Connect with us

Βουλή

Οι έφηβοι καταλαμβάνουν τα έδρανα της Βουλής

Published

on


Την Παρασκευή 4 Ιουλίου ξεκινούν οι εργασίες της ΙΘ΄ Συνόδου του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βουλή των Εφήβων». Οι εργασίες θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Η φετινή διοργάνωση διατηρεί μεν τον χαρακτήρα του προγράμματος προσομοίωσης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ωστόσο αποτελεί και την αφετηρία για καινοτομίες, οι οποίες εισάγονται κατά την ΙΘ’ Σύνοδο.  Συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες (Facebook, blog, Wiki) για την επιλογή των «Εφήβων Βουλευτών», επιχειρήθηκε η εισαγωγή στοιχείων προσομοίωσης κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ ξεκίνησε και η συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού, ο οποίος θα έχει ενεργό συμμετοχή και κατά τις εργασίες της Συνόδου στην Αθήνα, με στόχο την ουσιαστικοποίηση του διαλόγου και του προβληματισμού μεταξύ των μαθητών.

 
Πως αναδείχτηκαν οι έφηβοι Βουλευτές

Στη διαδικασία επιλογής των «εφήβων βουλευτών» διατηρήθηκε η κλήρωση, δόθηκε όμως η δυνατότητα στους πιο ενεργούς και δραστήριους μαθητές να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να αναδειχθούν «έφηβοι βουλευτές». Οι μαθητές κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε μια σειρά διαδικτυακών εφαρμογών:

·          «το παιχνίδι των ερωτήσεων»: ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων με ερωτήσεις γενικών γνώσεων για το Κοινοβούλιο, το Σύνταγμα και το πολίτευμα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελληνική και παγκόσμια ιστορία και γεωγραφία, την επιστήμη, τον πολιτισμό

·          «Εκλογο…μαχίες»: ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων και στρατηγικής

·          «Οικολογικό wiki»: οι μαθητές κλήθηκαν να παρουσιάσουν ένα οικολογικό/περιβαλλοντικό θέμα της περιοχής τους, να καταθέσουν τη δική τους πρόταση ή να προβάλουν ενέργειες σε τοπικό επίπεδο που οδήγησαν στη λύση ενός προβλήματος

·          «Το blog» των υποψηφίων «εφήβων βουλευτών»: οι μαθητές κλήθηκαν να εκθέσουν ελεύθερα τις σκέψεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις ιδέες τους για όποιο θέμα επιθυμούσαν

·          δημιουργία παρουσίασης power point με θέμα «Το σχολείο μου»

·          δημιουργία βίντεο «Γιατί θέλω να πάρω μέρος στη Βουλή των Εφήβων»

·          παρουσίαση φωτογραφιών με θέμα τη σχολική ζωή

·          συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τη διαμόρφωση του προφίλ της «Τάξης του 2014», δηλαδή των μαθητών που πήραν μέρος στη φετινή «Βουλή των Εφήβων».

Η συμμετοχή των μαθητών σε κάθε μια από τις παραπάνω δραστηριότητες τους εξασφάλιζε έναν αριθμό κλήρων: όσο περισσότεροι οι κλήροι, τόσο περισσότερες οι πιθανότητές τους να αναδειχθούν «έφηβοι βουλευτές» κατά τη διαδικασία της κλήρωσης.

Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν μέσα από τη σελίδα του προγράμματος στο Facebook, να απαντήσουν στις εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις (polls) της «Βουλής των Εφήβων», να λύσουν απορίες τους σχετικά με το πρόγραμμα.

Οι πιο ενδιαφέρουσες συμμετοχές των μαθητών πρόκειται να αναρτηθούν σε ειδικό για το σκοπό αυτό χώρο στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

 

Οι μαθητές είχαν στη διάθεσή τους ένα μήνα περίπου (4-28 Μαρτίου 2014) για να πάρουν μέρος στις παραπάνω δραστηριότητες. Συνολικά μετείχαν 13.087 μαθητές (7.455 κορίτσια και 5.632 αγόρια) από 1.004 σχολεία (919 σχολεία από την Ελλάδα, 64 από την Κύπρο, 21 ελληνικά σχολεία του απόδημου ελληνισμού καθώς και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ), σημειώνοντας μια αύξηση στο ποσοστό συμμετοχής περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 έγινε η κλήρωση για την ανάδειξη των 300 «Εφήβων Βουλευτών» και των αναπληρωματικών τους. Οι τακτικοί «Έφηβοι Βουλευτές» από τις 2 Μαΐου 2014 λαμβάνουν μέρος σε κλειστό ηλεκτρονικό φόρουμ επικοινωνίας, όπου συμμετέχει ενεργά ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γ. Μόσχος με τους συνεργάτες του και θα κορυφωθεί κατά τις τετραήμερες εργασίες της Συνόδου, στην Αθήνα. Σκοπός του φόρουμ είναι βεβαίως να επικοινωνήσουν και να γνωριστούν μεταξύ τους οι «έφηβοι βουλευτές», αλλά κυρίως να προετοιμαστούν για το τελικό στάδιο του προγράμματος στην Αθήνα.

Στη φετινή «Βουλή των Εφήβων» επιχειρείται ουσιαστικοποίηση του διαλόγου και προβληματισμού μεταξύ των μαθητών: επίκεντρο της διαβούλευσης εφέτος είναι η προαγωγή και προάσπιση των δικαιωμάτων των μαθητών στον χώρο του σχολείου, η συμμετοχή των μαθητών στη σχολική ζωή και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο σχολείο και γενικότερα η προώθηση της δημοκρατικής σχολικής διοίκησης, μέσα από το θεσμό των μαθητικών κοινοτήτων.

 

Η Σύνοδος (4-7 Ιουλίου 2014)

Οι εργασίες της Συνόδου αποτελούν προσομοίωση του νομοθετικού έργου (συνεδριάσεις των «εφήβων βουλευτών» σε τμήματα και σε Ολομέλεια) και του κοινοβουλευτικού ελέγχου (κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων προς τον Υπουργό Παιδείας). Δηλαδή, οι τριακόσιοι «Έφηβοι Βουλευτές» (260 από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από σχολεία του απόδημου ελληνισμού) που θα πάρουν μέρος στις εργασίες της Συνόδου θα έχουν την ευκαιρία να προσομοιώσουν το νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ θα παρακολουθήσουν ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ