Άγίου Δημητρίου
“Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και τα κέντρα λήψης αποφάσεων”, της Μαρίας Ανδρούτσου
Άρθρο της Μαρίας Ανδρούτσου Δημάρχου Αγίου Δημητρίου για την Ημέρα της Γυναίκας στο Χ-τύπο
Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι ένα μεγάλο ζήτημα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η συμμετοχή των γυναικών είναι ελλιπής σε όλους τους τομείς της πολιτικής και της δημόσιας ζωής, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά μήπως και η ίδια η έννοια του «πολιτικού» πάσχει από μονομέρεια, αφού παραπέμπει σε ένα σύστημα πρακτικών, ρόλων και στερεοτύπων που σε πολλές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, εναρμονίζεται κυριαρχικά με το ανδρικό πρότυπο. Μοιάζει δηλαδή, σαν η ενασχόληση με το πολιτικό γίγνεσθαι να είναι μια καθ’ όλα ανδρική υπόθεση. Στη χώρα μας, η εμπλοκή των γυναικών στα κοινά και η πλήρης αφοσίωση σε αυτό το σκοπό αποδεικνύεται ως μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Οι ρόλοι στους οποίους καλούνται να ανταπεξέλθουν οι γυναίκες σήμερα είναι πολλαπλοί, ως αποτέλεσμα της μικρής προόδου που έχει συντελεστεί στην εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Και αυτός είναι ο κυρίαρχος ανασταλτικός παράγοντας που κρατά πίσω τις γυναίκες στην εμπλοκή και τη συμμετοχή. Σε ένα πράγμα μπορούμε να συμφωνήσουμε, πως είναι η πλειονότητα των γυναικών που καλείται να αναλάβει όλες τις υπηρεσίες φροντίδας στην οικιακή σφαίρα, φροντίδα που αφορά τόσο στα παιδιά όσο και σε άλλα εξαρτημένα μέλη της οικογένειας, όπως οι ηλικιωμένοι/νες και άτομα με αναπηρία. Οι εργαζόμενες μητέρες πολύ δύσκολα θα ασχοληθούν με τα κοινά, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο, γιατί απλώς δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε κουράγιο, ούτε τα μέσα που να το διευκολύνουν.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως στους Δήμους της Αττικής οι γυναίκες δήμαρχοι είμαστε μόλις τρεις και αυτό, έπειτα από τόσους φεμινιστικούς και πολιτικούς αγώνες, είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό. Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου ωστόσο, έχουμε τη βούληση και προσπαθούμε διαρκώς να υπάρχουν και να τοποθετούνται γυναίκες, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, σε νευραλγικές θέσεις του οργανισμού τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε επίπεδο αιρετών θέσεων.
Η σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, αποτελεί για εμάς μια στρατηγικά πολιτική πράξη. Σημαίνει πως στο επίκεντρο της πολιτικής μας και στο βαθμό που μπορούμε, δίνουμε βαρύτητα στη συμμετοχή των γυναικών και στην εμπλοκή μας με τις φεμινιστικές διεκδικήσεις, όταν η κοινωνία μας «βράζει» από περιστατικά βίας και κακοποίησης βάσει φύλου και από γυναικοκτονίες. Ταυτόχρονα, παρατηρούμε με απογοήτευση πως η κουλτούρα βιασμού παραμένει παρούσα ακόμα και στις νεότερες γενιές με θύματα γυναίκες, κορίτσια και άλλες θηλυκότητες. Για όλους αυτούς τους λόγους συντασσόμαστε με τις διεκδικήσεις γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, που διεκδικούν την ποινική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, αλλά και σε μια σειρά από άλλες διεκδικήσεις που αφορούν στην έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση του βιασμού από τις αρμόδιες δομές του Κράτους, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γίνεται.
Τα θέματα της έμφυλης ισότητας έχουν έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και η πολιτική συμμετοχή περιλαμβάνεται σε αυτή τη συζήτηση. Οι αλλαγές που διεκδικούμε και μέσα από το φεμινιστικό κίνημα, αρχίζουν να βγαίνουν έντονα μπροστά και αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Η αλλαγή στο μοντέλο της ελληνικής πατριαρχικής κοινωνίας σιγά σιγά αρχίζει να διαφαίνεται, καθώς διεκδικήσεις χρόνων, όπως η αναγνώριση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία, την εργασία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και η διευκόλυνση τους για καθολική εμπλοκή στη δημόσια σφαίρα μπαίνουν στο επίκεντρο της συζήτησης, μέσω προγραμμάτων και στρατηγικών για την ισότητα σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.