Ελάτε στην παρέα μας

Άγίου Δημητρίου

Μήνυμα συμπερίληψης και ισοτιμίας για τις οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ εκπέμπει ο Δήμος Αγ. Δημητρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου & 1ου Λυκείου Αγ. Δημητρίου το ανοιχτό Βιωματικό Εργαστήρι με θέμα: “Μεγαλώνοντας ένα παιδί με Αναπηρία”, που διοργάνωσε η Χριστίνα Μαργαρίτη, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα που αφορούν: στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων (ΣΕΜΠ) και Ευαισθητοποίησης σε θέματα ΑμεΑ.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία η Χριστίνα Μαργαρίτη, τονίζοντας ότι: “Το θέμα Άτομα με αναπηρία, είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που μας αφορά όλους. Η έγκυρη διάγνωση των ατόμων οδηγεί σε μια σειρά διαδικασιών, όπου οι γονείς και εν συνεχεία οι εκπαιδευτικοί, καλούνται να ακολουθήσουν συγκεκριμένες μεθόδους. Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές ειδικότητες εξειδικεύονται, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν επαρκώς και με τη συνεχή καθοδήγησή τους να συμβάλλουν, ώστε τόσο το παιδί, όσο και οι γονείς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και τη λειτουργικότητα του παιδιού τους. Έχουμε σήμερα κοντά μας ειδικούς επιστήμονες που θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις και να προτείνουν διεξόδους. Στόχος είναι τα άτομα με αναπηρίες να μην παραγκωνίζονται, να μην περιθωριοποιούνται και να κατορθώνουν να ζουν ενταγμένα στην Κοινωνία ως ισότιμα μέλη. Η κοινωνία μας μπορεί να εκπαιδευτεί. Να μάθει να είναι υποστηρικτική και συμπεριληπτική”.

“Κοινωνική πολιτική ελλειμματική και αποσπασματική”

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, Στέλιος Μαμαλάκης, στον σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε: “Το να μεγαλώνεις ένα παιδί στη σημερινή κοινωνία, ούτως ή άλλως, είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Πόσω μάλλον όταν το παιδί έχει κάποια αναπηρία. Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την εμπειρία είναι αξιοθαύμαστοι, γιατί το κάνουν μόνοι τους. Αβοήθητοι! Δίνουν την ψυχή τους αλλά δεν έχουν στήριξη και συμπαράσταση από την οργανωμένη Πολιτεία. Χωρίς υποστηρικτικές δομές και ειδικούς επιστήμονες στο πλευρό τους. Πρέπει να ρωτήσουν, να μάθουν, να προσαρμόσουν την καθημερινότητα και τον ψυχισμό τους. Η κοινωνική πολιτική του κράτους προς τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, είναι – στην καλύτερη περίπτωση- ελλειμματική και αποσπασματική”.

Στη συνέχεια, τόνισε: “Με όσες δυνάμεις διαθέτουμε ως Δήμος, θα σταθούμε στο πλευρό των παιδιών και των οικογενειών τους. Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να βοηθήσουμε! Να διευκολύνουμε, όσο γίνεται, τη μετακίνηση στην πόλη, να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα, να υποστηρίξουμε τις δράσεις και τις προσπάθειές σας, αλλά και να αφουγκραστούμε το παράπονό σας . Η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοιχτή και η καλή μου πρόθεση δεδομένη”.

“Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε τον ίδιο ορίζοντα”

Κλείνοντας, ο Στ. Μαμαλάκης υπογράμμισε ότι: «Όπως έλεγε ο Κόνραντ Αντενάουερ: “Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα”. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί να διευρύνουμε αυτόν τον ορίζοντα, χωρίς αποκλεισμούς».

Οι συμμετέχοντες

Στη δράση συμμετείχαν οι κ.κ.: Αθανάσιος Μπαμπάνας, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Αγ. Δημητρίου, Βαγγέλης Σμπράος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων με Αναπηρία “NIKH”, καθώς και Μέλος της Επιτροπής ΑμεΑ του Δήμου μας, Μαρία Βάσκου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Άσπεργκερ και γονέας παιδιού με σύνδρομο Άσπεργκερ, Ελένη Κατσακιώρη, Εκπαιδευτικός και γονέας παιδιού στο φάσμα του αυτισμού και μέλος της Επιτροπής ΑμεΑ του Δήμου Αγ. Δημητρίου, Μανώλης Μαρκίδης ,Ειδικός Γραμματεάς της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και Πρόεδρος του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Ελληνικού Αργυρούπολης Ατόμων με Αναπηρίες «Ιππόκαμπος» και γονέας παιδιού με σύνδρομο Down, Γλυκερία Ρέππα, Συστημική–Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια και Λέκτορας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου, Αλεξάνδρα Νταμαδάκη, Εργοθεραπεύτρια και Υπεύθυνη για το πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ωφελούμενων στο “ΚΕΕΠΕΑ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”, Ανδρέας Μπατιστάτος, Φυσικοθεραπευτής και κλινικός υπεύθυνος στα Special Olympics και συντονιστής στον τομέα Ατόμων με Αναπηρίες στη Ν.Δ., Ελένη Παππά, Φιλόλογος και Ειδική Παιδαγωγός και μέλος στα Special Olympics, Ηλίας Ανδρόγιαννης, Διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου που εδρεύει στο Δήμο Αγ. Δημητρίου και μέλος στην Επιτροπή ΑμεΑ του Δήμου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και οι κ.κ.: Μαρία Αχουλιά – Σκριβάνου, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αγγελική Σαραβελάκη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αστικής Πανίδας, η Βασιλική Βαζαίου, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Ισότητας. Επίσης, οι κ. Γιώργος Κονδύλης, Πρόεδρος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κ. Ρούλα Παληγιάννη Πρόεδρος από την Ένωση Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, ο κ. Δημήτρης Παππάς από τη Στέγη υποστηριζόμενης Διαβίωσης «ΑΡΙΑΔΝΗ» και μέλος της Επιτροπής ΑμεΑ του Δήμου Αγ. Δημητρίου και ο Δ. Παπαδάκης, διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ