Βουλή
Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στη Σύνοδο Κορυφής του Δικτύου Γυναίκες Πολιτικοί Ηγέτες
Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στη Σύνοδο Κορυφής του Δικτύου Γυναίκες Πολιτικοί Ηγέτες (WPL).
Ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει το Δίκτυο Γυναίκες Πολιτικοί Ηγέτες (WPL) σε διεθνές επίπεδο συμβάλλοντας στην πρόοδο και στην ευημερία των κοινωνιών, ενισχύοντας τη θέση των γυναικών σε αυτές, αναδείχθηκε σήμερα στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, κατά τις Εργασίες της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε, με θέμα: «Δημοκρατία για τον 21ο αιώνα».
«Έπρεπε να περάσουν περίπου δυόμιση χιλιετίες προσπαθειών και αγώνων, από πλευράς των γυναικών, για να διεκδικήσετε τη συμμετοχή σας στα κοινά και ίση μεταχείριση με τους άνδρες» ανέφερε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, τονίζοντας για τον θεσμό του Δικτύου Γυναίκες Πολιτικοί Ηγέτες (WPL) ότι «αποτελεί την μεγαλύτερη παγκόσμια οργάνωση Γυναικών Πολιτικών Ηγετών, η οποία συγκεντρώνει ορισμένες από τις ισχυρότερες γυναίκες πολιτικούς, σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο κ. Τασούλας εξήρε το έργο της Προέδρου και Ιδρύτριας του Δικτύου, κ. Silvana Koch-Mehrin, ενώ έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή, από τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και το κίνημα των Σουφραζέτων, μέχρι την κατάκτηση του δικαιώματος ψήφου από τις γυναίκες στον σύγχρονο κόσμο.
Ειδική μνεία
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου έκανε ειδική μνεία στην κ. Ελένη Σκούρα, η οποία εξελέγη πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής τον Ιανουάριο του 1953, στην κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 2004 και βέβαια στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα που εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της πατρίδας μας.
Ο κ. Κ. Τασούλας δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που η Σύνοδος η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα έχει ως θέμα τη «Δημοκρατία στον 21ο Αιώνα», εξηγώντας ότι: «η Δημοκρατία δεν είναι μια στατική έννοια. Θέλει διαρκή προσοχή, φροντίδα και ενδυνάμωση. Για αυτό και η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, είναι μία ενδυνάμωση του πολιτισμού στη ζωή μας και ενδυνάμωση των θεσμών που την στηρίζουν».
“Ανάπτυξη ηθικής και κοινωνικής καλλιέργειας = ανάπτυξη Δημοκρατίας”
Και συμπλήρωσε με μία φράση του άλλοτε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνου Τσάτσου: «Όσο θα αναπτύσσεται η ηθική και η κοινωνική καλλιέργεια του ανθρώπου, τόσο θα αναπτύσσεται και η Δημοκρατία».
Στον επίλογό του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, με αφορμή, ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διένειμε και απήγγειλε στα μέλη της Συνόδου Κορυφής, το ποίημα του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη «Εν Σπάρτη». Ποίημα, το οποίο ανέφερε ότι το 230 π.Χ. ο βασιλιάς της Σπάρτης, Κλεομένης θέλοντας να κυριαρχήσει στην Πελοπόννησο ζήτησε τη βοήθεια του βασιλέα της Αιγύπτου, Πτολεμαίου, ο οποίος ως εγγύηση της συμμαχίας απαίτησε όμηρο τη μητέρα του, Κρατησίκλεια! Και παρ’ ότι ο Κλεομένης δεν μπορούσε να της το πει, εκείνη τον διευκόλυνε για το καλό της πατρίδας!
«Αυτό ήταν το πνεύμα του πατριωτισμού που προέρχεται από τα βάθη της ιστορίας μας και έχει να κάνει με μία διακεκριμένη γυναίκα. Και χαίρομαι που απευθύνομαι σε διακεκριμένες γυναίκες σήμερα εδώ…» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Κ. Τασούλα.
Το ποίημα, που διένειμε και εν μέρει απήγγειλε ο κ. Τασούλας, έχει ως εξής:
ΕΝ ΣΠΑΡΤΗ
«Δεν ἤξερεν ὁ βασιλεύς Κλεομένης, δεν τολμοῦσε –
δεν ἤξερε ἕναν τέτοιον λόγο πῶς νά πεῖ
πρός τήν μητέρα του: ὅτι απαιτοῦσε ὁ Πτελεμαῖος
γιά ἐγγύησιν τῆς συμφωνίας των ν’ ἀποσταλεί κι αὐτή
εἰς Αἴγυπτον καί νά φυλάττεται∙
λίαν ταπεινωτικόν, ἀνοίκειον πρᾶγμα.
Κι ὅλο ἤρχονταν γιά νά μιλήσει∙ κι ὅλο δίσταζε.
Κι ὅλο ἄρχιζε νά λέγει∙ κι ὅλο σταματούσε.
Μά ἡ υπέροχη γυναῖκα τόν κατάλαβε
(εἶχεν ἀκούσει κιόλα κάτι διαδόσεις σχετικές),
καί τόν ἐνθάρρυνε νά ἐξηγηθεῖ.
Καί γέλασε∙ κ’ εἶπε βεβαίως πηαίνει.
Και μάλιστα χαίρονταν που μποροῦσε να ‘ναι
στό γῆρας της ὠφέλιμη στήν Σπάρτην ἀκόμη.
Ὅσο γιά τήν ταπείνωσι – μά ἀδιαφορούσε.
Το φρόνημα τῆς Σπάρτης ἀσφαλῶς δεν ἦταν ἱκανός
νά νοιώσει ἕνας Λαγίδης χθεσινός∙
ὅθεν κ’ ἡ ἀπαίτησίς του δεν μποροῦσε
πραγματικῶς νά ταπεινώσει Δέσποιναν
Ἐπιφανή ὡς αὐτήν∙ Σπαρτιάτου βασιλέως μητέρα».
Το ποίημα διανεμήθηκε σε αγγλική μετάφραση (Ευάγγελου Σαχπέρογλου) από την αντίστοιχη έκδοση των ποιημάτων Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
“Η Δημοκρατία δέχεται επίθεση από μιλιταριστική εκδοχή του λαϊκισμού”
Η προεδρεύουσα της Συνόδου και Πρέσβειρα της Βουλής των Ελλήνων στο Δίκτυο WPL κ. Σεβαστή (Σέβη) Βολουδάκη, κατά την τοποθέτησή της έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δημοκρατία, αναφέροντας ότι: «δέχεται επίθεση από μια μιλιταριστική εκδοχή του λαϊκισμού που χρησιμοποιεί ως αληθοφανή αιτιολογία τα πραγματικά προβλήματα των κοινωνιών». Και η κ. Βολουδάκη κατέληξε:
«Για να ανταπεξέλθει απαιτείται η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των νέων στην εκλογική διαδικασία και στο πολιτικό γίγνεσθαι. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η αποχή. Και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών».
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ