Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Ερώτηση Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Οικονομικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Πως θα αποκατασταθούν

οι μικρο-ομολογιούχοι;

Ερώτηση, σχετικά με την αποκατάσταση των μικρο-ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου, κατέθεσαν η Βουλευτής Β’ Αθήνας Ν.Δ., κα Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, ο Βουλευτής Δράμας Ν.Δ., κ. Κυριαζίδης Δημήτρης και ο Βουλευτής Πιερίας Ν.Δ., κ. Χριστογιάννης Δημήτρης προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι ομολογιούχοι επέλεξαν (σε μια ρευστή για τη χώρα περίοδο, δηλαδή το 2009-2010), να αποταμιεύσουν τις οικονομίες τους στην Ελλάδα, αντί να βγάλουν τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό. Αγόρασαν Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), όχι με σκοπό το κέρδος, αλλά επιδιώκοντας μεγαλύτερη ασφάλεια για τα χρήματά τους και θεωρώντας πως, με τον τρόπο αυτό, βοηθούν το Ελληνικό Δημόσιο και την πατρίδα. Σήμερα – και μετά την αναγκαστική συμμετοχή της χώρας στο PSI – οι μικρο-ομολογιούχοι έχασαν μονομιάς, με το πρώτο κούρεμα, το 53% της αξίας των χρημάτων, που είχαν τοποθετήσει στο ελληνικό κράτος. Υποχρεώθηκαν να λάβουν το 15% της αξίας 2ετών ομολόγων έως το 2014 και το υπόλοιπο 31,5% μετά από 30 χρόνια, δηλαδή το 2042. Το δε συνολικό ποσό, που είχαν στη διάθεσή τους οι ομολογιούχοι, δεν υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό, το οποίο δεν ξεπερνά το 1% του ελλείμματος και δεν αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Οι Βουλευτές επισημαίνουν, παράλληλα, ότι αποτελεί πλήγμα για τη φερεγγυότητα της χώρας να μην αποκαθίσταται η αδικία, την οποία υπέστησαν οι άνθρωποι αυτοί, ιδίως τη στιγμή, κατά την οποία το κράτος προσπαθεί να επαναπατρίσει τις καταθέσεις του εξωτερικού ή να προσελκύσει επενδύσεις.
Καταλήγοντας, ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό με τι χρονικό ορίζοντα πρόκειται να αποκαταστήσει τις απώλειες των ομολογιούχων, εκτελώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού. Ειδικότερα, με ποιον τρόπο πρόκειται να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών: με ανταλλαγή των ομολόγων, με φορολογικές ελαφρύνσεις ή με συμψηφισμό οφειλών στο δημόσιο;

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ