Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Ο Τσίπρας πήρε 251 ΝΑΙ, εν μέσω ανταρσίας στο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις


Με  συντριπτική πλειοψηφία δόθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου από τη Βουλή η εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αντιπρόεδρο της Κυβλερνησης ,κ. Γιάννη Δραγασάκη να διαπραγματευτούν στις Βρυξέλλες τη τελική συμφωνία με τους εταίρους βάσει της πρότασης που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση. Η διαδικαίσα στιγματίστηκε από τις διαδικαστικές εμμονές της Προέδρου κας Ζωής Κωνσταντοπούλου που κατάφερε για μια ακόμα φορά να οδηγήσε στα κάγκελα όλες τις πλευρές και ουσιαστικά ήταν εκείνη που έφερε τη συνεδρίαση να ξεκινήσει λίγο πριν τα μεσάνυχτα και να τελειώσει στις 4 το πρωί.
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε αλώβητος με κορυφαία στελέχη να διαφοροποιούνται. Παρά τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης που έδωσε ο Πρωθυπουργός στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής «όχι» ψήφισαν η κα Ιωάννα Γαϊτάνη και η κα Ελένη Ψαρρέα. Επίσης «Παρών» δήλωσαν οι κ.κ. Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και Στάθης Λεουτσάκος. Απόντες ήταν οι κ.κ.: Γ.Βαρουφάκης, Ελ.Αυλωνίτου (οι οποίοι διευκρίνισαν με επιστολή τους πως θα ψήφιζαν ναι) Ελ.Σωτηρίου, Β. Χατζηλάμπρου, Ρ. Μακρή (η οποία με δήλωσή της ξεκάθαρα αντιτάχθηκε στη συμφωνία), Β.Κυριακάκης και Δ.Κοδέλας). Τέλος υπάρχει και μια ομάδα 15 Βουλευτών που παρά το γεγονός πως ψήφισαν ΝΑΙ ξεκαθάρισαν πως δεν είναι δεδομένο ότι αυτή θα είναι η θέση τους και οταν έρθουν προς ψήφιση τα εφαρμοστικά μέτρα.
Αντίθετα δεν υπήρξαν προβλήματα στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Μένει λοιπόν να αποδειχτεί πως θα διαχειριστεί πολιτικά ο Πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα, αφού βέβαια πρώτα έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία. Ένα σενάριο είναι πως θα γίνουν διαγραφές των διαφωνούντων και ίσως οδηγηθεί σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εκλογές το Σεπτέμβριο. Αλλά αυτό θα μας απασχολήσει πιο σοβαρά από Δευτέρα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ