Βουλή
Πολιτικές ασυμμετρίες: Νέος χάρτης με μεγάλες αβεβαιότητες
Υπό διαμόρφωση βρίσκεται ένας νέος πολιτικός χάρτης στη χώρα μας ο οποίος για την ώρα τουλάχιστον δείχνει να έχει ως μόνη σταθερά την ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis για τον Κύκλο Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, ανέδειξε κάποιες πολιτικές ασυμμετρίες καθώς οι πολίτες ναι μεν θεωρούν κυρίαρχη τη Ν.Δ. αλλά εκτιμούν ότι χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση.
Το συγκεκριμένο εύρημα, καθιστά σαφές ότι η χώρα εισέρχεται σε μια εξαιρετικά εύθραυστη περίοδο ως προς τη δυναμική των υφιστάμενων κομμάτων και έναν πολιτικό χάρτη που έχει πολλές γκρίζες ζώνες.
Πολιτικοί παρατηρητές μετά τις δίδυμες εκλογές του καλοκαιριού και το θρίαμβο της Ν.Δ. μιλούν για την εποχή του 1,5 κόμματος θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αναδείξουν τους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημοκρατία.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι θεσμοί λειτουργούν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχει εναλλαγή των πολιτικών δυνάμεων στο τιμόνι της χώρας, κάτι που για την ώρα τουλάχιστον δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Ο πρωθυπουργός έχει εδραιώσει την ηγεμονία του, δεν αμφισβητείται από κανέναν και η μόνη μάχη που φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση.
Η αβεβαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως γίνεται αντιληπτό, μιλάμε για έναν νέο πολιτικό χάρτη που αρχίζει σταδιακά να κάνει την εμφάνισή του, αλλά ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει καθώς έχει μεγάλες ασάφειες και αβεβαιότητες.
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να ανακάμψει ή εάν θα γυρίσει στην εποχή που έδινε μάχη για να μπει στη Βουλή.
Οι νεοπροεδρικοί και η εσωκομματική αντιπολίτευση δείχνουν να έχουν πάρει απόφαση να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, κάτι που δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό κόσμο και τη μεγάλη Κεντροαριστερά και εάν ναι με ποια στελέχη;
Η εσωκομματική αντιπολίτευση υπό τον Τσακαλώτο θα μπορέσει να δημιουργήσει δικό της πολιτικό σχηματισμό ή θα έχει στις ευρωεκλογές την τύχη που είχε και η ΛΑΕ του Λαφαζάνη όταν πήρε μέρος στις εκλογές.
Μπορεί το ΠΑΣΟΚ;
Παρά τον πόλεμο χαρακωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν μπορεί ακόμη να πείσει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους να επαναπατριστούν στον φυσικό τους πολιτικό χώρο.
Η δυναμική του κόμματος είναι ασφαλώς καλύτερη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ειπωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μεγάλη προοδευτική δύναμη της χώρας, που είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Χ. Τρικούπη επιμένει στην έντονη κριτική προς τη Ν.Δ. αλλά και στο κλείσιμο της πόρτας για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της πολιτικής αυτονομίας της παράταξης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει πείσει – ακόμη τουλάχιστον;- ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί στα ίσα με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ γενικότερα τίθεται το ερώτημα τι θα σημάνει για το ΠΑΣΟΚ μια “μετακόμιση” του Α. Λοβέρδου στη Ν.Δ.
Η έκπληξη του ΚΚΕ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάνει τη μεγάλη έκπληξη, καθώς το ΚΚΕ εμφανίζεται με διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αριστεροί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπουν μαζικά το κόμμα μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Στ. Κασσελάκη και βρίσκουν καταφύγιο στο ΚΚΕ.
Θα μπορέσει να διατηρήσει αυτά τα ποσοστά το ΚΚΕ ή η συγκεκριμένη κατηγορία θα ακολουθήσει ένα άλλο αριστερό κόμμα που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Απάντηση ασφαλώς και δεν μπορεί να υπάρξει, αν και τα στελέχη του Περισσού, δείχνουν να πατούν καλύτερα στα πόδια τους και να πιάνουν το σφυγμό σε θέματα όπως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Τι θα κάνουν Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκης;
Η Ζώη Κωνσταντοπούλου έστω και οριακά έβαλε την Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει ο Βαρουφάκης με το ΜέΡΑ25.
Το επόμενο στοίχημα των δυο κομμάτων είναι οι ευρωεκλογές όπου ειδικά για τον κ. Βαρουφάκη είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης.
Ο… άνεμος Δούκα
Πολιτικοί παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητος ο νέος άνεμος που έφερε ο Χάρης Δούκας, ο οποίος από το πουθενά κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές στο δήμο Αθηναίων.
Ήδη γίνεται λόγος για σημασία που έχουν θέματα όπως η κλιματική κρίση, η πράσινη ενέργεια και η βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων στα οποία βασίστηκε ο κ. Δούκας για να επικρατήσει του κ. Μπακογιάννη.
Μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές για έναν πράσινο πολιτικό φορέα από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να πάρει μέρος είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλο κόμμα στις ευρωεκλογές.
Στα δεξιά της Ν.Δ.
Η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου όχι μόνον δεν εξαϋλώθηκε όπως πίστευαν κάποιοι, αλλά κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική της. Η Νίκη είναι το μεγάλο ερωτηματικό, ενώ οι Σπαρτιάτες είναι επί… ξύλου κρεμάμενοι.
Η επικείμενη άρση ασυλίας έντεκα βουλευτών από την Ολομέλεια της Βουλής και μια ενδεχόμενη ποινική δίωξη θα αλλάξει τα πάντα ως προς την παρουσία του κόμματος στο Κοινοβούλιο.
Εάν προσθέσει κανείς και την αποτυχία Κασιδιάρη – που θεωρείται ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος- στη μάχη για τη δημαρχία της Αθήνας θεωρείται βέβαιο ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στους Σπαρτιάτες.