Connect with us

Βουλή

Η θέση της ΔΗΜΑΡ για το δημοψήφισμα για τη “μικρή ΔΕΗ”

Published

on


Να υποστηρίξουν με τη διακριτή οπτική και τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη “μικρή ΔΕΗ” αποφάσισαν κατά πλειοψηφία σε συνεδρίαση, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατική Αριστερά θα καταθέσει χωριστή πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, συνοδευόμενη από ειδική αναλυτική εισήγηση και τις υπογραφές των βουλευτών του κόμματος. Την πρόταση δεν προσυπογράφουν ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός και η κα Κατερίνα Μάρκου η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά μπήκε εν τέλει η υπογραφή και του κ. Σπύρου Λυκούδη  ο οποίος έκανε και σχετική δήλωση την οποία παραθέτουμε παρακάτω.

Η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν, επίσης κατά πλειοψηφία, την ανάληψη πρωτοβουλίας για το διάλογο της Κεντροαριστεράς και τη διαμόρφωση μίας εναλλακτικής πρότασης προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να απευθύνει επιστολές προς το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, τους Οικολόγους και τον ΣΥΡΙΖΑ εντός των επομένων ημερών.

 
Συνέντευξη τύπου του Φώτη Κουβέλη

Όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο κ. Κουβέλης, παρουσία του Γραμματέα του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλου και του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δ. Αναγνωστάκη, η  Δημοκρατική Αριστερά  έχει ταχτεί έγκαιρα κατά του τεμαχισμού και της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» επισημαίνοντας ότι με αυτή εκποιείται φιλέτο της εταιρείας. «Πωλούνται», όπως είπε χαρακτηριστικά, «υποδομές προσωπικό και – κατά παγκόσμια πρωτοτυπία – πελατολόγια». Εξηγώντας γιατί η Δημοκρατική Αριστερά καταθέτει δική της πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ο κ. Κουβέλης τόνισε: «Η  Δημοκρατική Αριστερά είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αλλά άλλο αυτό κι άλλο η διάλυση των υποδομών της ΔΕΗ και η εκποίησή τους, που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων. Είναι εναντίον αυτών των ιδιωτικοποιήσεων, που βγάζουν στο σφυρί κοινωνικά αγαθά, δεν εντάσσονται σε αναπτυξιακό σχέδιο και δεν διασφαλίζουν  το δημόσιο συμφέρον. Και τέτοια είναι η ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα,  ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς εξήγησε ότι παρά τις διαφορετικές προτάσεις νομολογιακά είναι δυνατό  να αθροιστεί ο αριθμός των βουλευτών, ώστε να προκληθεί συζήτηση στην Ολομέλεια για το δημοψήφισμα, ενώ τόνισε ότι δεν συμπεριλαμβάνει σε αυτό το άθροισμα  σε καμία περίπτωση την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον  κατέστησε σαφές ότι το θέμα του δημοψηφίσματος αφορά στη μικρή ΔΕΗ και μόνο και δεν έχει καμία σχέση με το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε προαναγγέλλει οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις.
Ερωτηθείς ο κ Κουβέλης για την πιθανότητα να μη στηρίξουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ  τη συγκεκριμένη πρόταση υπογράμμισε: «καθένας κρίνεται από την κοινωνία. Προσωπικά έχω σεβασμό για τη διαφορετική άποψη, αλλά εξίσου μεγάλο σεβασμό  έχω και  για την προάσπιση της συλλογικότητα του κόμματος».

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος υπό το βάρος αντιδράσεων αναθεώρησε την αρχική άποψή του – που ήταν η υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ  – τόνισε ότι οι σχετικές αναφορές αν δεν είναι λάθος είναι ηθελημένη διαστρέβλωση. Υπενθύμισε μάλιστα ότι από την αρχή είχε καταστήσει σαφές προς όλους τους συνομιλητές του ότι η  Δημοκρατική Αριστερά  τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, θέση που δε βρίσκει σύμφωνα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σχετικά  με την πρωτοβουλία διαλόγου που αναλαμβάνει η Δημοκρατική Αριστερά, ο κ Κουβέλης τόνισε ότι θα  αποστείλει τις σχετικές επιστολές προς τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ του Ποταμιού των Οικολόγων και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, και προς ανεξάρτητους βουλευτές που ενδιαφέρονται για το θέμα.

Δήλωση του Σπύρου Λυκούδη
Ο κ. Σπύρος Λυκούδης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη στάση του στο θέμα:
“Αρνήθηκα και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου Βουλευτές, όπως επίσης και στελέχη της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, την συνυπογραφή με τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασής του για δημοψήφισμα.
Το σκεπτικό της άρνησής μας είναι γνωστό. Τελικά η ΔΗΜΑΡ ορθώς δεν προχώρησε σε αυτή την κατεύθυνση.
Επιλέγει να καταθέσει η ΔΗΜΑΡ σήμερα, ξεχωριστή δική της πρόταση για δημοψήφισμα. Υποστηρίζω ότι και αυτή η επιλογή δεν συμβάλλει στην εξέλιξη του θέματος με βάση τις δικές μας θέσεις.
Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σύνθετο, η άποψη της ΔΗΜΑΡ πολύπλευρη, τέτοια που δεν νομίζω ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό. Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να αποφανθεί σε τόσο σύνθετο θέμα ο πολίτης με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε δημοψήφισμα.
Παραταύτα, επειδή η ξεχωριστή πρόταση της ΔΗΜΑΡ αποτρέπει την εικόνα δορυφορικής σχέσης του κόμματος ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης προς τους άλλους Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, προσυπογράφω την πρόταση”.

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ
Το πρωί της Πέμπτης η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε την πρόταση της η οποία έχει ως εξής:

“Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Κύριε Πρόεδρε,

H Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί κατά του ψηφισμένου Νομοσχεδίου «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», με το οποίο επιχειρείται ο τεμαχισμός της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, η οποία παρέχει το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, με τη δημιουργία της προς πώληση «Μικρής ΔΕΗ». Επισημαίνει ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αφού εκποιείται το ένα τρίτο των υποδομών –ανεκτίμητης αξίας και απόδοσης-, του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ.
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι κατά της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων. Είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, που εκποιούν δημόσια αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό και οι οποίες  δεν εντάσσονται σε  αναπτυξιακό σχεδιασμό και, στην προκειμένη περίπτωση, στους στόχους μίας βιώσιμης ενεργειακής στρατηγικής για τη χώρα. Αυτά τα αρνητικά είναι που χαρακτηρίζουν το ψηφισθέν νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται η διάσπαση της ΔΕΗ και η εκποίηση της «Μικρής ΔΕΗ».  
Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον για την κοινωνία και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αποφανθούν με Δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες.
Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας”,  που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Οι προτείνοντες Βουλευτές

    ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΦΩΤΗΣ

    ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΡΕΠΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ

    ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

    ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΑΣΗΜΙΝΑ

    ΦΟΥΝΤΑ ΝΙΚΗ

    ΨΥΡΡΑΣ ΘΩΜΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ