, η Κατερίνα Παπακώστα σημείωσε ότι οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους έχουν μειωθεί και μάλιστα σημαντικά. Αναφερόμενη στις εισπράξεις, οι οποίες αυξάνονται το 2014, κατά 137,3%έναντι του 2013, από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων επεσήμανε, με έμφαση, ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι φόροι. Όπως εξήγησε, η αύξηση των εσόδων, η οποία είναι της τάξεως των 250 εκ. ευρώ, προέρχεται από την υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης τον Γενάρη του 2013. Και πρόσθεσε ότι, οφείλεται και στο γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του 2014, θα εξοφληθούν και οι τελευταίες δόσεις του ΕΤΑΚ του 2013.
Η Κατερίνα Παπακώστα επεσήμανε ότι ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός, το 2014, χαρακτηρίζεται από μια επιμονή στην εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία επιβεβαιώνεται από τη μειωμένη ανάγκη των ασφαλιστικών φορέων για επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και πρόσθεσε πως τα συνολικά έσοδα του ενοποιημένου κοινωνικού προϋπολογισμού, αφαιρουμένων των μεταβιβάσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, προβλέπονται αυξημένα κατά 569 εκατ. ευρώ το 2014, σε σχέση με το 2013, ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των εισπραττόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Για την κοινωνική ασφάλιση, ανέφερε, προβλέπεται να δαπανηθούν 10,8 δις. το 2014 ενώ για την υγεία τα αντίστοιχα ποσά είναι 4,3 δις. ευρώ.