Βουλή
Κ. Μητσοτάκης: Αναγκαίο ένα ευρύ φιλελεύθερο μέτωπο
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, έκανε την εξής δήλωση:
«O κ. Τσίπρας προκήρυξε εθνικές εκλογές για να δραπετεύσει από τα εσωκομματικά αδιέξοδα που η αλλοπρόσαλλη πολιτική του δημιούργησε. Σε αντίθεση όμως με τον Ιανουάριο προσέρχεται σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση χωρίς ρεαλιστική πρόταση για τη χώρα και τραυματισμένος καθώς το κόμμα του έχει υποστεί μία βίαιη διάσπαση.
Είναι πρόδηλο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ως Κυβέρνηση. Στη χώρα μας επιδεινώθηκε κάθε τι μετρήσιμο, κάθε οικονομικός ή κοινωνικός δείκτης στους τελευταίους 7 μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ως διαπραγματευτής κάτι που και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη αφού δεν κατάφερε να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση παρά το πρωτοφανές γεγονός ότι το τρίτο πρόγραμμα που εισηγήθηκε στηρίχθηκε από 222 βουλευτές. Επομένως είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί μια ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ.
Απέναντι σε ένα κ. Τσίπρα που πελαγοδρομεί η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται στις εκλογές με μια ξεκάθαρη στρατηγική. Να διεκδικήσει την πρώτη θέση για να συγκροτήσει στη συνέχεια ένα ευρύ μέτωπο διακυβέρνησης της χώρας. Στο μέτωπο αυτό πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν ότι το τρίτο πρόγραμμα είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας να αποκτήσει επιτέλους μία ανταγωνιστική οικονομία και ένα λειτουργικό κράτος.
Είχα προτείνει τη συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου φιλελεύθερου πραγματισμού πριν από τις εκλογές. Από τη στιγμή που αυτό δεν κατέστη εφικτό, θα πρέπει να συγκροτηθεί μετά τις εκλογές. Αλλά για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας. Οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου μπορούν να ξεκινήσουν από τώρα ώστε να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ποιοι και πως θα τον κυβερνήσουν μετά τις εκλογές.
Θεωρώ ως βασικές προϋποθέσεις: α) τη στελέχωση της Κυβέρνησης αλλά και του κρατικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια, μακριά από ισορροπίες και μικροκομματικές διευθετήσεις, β) την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος, ειδικά στο σκέλος των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάτι που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού σκέλους ώστε να μειωθούν οι φόροι.
Στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις υπάρχει πληθώρα στελεχών, κοινοβουλευτικών και μη, που έχουν τις ικανότητες και τη διάθεση να συνδράμουν την εθνική προσπάθεια ανάταξης της χώρας. Στους φραπέδες και τη λούμπεν γραφικότητα μπορούμε να αντιπαραθέσουμε τεχνοκρατική επάρκεια και πολιτικό θάρρος».