Connect with us

Βουλή

«Προς κατάργηση το Δασαρχείο Υμηττού;»

Published

on


Ερωτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών κατέθεσε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Χαρά Καφαντάρη σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργσης του Δασαρχείου Υμηττού:
“Με βάση το ΦΕΚ 228Α/27-12-2010 και με το ΠΔ 135/2010 συστήνεται δασαρχείο Υμηττού με έδρα την Ηλιούπολη που θα υπάγεται στη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Αττικής και θα είναι αρμόδιο για όλες τις δασικές περιοχές των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Κρωπίας, Παιανίας και Γλυκών Νερών, καθώς και για τις εκτός σχεδίου δασικές περιοχές των Δήμων Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Υμηττού, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας και τμήματος του Δήμου Βάρης. Τα υφιστάμενα δασονομεία Υμηττού και Κορωπίου με έδρα τον Βύρωνα και το Κορωπί αντίστοιχα θα υπάγονται στο νέο δασαρχείο.
Σύμφωνα και με το site της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής το Δασαρχείο Υμηττού αποτελείται από το Τμήμα Εκτέλεσης Δασοτεχνικών Έργων, το Τμήμα Προστασίας, Διοίκησης & Διαχείρισης Δασών & Δημόσιου Κατηγόρου, το Γραφείο Ανάπτυξης Θήρας, Ιχθυοπονίας & Δασικής Αναψυχής και το Τμήμα Διοικητικό Λογιστικό.
Σκοπός της ίδρυσης του νέου Δασαρχείου Υμηττού είναι όχι μόνο να συμβάλει στην προστασία των δασικών εκτάσεων του Υμηττού, αλλά και να αποσυμφορήσει το Δασαρχείο Πεντέλης, περιλαμβάνοντας στη δικαιοδοσία του μια ευρύτερη του βουνού περιοχή, με την αντίστοιχη στελέχωση ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του.
Επειδή
–    Είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους αλλά και για την ανάδειξη του περιαστικού περιβάλλοντος της Αττικής, καθώς ο Υμηττός αποτελεί σημαντικό στοιχείο της.
–    Ο Υμηττός, περιοχή ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000, αποτελεί ένα σημαντικό μεσογειακό οικοσύστημα, εξαιρετικής σημασίας τόσο για τη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί όσο και για τη συμβολή του στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Αττικής αλλά και ειδικότερα του λεκανοπεδίου, αποτελώντας τον πλησιέστερο ορεινό όγκο στο κέντρο της Αθήνας.
–    Τις τελευταίες δεκαετίες έχει ήδη υποστεί πολλές παρεμβάσεις (υποδομές, οδικοί άξονες, αυθαίρετη δόμηση, λατομεία, κλπ) και δέχεται πληθώρα πιέσεων (παράνομη βόσκηση, κυνήγι, δασικές πυρκαγιές, κλπ) που οδηγούν στη σταδιακή υποβάθμισή του.
–   Σημαντικός είναι ο ρόλος στην προστασία αυτού του σημαντικού οικοσυστήματος η λειτουργία του Δασαρχείου Υμηττού για να σταματήσει αυτή η κατάσταση που επικρατεί, μέχρι σήμερα, ο ορεινός όγκος του Υμηττού να υπάγεται στο Δασαρχείο Πεντέλης.
–   Είναι ο μόνος τρόπος για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η αναδάσωση, αλλά και για να διαφυλαχθεί αυτό το σημαντικό οικοσύστημα της Αττικής από πυρκαγιές και καταπατήσεις.
–   Έχει αποφασισθεί η συγκρότησή του με βάση το ΦΕΚ 228A/27-12-2010, επί του παρόντος και λόγω ελλείψεως προσωπικού δεν θα στελεχωθεί.
–   Ο σημερινός Γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής δρομολογεί νέο οργανισμό για τις δασικές υπηρεσίες της Αττικής.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
·      Υπάρχει πρόταση για κατάργηση του ιδρυθέντος αλλά μη λειτουργούντος Δασαρχείου Υμηττού στο νέο Οργανισμό για τις δασικές υπηρεσίες της Αττικής;
·      Υπάρχει στη σκέψη του Υπουργείου η λειτουργία του ιδρυθέντος Δασαρχείου Υμηττού (ΦΕΚ 228Α/27-12-2010, ΠΔ 135/2010);
·      Αν ναι, πρόκειται να στελεχωθεί το Δασαρχείο με το κατάλληλο και επαρκές επιστημονικό και λοιπό προσωπικό για να λειτουργήσει, αλλά και να διασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότησή του

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ