Δήμοι Αττικής
Ανοιχτή συζήτηση για τα δεσποζόμενα & αδέσποτα ζώα στο Δήμο Καισαριανής
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Δεσποζόμενα και Αδέσποτα ζώα συντροφιάς – Δικαιώματα και Υποχρεώσεις» διοργανώθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Καισαριανής και πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου την Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, στις 18:00.
Σε αυτόν τον πολύ παραγωγικό διάλογο που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, συμμετείχαν εθελοντές πολίτες, κτηνίατροι της πόλης, ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, αλλά και φιλόζωοι εθελοντές από όμορους δήμους.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Φασκιώτης, διευκρινίζοντας πως αυτή η συνάντηση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων της Καισαριανής για το ζήτημα των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων της πόλης. Στην τοποθέτησή του έκανε μια σύντομη αναφορά των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, καθώς και του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη φροντίδα των αδέσποτων.
Αναφορικά με τις υποχρεώσεις των Δήμων ο Αντιδήμαρχος ανέφερε τα εξής:
«Οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να περισυλλέγουν, να περιθάλπουν, να τσιπάρουν στο όνομά τους και να προωθούν για υιοθεσίες ζώα συντροφιάς. Σ’ αυτό τους το έργο μπορούν να βοηθούνται και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.
Οι δήμοι, είτε μόνοι τους είτε σε συνεργασία με άλλους δήμους, ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια. Τα καταφύγια είναι χώροι προσωρινής παραμονής ζώων που χρήζουν περίθαλψης. Νόμιμα καταφύγια μπορούν να έχουν και φιλοζωικά σωματεία. Τα υγιή ζώα εφόσον είναι άνω των 5 μηνών, αφού τσιπαριστούν, στειρωθούν, εμβολιαστούν, και αποπαρασιτωθούν επανεντάσσονται στο οικείο τους περιβάλλον.
Η επανένταξη γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Οι δήμοι φροντίζουν ώστε τα αδέσποτα ζώα που βρίσκονται στην διοικητική τους περιφέρεια να έχουν πρόσβαση σε φαγητό και νερό. Κάθε φιλόζωος πολίτης μπορεί να σιτίζει αδέσποτα ζώα αρκεί να τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.
Ο δήμος έχει ως ανταποδοτικό έσοδο για την προαγωγή της ευζωίας των αδέσποτων ζώων τυχόν διοικητικά πρόστιμα που θα επιβληθούν σε κηδεμόνες ζώων οι οποίοι δεν εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους».
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών αναφερόμενος τέλος στις προθέσεις τις νέας Δημοτικής Αρχής επεσήμανε πως υπάρχει σύμβαση με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία στο Κορωπί η οποία προβλέπει την περίθαλψη και τη στείρωση αδέσποτων σκυλιών και γατιών. Ήδη εκεί βρίσκονται κάποιοι σκύλοι και στειρώνονται γάτες μετά από υποδειξη κατοίκων της Καισαριανής. Επίσης τόνισε πως στα πλαίσια της ευζωίας των αδέσποτων ζώων θα τοποθετηθούν ταΐστρες σε στοχευμένα σημεία του δήμου (στα Ξύλινα, στου Κρητικόπουλου, στην Πανεπιστημιούπολη, την πλατεία της Παναγίτσας, την πλατεία του Αγίου Νικολάου και στο Σκοπευτήριο).
Ο ρόλος των εθελοντών
Σε μια πρώτη χαρτογράφηση των αδέσποτων ζώων στην Καισαριανή, υπάρχουν περίπου 6 σκυλάκια που παρακολουθούνται και φροντίζονται από φιλόζωους εθελοντές συμπολίτες μας. Δεν υπάρχουν όμως καθόλου στοιχεία για τον αριθμό των σκυλιών που ζουν κοντά στο ραντάρ και ο Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε να το διερευνήσει. Το μεγάλο ζήτημα στην πόλη μας είναι ο αριθμός των αδέσποτων γατιών,ο οποίος κυμαίνεται στις 150.
Οι φιλόζωοι εθελοντές προσέφεραν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την σίτιση, την στείρωση και τον εμβολιασμό των αδέσποτων, το κόστος όλων αυτών των υπηρεσιών προς τα ζωάκια αλλά και την ανάγκη συντονισμού της προσπάθειας που γίνεται για να φροντιστούν.
Μερικές από τις προτάσεις που κατέβαλλαν αφορούν τη δημιουργία δημοτικού μητρώου για τα αδέσποτα, την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων για την παρακολούθησή τους, όπως το σύστημα Traces (που αφορά στην τοποθέτηση microchip), την ενημέρωση του μητρώου και από τους κτηνιάτρους που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, καθώς και τη συνεργασία με όμορους Δήμους, καθώς τα αδέσποτα γατάκια, ειδικά τα αρσενικά μετακινούνται σε μεγάλη ακτίνα.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα και την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών σε ό,τι αφορά τόσο τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων, βάσει νομοθεσίας, όσο και τα δικαιώματα των φιλόζωων που τα φροντίζουν. Η παρεμπόδιση φροντίδας αδέσποτου, όπως και η κακοποίησή τους επισύρει προστίμου και η έκφρασή της, είναι πολύμορφη. Πρότειναν σειρά μεθόδων ενημέρωσης, όπως: ενημερωτική καμπάνια με διανομή φυλλαδίων, ενημερωτική εκστρατεία στα σχολεία που θα συμπεριλαμβάνει και τους γονείς, ανάρτηση πινακίδων σε διάφορα σημεία της πόλης με δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι των αδέσποτων και των φιλόζωων εθελοντών, αλλά και αντίστοιχες καμπάνιες που αφορούν στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.
Συμμετοχή στη συζήτηση εθελοντών του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Βύρωνα
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση φολόζωων εθελοντών στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Βύρωνα, καθώς παρουσίασαν μερικά ενδεικτικά οικονομικά μεγέθη:
Το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Βύρωνα λαμβάνει μια χρηματοδότηση 25.000 ευρώ / έτος για να φροντίζει 50 αδέσποτα σκυλιά. Αυτό το ποσό καλύπτει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τροφή και στέγη, αλλά δεν επαρκεί. Ανά ημέρα το καταφύγιο χρειάζεται μόνο για την τροφή των ζώων 50 ευρώ (18.250 ευρώ ετησίως!). Χωρίς την υποστήριξη ιδιωτών, το Καταφύγιο δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει. Σημειωτέον δε, λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντικό προσωπικό.
Οι εθελόντριες του Καταφυγίου Βύρωνα, αναφερόμενες στο σύνθημα της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης, εξήγησαν πως στόχος του Καταφυγίου είναι να αποτελεί σταθμό transit για τα ζώα, και όχι μόνιμη κατοικία. Πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες που προωθούν την υιοθεσία των ζώων, συμπεριλαμβανομένης και μια εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού να επιλέγει την υιοθεσία αδέσποτων, αντί της αγοράς από καταστήματα.
Η θεσμοθέτηση διαδικασιών υιοθεσίας μέσω καταφυγίων είναι πολύ σημαντική, καθώς από αυτό εξαρτάται και η ίδια η βιώσιμότητά τους, αφού η δυνατότητα φιλοξενίας είναι πεπερασμένη.
Ένα Καταφύγιο στην Καισαριανή;
Το ενδεχόμενο δημιουργίας καταφυγίου στην Καισαριανή είναι μικρό, καθώς οι προδιαγραφές προϋποθέτουν έκταση εκτός του αστικού ιστού που δεν υπάρχει διαθέσιμη. Από τη συζήτηση όμως προέκυψαν διάφορες προτάσεις για μια αποτελεσματικότερη φροντίδα των αδέσποτων:
- Μια τηλεφωνική γραμμή άμεσης παρέμβασης σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως πχ ένα σοβαρά τραυματισμένο ζώο που χρειάζεται άμεσα περίθαλψη
Μια τέτοια γραμμή δεν μπορεί να λειτουργήσει από ένα Δήμο, καθώς χρειάζεται 24ωρη ανταπόκριση, τηλεφωνική και ιατρική, που δεν το επιτρέπουν οι δομές του
- Τη δημιουργία ενός Δημοτικού Ιατρείου Ζώων που θα μπορεί να παράσχει πρώτες βοήθειες και πρωτοβάθμια περίθαλψη στα ζώα
Πρόκειται για κάτι που έχει ήδη τεθεί υπό συζήτηση εντός της Νέας Δημοτικής Αρχής και εξετάζονται τα ενδεχόμενα δημιουργίας του
- Την τοποθέτηση ενός αριθμού από ταίστρες με το λογότυπο του Δήμου που θα δηλώνουν τόσο τη στήτιξη προς τους φιλόζωους εθελοντές όσο και την πραγματική πρόθεση του Δήμου να ταϊζει τα αδέσποτα
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ήδη ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020.
- Την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τόσο στα δεσποζόμενα όσο και στα αδέσποτα ζώα
- Μια εκστρατεία ενημέρωσης στο Δήμο και τα σχολεία της πόλης
- Την αναβάθμιση του Πάρκου άθλησης δεσποζόμενων ζώων και τη δημιουργία ενός δεύτερου, εντός του Σκοπευτηρίου, με σκοπό από του χρόνου να δρομολογηθεί μελέτη και υλοποίηση επιπλέον Πάρκων Άθλησης σε άλλους χώρους πρασίνου της πόλης