Αγίας Παρασκευής
Ρεπορτάζ: (Προ)υπολογισμοί εν μέσω Covid-19
Πώς η πανδημία επηρέασε την οικονομία των Δήμων, οι προϋπολογισμοί και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για το 2021
Ένας από τους πιο απαιτητικούς ρόλους που συναντώνται στο δυναμικό της διοίκησης ενός Δήμου είναι αναμφισβήτητα αυτός του Αντιδημάρχου Οικονομικών. Η διαχείριση του τομέα αυτού δεν είναι μόνο η “βάση” για την περαιτέρω ανάπτυξη και κατ’ επέκταση ευημερία μιας δημοτικής κοινότητας, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί και την μεγαλύτερη ευθύνη που μπορεί να αναλάβει κάποιος στα κοινά, ειδικά αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι το παραμικρό λάθος μπορεί να γίνει πολύ εύκολα αφορμή για να βρεθεί στο στόχαστρο.
Η ευθύνη αυτή “βαραίνει” ακόμα περισσότερο σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε, καθώς η πανδημία του Covid-19 έχει πλήξει βαρύτατα τον οικονομικό τομέα με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να έρχονται αντιμέτωπες με το “λουκέτο” για μήνες. Ως εκ τούτου και οι Αντιδήμαρχοι και εν γένει υπεύθυνοι των Οικονομικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο ήρθαν τετ α τετ με πολλές προκλήσεις στις οποίες και έπρεπε να ανταπεξέλθουν με γνώμονα την ανακούφιση των πολιτών. Οι αιρετοί των Δήμων του ευρύτερου Βορείου Τομέα μιλούν αποκλειστικά στο Χ-τύπο για τις δυσκολίες αυτές, αλλά και το πρόγραμμα του εκάστοτε προϋπολογισμού για το 2021 και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Α. Χατζησαββίδης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Νέας Ιωνίας
“Η πανδημία μόνο στη χώρα μας ξεπέρασε σε ανθρώπινες απώλειες τις 8.000. Εξ’ αιτίας αυτής της νόσου χάσαμε και τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, τον πολυαγαπημένο γιατρό της μεγάλης προσφοράς Τάκη Βλασσά. Δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό έχει επηρεάσει τις εργασιακές, κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις όλων μας. Η ευλαβική τήρηση των πρωτοκόλλων από τη Δημοτική Αρχή για την προστασία των εργαζομένων, των ευπαθών ομάδων, των συμπολιτών, των μαθητών, των γονιών που έχουν μικρά παιδιά, η εκ περιτροπής εργασία η τηλεργασία, τα κλειστά μαγαζιά, η ανεργία, έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα. Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη καθαριότητα -αποκομιδή, τη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η προσαρμογή έγινε με δυσκολίες και μεγάλο κόστος.”, επισημαίνει ο κ. Χατζησαββίδης και συνεχίζει: “Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε κονδύλια από την Περιφέρεια, τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, Φιλόδημο, Τρίτση, Πράσινο Ταμείο κ.α όπου υπάρχει δυνατότητα γιατί μόνο με αυτές τις διεκδικήσεις μπορεί να γίνει ανάπτυξη στην πόλη μας.” Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2021 σημειώνει τα εξής: “Οι προϋπολογισμοί των Δήμων την τελευταία δεκαετία, λόγω των μνημονιακών πολιτικών, που επιβλήθηκαν από Ευρωπαϊκή Ένωση και Δ.Ν.Τ., περιορίστηκαν στο 50% και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Την προηγούμενη χρονιά και φέτος τα έσοδα των Δήμων περιορίστηκαν λόγω της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά είμαστε στους ελάχιστους Δήμους που αποφασίσαμε μείωση 10% στα ανταποδοτικά, γιατί κάνουμε καλή διαχείριση και με αυτή την πολιτική βοηθάμε τους επαγγελματίες και τους κατοίκους στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε.”
Δ. Δημητρόπουλος, αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Από την πλευρά του ο κ. Δημητρόπουλος αναφέρει σχετικά με τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία ότι “Δεδομένου ότι η διεύθυνση Οικονομικών είναι η «μηχανή» που κινεί όλα τα γρανάζια του Δήμου, έχουμε από την αρχή της κρίσης της πανδημίας φροντίσει, να βρεθούν και να διατεθούν οι απαιτούμενοι, έκτακτοι και τακτικοί, πόροι για τις κοινωνικές δομές, τις υπηρεσίες πρόνοιας και προαγωγής της Υγείας. Σε αντίστροφη κατεύθυνση, μεριμνούμε για εκείνους που πλήττονται όλο αυτό τον καιρό, κυρίως τις επιχειρήσεις, με απαλλαγές από τη δημοτική φορολογία. Και όλα αυτά όταν στο ταμείο του Δήμου μπαίνουν λιγότερα χρήματα, ακριβώς εξαιτίας αυτών των συνθηκών.” Ο προϋπολογισμός του 2021 στο Δήμο έχει συνταχθεί και εκπονείται έχοντας λάβει υπόψη την ιδιαιτερότητα της πανδημίας. “Δεν είναι δηλαδή όπως το 2020 που ξαφνικά βρεθήκαμε στη δίνη του κορονοϊού. Άρα είναι ρεαλιστικός και απόλυτα εναρμονισμένος με τις τωρινές ανάγκες της κοινωνίας, με ενισχυμένα τα κονδύλια για την κοινωνική μέριμνα, με μέτρα για την στήριξη της τοπικής αγοράς όπως οι νέες μειώσεις στα δημοτικά τέλη που εφαρμόζουμε για 5η συνεχόμενη χρονιά.”, συμπληρώνει. Τέλος, τονίζει ότι η διοίκηση δεν έχει αφήσει ούτε ένα πρόγραμμα να πάει χαμένο. “ΕΣΠΑ, Περιφέρεια, Φιλόδημος, πλέον Αντώνης Τρίτσης, διεκδικούμε από παντού με συχνή επιτυχία. Θα σας αναφέρω μόνο τα πρόσφατα: 2,4 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναστύλωση του εργοστασίου στο ΟΤ216, 1,7 εκατ. από την Περιφέρεια για την ανακαίνιση των σεισμόπληκτων σχολείων της πόλης, Πράσινο Ταμείο για την ενεργειακή αναβάθμιση ακόμα 3 σχολικών μονάδων, ενώ ήμασταν από τους πρώτους Δήμους που εγκρίθηκε χρηματοδότηση μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» για τον προσεισμικό έλεγχο στα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία.”
Δ. Σκοπελίτη, Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Μεταμόρφωσης
“Με τις επιχειρήσεις να συνεχίζουν να πλήττονται σε μέγιστο βαθμό από την πανδημία του Covid-19, το έργο του Αντιδημάρχου Οικονομικών και συνάμα της οικονομικής υπηρεσίας ενός δήμου δυσχεραίνεται. Και αυτό γιατί όλα τα λαμβανόμενα μέτρα που αποσκοπούν στην ανακούφιση των επιχειρηματιών φαντάζουν ανεπαρκή, αφού η αγορά χρειάζεται δραστικές πρωτοβουλίες, ρευστότητα και στήριξη από το κεντρικό κρατικό μηχανισμό, ώστε να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης” τονίζει η κα Σκοπελίτη. Αυτό λοιπόν συμβαίνει και στην περίπτωση του Δήμου Μεταμόρφωσης, ο οποίος στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, προέβη στην απαλλαγή αυτών από τα δημοτικά τέλη για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν κλειστές, αλλά και στη μείωση των δημοτικών τελών σε ποσοστό 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό για το 2021 “καταρτίστηκε με βάση τις ανάγκες του Δήμου, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τις αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία, με πολλά από τα έργα που έχουν συμπεριληφθεί σε αυτόν να αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος είναι η βελτίωση της καθαριότητας της πόλης και της καθημερινότητας των πολιτών.” Η ίδια ανέφερε ενδεικτικά την προμήθεια απορριμματοφόρων, την κυκλοφορία ενός ακόμη αστικού λεωφορείου και την τοποθέτηση λαμπτήρων LED στην πόλη και συμπληρώνει: “Η απόκλιση που ίσως υπάρξει, αφορά στα έσοδα του Δήμου από τα δημοτικά τέλη. Μια απόκλιση αναμενόμενη, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν παραμείνει κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα.” Τέλος, ο Δήμος διεκδικώντας επιχορηγήσεις από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως αυτά της Περιφέρειας Αττικής, του Πράσινου Ταμείου και του “Αντώνης Τρίτσης”, έχει ήδη ενταχθεί για μελέτη ή χρηματοδότηση σε περισσότερα από δεκατέσσερα προγράμματα, μεταξύ των οποίων εντάσσονται οι ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων και η τοποθέτηση ραμπών ΑΜΕΑ, η επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών και της Τοπικής Μονάδας Υγείας, καθώς και η αναβάθμιση των παιδικών χαρών, ενώ προχωρούν οι αιτήσεις, οι μελέτες και η διαδικασία χρηματοδοτήσεων για περαιτέρω έργα.
Η. Τάφας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας
“Η καθημερινότητα είναι πολύ επιβαρυμένη” αναφέρει ο κ. Τάφας, δεδομένου ότι έχουν χορηγηθεί άδειες ειδικού σκοπού σε μέρος του προσωπικού και η τηλεργασία δεν είναι πάντα το ίδιο αποδοτική με τη δια ζώσης και προσθέτει “καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να φέρουμε το έργο μας εις πέρας και να προλάβουμε τις προθεσμίες.” Σχετικά με τον προϋπολογισμό παραθέτει τα εξής: “Παραλάβαμε πολύ χαμηλό ταμειακό υπόλοιπο εξαιτίας της αλόγιστης και σπάταλης διαχείρισης της προηγούμενης διοίκησης το τελευταίο προεκλογικό 9μηνο. Η έλευση του COVID επέφερε μεγάλη μείωση εσόδων κυρίως από τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων, από τα έσοδα της Πρωτομαγιάς και από το 0,5% των εσόδων των καταστημάτων εστίασης, αλλά αφενός επειδή κάναμε χρηστή διαχείριση και αφετέρου επειδή είχαμε έκτακτες επιχορηγήσεις από την κεντρική διοίκηση, καταφέραμε να κλείσουμε το έτος στα περσινά επίπεδα και με σαφώς καλύτερη εικόνα στο λογαριασμό των λειτουργικών δαπανών. Δυστυχώς όμως ο λαϊκισμός επικράτησε και στο δικό μας δημοτικό συμβούλιο, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι της προηγούμενης διοίκησης του κ. Βασιλόπουλου, οι παρατάξεις των κκ. Τομπούλογλου, Γρετζελιά, αλλά ακόμα και η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ), επέβαλλαν ελέω Κλεισθένη μείωση ανταποδοτικών κατά 30%, στερώντας σχεδόν 1.000.000€ από τα ανταποδοτικά. Ελπίζουμε με την αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων σε LED που σχεδιάζουμε να μετριάσουμε αυτήν την απώλεια από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτύχουμε. Με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων ελπίζουμε σε βελτίωση των εσόδων και την όσο το δυνατόν απρόσκοπτη εκτέλεση του προϋπολογισμού.” Εκτός αυτών έχουν κατατεθεί ήδη 3 προτάσεις για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και θα κατατεθούν άλλες 5. Επιπλέον υπάρχει χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων και την κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ από την περιφέρεια και πολλά συνεχιζόμενα προγράμματα.
Μ. Μανδηλαρά, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Γαλατσίου
“Η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το έργο μας. Αν και η τηλεργασία υποστηρίζεται από το σύστημα δεν είναι αποτελεσματική και υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στις διαδικασίες. Όσον αφορά τα έσοδα έχουν επηρεαστεί αρκετά αφού τα καταστήματα είναι κλειστά και οι δημότες αν και έχουμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα δυστυχώς δεν πληρώνουν τις οφειλές τους. Αντίστοιχα οι δαπάνες έχουν περιοριστεί μιας και τα έσοδα έχουν μειωθεί.” υπογραμμίζει η κα Μανδηλαρά. Η ίδια τονίζει ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Γαλατσίου για το οικονομικό έτος 2021 είναι ρεαλιστικός και ότι η πρώτη μεγάλη αναμόρφωση έγινε πριν λίγες ημέρες. Τέλος, αναφορικά με επιχορηγήσεις προς όφελος του Δήμου βρίσκονται “σε εξέλιξη επιχορηγήσεις προηγούμενων ετών που τρέχουν ακόμα όπως π.χ. Φιλόδημος.”
Σ. Μονεμβασιώτης, Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Για “πρωτόγνωρες καταστάσεις” και “προβλήματα σε όλα τα επίπεδα” κάνει λόγο ο κ. Μονεμβασιώτης, καθώς μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων του Διοικ/κου και Οικονομικού έχουν λάβει άδεια ειδικού σκοπού ή ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και απέχουν ,ενώ άλλοι εργάζονται με τηλεργασία. “Αυτό έχει ως συνέπεια κάποια καθυστέρηση στον σχεδιασμό που είχαμε κάνει. Η οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων του δήμου μας έχει συρρικνωθεί ή ανασταλεί με ότι αυτό σημαίνει για τα έσοδα. Η μεγάλη μας προσπάθεια τώρα είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης .Όταν με το καλό θα επανέλθουμε, θα κάνουμε ταμείο και θα δούμε τι μας άφησε και τι μας πήρε η πανδημία.” επισημαίνει και συνεχίζει: “Κάθε προϋπολογισμός σχεδιάζεται για να εφαρμοστεί στο μεγαλύτερο του τμήμα. Έχοντας κατά νου τα όποια προβλήματα μας δημιούργησε ο COVID-19 την προηγούμενη χρονιά, πιστεύω ότι ο προϋπολογισμός του 2021 μπορεί να υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του.” Ο ίδιος επίσης παραθέτει αναλυτικά τα στοιχεία των χρηματοδοτήσεων για έργα στο Δήμο:
“Από Περ.Αττικής : 4.850.000 ευρώ (κλειστά γήπεδα, ΚΑΠΗ , Πλατεία, οδοστρώσεις κλπ)
Από Πράσινο Ταμείο: 685.000 ευρώ (υπόγειοι κάδοι απορ/των, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων)
Φιλόδημος 2: 1.300.000 ευρώ (Απορριμματοφόρα, μηχανήματα, ράμπες Αμεα, Παιδικές χαρές, πυροπροστασία, στέγαστρα)
Αντώνης Τρίτσης: 4.500.000 ευρώ (κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Κ. Πεύκη), 6.800.000 ευρώ (ανάπλασης χώρων για ασφαλή πρόσβαση μαθητών στα σχολεία., 630.000 ευρώ (κτηριακές σχολικές υποδομές , αντικεραυνική προστασία), 2.300.000 ευρώ (αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων διαφόρων τύπων), 450.000 ευρώ (Κατασκευή εξέδρας-αποδυτηρίων γηπ.Πεύκης), 900.000 ευρώ (Πνευματικό κέντρο Λυκόβρυσης)”
Σ. Σταθούλης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Αμαρουσίου
“Αντιμετωπίσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της πανδημίας. Ως Δήμος είμαστε ικανοποιημένοι καθώς προχωρήσαμε σε βασικά θέματα της ατζέντας μας και υπό τις οδηγίες του Δημάρχου Θ. Αμπατζόγλου καταφέραμε να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων, νέα σύγχρονα παραρτήματα Νηπιαγωγείων, να ανακαινισθούν οι ανοιχτοί αθλητικοί χώροι, να αποκτήσει το Μαρούσι 3 νέα λεωφορεία στη Δημοτική Συγκοινωνία. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι κατορθώσαμε να τακτοποιηθούν πολύ σοβαρές εκκρεμότητες στην οικονομική διαχείριση που αφορούσαν σε δάνεια 15ετίας. Η εμπειρία της πανδημίας αλλά και της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μήδεια» επαναφέρει τη μεγάλη ανάγκη για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που δυσχεραίνουν το έργο μας ειδικά σε περιπτώσεις που χρειάζεται η άμεση λήψη ενεργειών και αποφάσεων.” τονίζει στη συνέντευξή του ο κ. Σταθούλης, ενώ για τις επιχορηγήσεις αναφέρει ότι “Πέραν των ιδίων πόρων για την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων από αρμόδιους φορείς όπως η Περιφέρεια Αττικής και το ΕΣΠΑ. Επιπλέον έχουμε εγκρίσεις κεφαλαίων από τα Προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης» και ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, καθώς και από το Πράσινο Ταμείο.” Σχετικά με τον προϋπολογισμό δηλώνει: “Αναφερόμαστε σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης διότι οι οικονομικές επιτυχίες της χρονιάς που έφυγε, μας αφήνει «ανοικτούς ορίζοντες» για να πραγματοποιήσουμε έργα και ενέργειες που θα κάνουν την καθημερινότητα του Μαρουσιώτη περισσότερο εύκολη και ασφαλή. Προγραμματισμένα έργα όπως αυτά της αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποχέτευσης, της οδοποιίας, των κτιριακών υποδομών, των πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων θα υλοποιηθούν κανονικότατα”.
Ε. Αυλήτης, Αντιδήμαρχος Προσωπικού – Οικονομικών, Εποπτείας Μέτρων κατά του κορωνοϊού Δήμου Κηφισιάς
“Ο Προϋπολογισμός του 2021, αποτυπώνει τα έργα που θέλει να υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη του και τις ανάγκες που προκύπτουν από την υγειονομική κρίση”, επισημαίνει ο κ. Αυλήτης. Όπως αναφέρει, περιέχει μια σειρά από νέου τύπου δαπάνες σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την υγειονομική προστασία (απολυμάνσεις, προμήθεια υγειονομικού υλικού, προμήθεια tablets και laptops, μοριακά τεστ). Επιπλέον, έχουν καλυφθεί οι ανάγκες στην Καθαριότητα, το Τεχνικό Πρόγραμμα και τα ζητήματα που αφορούν στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κοινωνικής Μέριμνας κ.α.). “Παράλληλα εργαζόμαστε συστηματικά και καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις σε προγράμματα ΕΣΠΑ και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρονται από τα προγράμματα «Α. Τρίτσης» και «Φιλόδημος». Αναφέρω ενδεικτικά μερικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα στον ευαίσθητο τομέα των Κοινωνικών Δομών που είναι σε εξέλιξη στον Δήμο μας:
«ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020», επιλέξιμο ποσό χρηματοδότησης 627.224,26 €
Αναβάθμιση υποδομών, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014 – 2020, χρηματοδότηση 99.892,30 €
Προσαρμογή λειτουργούντων δημοτικών παιδικών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης, ΥΠΕΣ, 550.000,00 €.
ΤΕΒΑ – Διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, σε συγκεκριμένες ωφελούμενους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
ΕΣΠΑ -Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής
Στον Δήμο μας έχει δημιουργηθεί μια «οικονομική ασφάλεια» και με την πολιτική των οριζόντιων μειώσεων και εκπτώσεων κατά 10% σε δαπάνες που αφορούν σε προμήθειες και εργολαβίες του Δήμου. Οριζόντιες μειώσεις σημειώνονται και στις υπερωρίες των εργαζομένων σε όλες τις υπηρεσίες. Θεωρώ ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι ρεαλιστικοί και ασφαλείς ωστόσο όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν προχωρούμε σε αναμορφώσεις του προϋπολογισμού.”, καταλήγει.
Κ. Βαφειάδης, Αντιδήμαρχος Υποδομών & Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Δήμου Βριλησσίων
Ο κ. Βαφειάδης αναφέρει πως λόγω πανδημίας στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης, η πτώση εσόδων κινείται σε ποσοστό άνω του 80%. “Επί της ουσίας από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα ο Δήμος έχει έσοδα μόνο από τις κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς έχει παγώσει η οικονομική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα καλείται να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της κοινωνίας που έχουν προκύψει από την πανδημία. Ταυτόχρονα οι συνήθεις δαπάνες συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό διότι ο Δημότης πρέπει να εξυπηρετηθεί και για εμάς η απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.”, προσθέτει και συνεχίζει “Κατά το έτος 2021 η απόφαση της Δημοτικής αρχής είναι να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που μας δημιουργεί η πανδημία. Η κοινωνία βρίσκεται σε δεινή θέση, τα νοικοκυριά μαστίζονται από την ανεργία ,και οι επιχειρήσεις της πόλης είναι στα πρόθυρα λουκέτου. Ως Δημοτική Αρχή είναι καθήκον μας να σταθούμε κοντά τους και να συμβάλλουμε τα μέγιστα, στο μέτρο πάντα του εφικτού. Μέσα από ώριμες μελέτες και αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, υλοποιούμε και συνεχώς αναζητούμε νέες πηγές χρηματοδότησης. Με ορθό χειρισμό και συνέπεια στην οικονομική δραστηριότητα θα επιτύχουμε τους στόχους μας για την κοινωνία και τους ανθρώπους της.” Τέλος, όπως αναφέρει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια αναζητά συνεχώς νέες πηγές χρηματοδότησης. Έχει υλοποιήσει χρηματοδοτούμενα έργα ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ και βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης έργων άλλων 17 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Βέβαια δεν σταματάμε εδώ. “Θα εξαντλήσουμε κάθε πηγή χρηματοδότησης προς όφελος του Δήμου Βριλησσίων”, καταλήγει.
Σ. Ρούσσος, Δήμαρχος Χαλανδρίου
“Η διαχείριση της πανδημίας επέφερε σημαντική συρρίκνωση των εσόδων του Δήμου, η οποία προήλθε αφενός από τις απαλλαγές για τα δημοτικά τέλη που ίσχυσαν για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και αφετέρου από τις έκτακτες δαπάνες που έγιναν από την Κοινωνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Καθαριότητας για τις ανάγκες που προέκυψαν σε επιπλέον προσωπικό και μέσα. Χωρίς να υπολογίζουμε τη διαφυγή εσόδων από τα μισθώματα που εισπράττει ο Δήμος και από την αδυναμία των νοικοκυριών να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτή η απώλεια των εσόδων και οι δαπάνες που απαιτήθηκαν για τη διαχείριση της πανδημίας δεν αντισταθμίστηκε πότε από την κρατική επιχορήγηση, που εξακολουθεί να είναι πενιχρή”, υπογραμμίζει ο κ. Ρούσσος. Ο ίδιος επισημαίνει αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου: “Τα προηγούμενα χρόνια πετύχαμε η χρηματοδότηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου να προέρχεται κατά ένα συντριπτικό ποσοστό 75,31% από εξωτερικές πηγές («Φιλόδημος», ΠΔΕ, Πράσινο Ταμείο) και μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό 24,69% από ίδιους πόρους του Δήμου. Γι’ αυτό ακριβώς καταφέραμε, τη χρονιά που πέρασε, να υλοποιήσουμε το 86,5% του τεχνικού προγράμματος, παρά τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας. Με την ίδια ακριβώς λογική καταρτίστηκε και το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 που περιλαμβάνει συνολικά 91 έργα, εκ των οποίων τα 41 είναι νέα. Και προσδοκούμε ότι θα υλοποιηθεί παρά τη σημαντική συρρίκνωση των εσόδων του Δήμου. Πέρα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε μέσω της διαχειριστικής αρχής UIA για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου ύψους 3,1 εκατ., ο Δήμος Χαλανδρίου διεκδικεί αυτή τη στιγμή περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ μέσω του «Αντώνης Τρίτσης», με ολοκληρωμένες προτάσεις και ώριμες μελέτες. Είναι δράσεις που εντάσσονται σε 7 άξονες και αφορούν από την αστική αναζωογόνηση, την ηλεκτροκίνηση, τις «έξυπνες πόλεις», έως τον αντισεισμικό σχεδιασμό και τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.”
Τ. Κωστόπουλος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Αγίας Παρασκευής
«Η αλήθεια είναι πως αν και η γενική εικόνα θέλει τους Δήμους να έχουν επηρεαστεί, εμείς δεν έχουμε επηρεαστεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Και αυτό γιατί μετά από επίπονες προσπάθειες, τον Οκτώβριο του 2020, δημιουργήσαμε την ταυτότητα πληρωμής και έχουμε σημαντική αύξηση εσόδων. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι τον Μάρτιο παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του 43,3%. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2020 είχαμε έσοδα 79.752,64 ευρώ, ενώ τον Μάρτιο του 2021 τα έσοδα του Δήμου ανήλθαν στα 114.070,38 ευρώ. Και οι προβλέψεις για τον Απρίλιο είναι ακόμα καλύτερες». Το πλάνο του προϋπολογισμού μας και ρεαλιστικό είναι και θα υλοποιηθεί κανονικά σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας. Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι βάσει νομοθεσίας και δεύτερον γιατί έχει στηριχθεί σε πραγματικές προβλέψεις αναφορικά με τα έσοδα του Δήμου μας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της σύνταξης των προτάσεών μας αναφορικά με τα προγράμματα του «Αντώνης Τρίτσης», έχοντας δώσει μεγάλη έμφαση και βαρύτητα στην ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών και τη δημιουργία «έξυπνης» πόλης. Καθώς και για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Επίσης είμαστε σε αναζήτηση εύρεσης πρόσθετης χρηματοδότησης για την ανακατασκευή της βίλας «ΙΟΛΑ». Παράλληλα έχουμε λάβει χρηματοδότηση για ενεργειακές αναβαθμίσεις κοινωνικών υποδομών του Δήμου μας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Αττικής καθώς και πόρους από το Πράσινο Ταμείο.
Β. Νικάκη, Αντιδήμαρχος Οικονομικής Ανάπτυξης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικοινωνίας Δήμου Παπάγου – Χολαργού
Η πανδημία επηρέασε αρκετά το Δήμο Παπάγου – Χολαργού και έχει επιφέρει αλλαγές στις προτεραιότητες που τίθενται προς όφελος της πόλης σύμφωνα με την κα Νικάκη. “Αυτό λοιπόν που κάναμε ήταν να προσαρμοστούμε γρήγορα στη νέα πραγματικότητα και να εναρμονιστούμε με τις ανάγκες που «γέννησε» η υγειονομική κρίση. Και αυτές ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας, η προστασία και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, καθώς και η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Παράλληλα όμως, προχωράμε και στην υλοποίηση των έργων μας, ίσως σε κάποια από αυτά με μικρή καθυστέρηση, αλλά σημασία έχει ότι δεν τα βάλαμε στην άκρη.”, υπογραμμίζει, ενώ αναφέρει τα εξής σε σχέση με τον προϋπολογισμό: “Η σύνταξη του προϋπολογισμού του Δήμου μας για το 2021, έγινε με απόλυτη συνέπεια στις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες και με απόλυτο σεβασμό στο κάθε ευρώ των δημοτών. Ο προϋπολογισμός μας είναι ρεαλιστικός, αναπτυξιακός, εφαρμόσιμος και πλήρως εναρμονισμένος με τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου μας, οπότε και είμαστε βέβαιοι ότι θα υλοποιηθεί.” Επιπλέον, η ίδια κάνει λόγο για σημαντική αξιοποίηση πόρων από χρηματοδοτήσεις αναφέροντας: “Από την πρώτη μέρα της θητείας μας διεκδικούμε και φέρνουμε πόρους στον Δήμο μας, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που μας προσφέρεται. Έως σήμερα, από την αρχή της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής, έχουμε ξεπεράσει τα 14 εκατομμύρια ευρώ όσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις. Αυτή την περίοδο, εκτός από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», έχουμε καταθέσει προτάσεις στο ΕΣΠΑ, στο Πράσινο Ταμείο και στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.”
“Η πανδημία έχει επηρεάσει συνολικά την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε εμείς. Θα έλεγα μάλιστα πως μας έχει επηρεάσει λιγότερο από άλλες δημόσιες υπηρεσίες με την έννοια πως υπηρεσίες όπως η καθαριότητα δεν μπορούν να μείνουν πίσω στην αποτελεσματικότητα τους. Η τηλεργασία, οι άδειες ειδικού σκοπού, ακόμα και τα τυχόν κρούσματα που εμφανίζονται επιδρούν στην λειτουργία της υπηρεσίας. Συνοπτικά θα έλεγα πως εδώ κι έναν χρόνο έχουμε μπει σε έναν αγώνα να μείνουμε υγιείς από την μια κι από την άλλη να ανταποκρινόμαστε στην εξυπηρέτηση του κατοίκου του προαστίου μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Μεταξίδη – Μελισσουργού. Η ίδια δηλώνει αισιόδοξη για την υλοποίηση του προγράμματος του προϋπολογισμού προσθέτοντας: “Είναι θέμα καθημερινού αγώνα ν’ ακολουθούμε προθεσμίες, χρονοδιαγράμματα και να βρίσκουμε ρεαλιστικές λύσεις. Το γενικότερο τοπίο με τον κορονοϊό σίγουρα δεν βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί δημιουργεί ένα περιβάλλον ανασφάλειας για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Αναγκαστικά λοιπόν πάμε βήμα – βήμα και βλέπουμε την κάθε μέρα ξεχωριστά.” Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέθεσε, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού έχει αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, ΥΠΕΣ, των Προγραμμάτων Α. Τρίτσης και Φιλόδημος και του Πράσινου Ταμείου για ανέγερση, συντήρηση και αναβάθμιση υποδομών της πόλης όπως σχολεία, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις δρόμους κ.α., ενώ σημαντικό έργο αποτελεί η ανάδειξη της ταυτότητας του Νέου Ψυχικού.
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις2 days ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Δήμοι Αττικής15 hours ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις23 hours ago
Καταγγελία των Δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αττική για την αύξηση των Δημοτικών Τελών
-
Ειδήσεις22 hours ago
Μεγάλη συμμετοχή στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Πεντέλης
-
Ειδήσεις21 hours ago
“ΚΗΦΙ-SOS”: Εντοπίστηκε τρίτη υπόγεια λίμνη κάτω από την Εθνική Οδό
-
Ειδήσεις24 hours ago
Η εορτή του Μεγάλου Βασιλείου και η Πρώτη του Νέου Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς