Connect with us

Αγίων Αναργύρων - Καματερού

Αγιοι Ανάργυροι: Σε τεχνολογικό πάρκο μετατρέπεται το παλιό αμαξοστάσιο ΟΣΕ [Εικόνες]

Published

on

Στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού και της ΟΣΕ – ΓΑΙΑΟΣΕ για την παραχώρηση του οικοπέδου του παλιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ στον Δήμο και τη μετατροπή του σε πάρκο τεχνολογίας, πολιτισμού και αναψυχής παραβρέθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους Αγίους Αναργύρους.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως είναι «μια ευκαιρία για μια σημαντική αστική ανάπλαση για ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Αθήνας. Ο Δήμος τώρα έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί και να προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να αξιοποιήσει αυτόν τον χώρο και πιστεύω και ότι ο συνδυασμός δράσεων που αφορούν την υψηλή τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την αναψυχή είναι το σωστό μείγμα προκειμένου να αξιοποιηθεί κατάλληλα αυτός ο χώρος προς όφελος των δημοτών. Εμείς θα σταθούμε δίπλα στον Δήμο ώστε να διερευνήσουμε επιλογές ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου αυτός ο χώρος από ιδέα, από σχέδιο, από όραμα, όπως είναι σήμερα, να γίνει σύντομα πραγματικότητα».

«Το ενδιαφέρον μου ήταν, είναι πάντα και θα είναι στραμμένο στη Δυτική Αθήνα, αυτό είναι κάτι το οποίο πιστοποιείται και από μία σειρά παρεμβάσεων τις οποίες δρομολογούμε, ίσως με πιο σημαντική την επέκταση του Μετρό προς τις περιοχές οι οποίες σήμερα ακόμα δεν εξυπηρετούνται, την πάρα πολύ σημαντική και σημειολογικά, νομίζω, εξαιρετικά αξιόλογη απόφαση μας να μετακινήσουμε τις φυλακές Κορυδαλλού, έτσι ώστε να αποδοθεί ο χώρος αυτός, ως χώρος πρασίνου και αναψυχής στην τοπική κοινωνία και μία σειρά από άλλες σημαντικές δράσεις βελτίωσης των υποδομών της δυτικής Αθήνας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχω τη χαρά και την τιμή να πολιτεύομαι σε αυτή την περιοχή από το 2004» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Κατά την άφιξή του, τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Περικλής Νικολάου και ο Πρόεδρος Κώστας Κεσεντές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο χώρο που εκτείνεται παράλληλα με τις παλιές γραμμές του τρένου και ενημερώθηκε για τη μελλοντική του αξιοποίηση.


Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας, εξηγώντας στον Πρωθυπουργό το αρχικό πλάνο του Δήμου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό που αφορά τη νέα γενιά να δώσουμε μία κατεύθυνση και μία ώθηση και να συμβάλουμε κι εμείς στην προσπάθειά που κάνετε για την ανασύνταξη της χώρας και στη νέα κατεύθυνση που προσπαθείτε να δώσετε. Αυτό είναι ένα ενδεικτικό πλάνο. Το σημείο ορόσημο θεωρούμε ότι θα είναι το μουσείο ρομποτικής, το οποίο θα είναι το πρώτο στην Ευρώπη -υπάρχουν στη χώρα εκατοντάδες εφευρέτες πιστοποιημένοι αλλά και εκατοντάδες ομάδες ρομποτικής. Φιλοδοξούμε λοιπόν και σε συνεννόηση μαζί τους εδώ να είναι η στέγη τους, εδώ να δημιουργηθεί ένα τεχνολογικό και εκπαιδευτικό ταυτόχρονα πάρκο όπου θα μπορούμε να φιλοξενούμε τα εκθέματά τους, να τα επισκέπτονται και μαθητές και να εκπαιδεύονται».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Περικλής Νικολάου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε μία συμφωνία πρότυπο, μία πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, η οποία δείχνει πως μπορεί ένα σιδηροδρομικό ακίνητο σε μία αστική περιοχή να αξιοποιηθεί. Είμαστε ενθουσιασμένοι, διότι δεν έχουμε μόνο την αναβάθμιση του ακινήτου αλλά ταυτόχρονα θα βελτιώσουμε και την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Μετά τη ξενάγηση οι κ. Τσίρμπας και Νικολάου υπέγραψαν παρουσία του Πρωθυπουργού τη συμφωνία. Παρόντες κατά την υπογραφή ήταν επίσης οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας του Δυτικού Τομέα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος.

Κατά την υπογραφή έλαβε χώρα ο παρακάτω διάλογος:

Σταύρος Τσίρμπας (Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων – Καματερού): Είναι μια ιστορική στιγμή για εμάς κ. Πρωθυπουργέ, πραγματικά είναι ίσως η ιστορικότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας και γίνεται με τη δική σας παρέμβαση, το δικό σας ενδιαφέρον και της κυβέρνησής σας και των άξιων συνεργατών σας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ χαίρομαι πάντα Δήμαρχε όταν είμαστε συνεπείς σε αυτά τα οποία λέμε.
Το τεχνολογικό πάρκο (tech campus) που προβλέπεται να δημιουργηθεί στο παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ θα είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή καθώς στον εγκαταλελειμμένο σήμερα χώρο προβλέπεται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις τεχνολογικού ενδιαφέροντος, αθλητικοί χώροι, χώροι ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο καθώς και σιδηροδρομικό μουσείο. Επίσης, έχει δρομολογηθεί η αναβίωση της παλιάς γραμμής του τραμ που θα συνδέει το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» με τον σταθμό Λαρίσης περνώντας μέσα από το τεχνολογικό πάρκο.

Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του ανέφερε:

«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος που σήμερα υλοποιούμε μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει σε αυτόν ακριβώς το χώρο σε συνεννόηση με τη ΓΑΙΑΟΣΕ: να παραχωρηθεί αυτός ο χώρος στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, έναν Δήμο που έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι ένας νεανικός Δήμος και ένας Δήμος τον οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ στη Βουλή, καθώς είμαι βουλευτής Δυτικής Αθήνας. Όσοι γνωρίζουμε καλά την ιστορία του Δήμου, διότι έχω τη χαρά και την τιμή να πολιτεύομαι σε αυτή την περιοχή από το 2004. Γνωρίζουμε ότι ο Δήμος αυτός ήταν ένας Δήμος τριχοτομημένος κάποτε από τις διπλές γραμμές του τρένου και σήμερα αυτός ο χώρος, ο οποίος στην ουσία χωρίζει τον Δήμο στα δύο και μένει αναξιοποίητος, προσφέρεται, πια, ως μία ευκαιρία για μία σημαντική αστική ανάπλαση για ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Αθήνας. Ο Δήμος τώρα έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί και να προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να αξιοποιήσει αυτό τον χώρο και πιστεύω κι εγώ ότι ο συνδυασμός δράσεων που αφορούν την υψηλή τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την αναψυχή είναι το σωστό μείγμα προκειμένου να αξιοποιηθεί κατάλληλα αυτός ο χώρος προς όφελος των δημοτών. Θέλω να πω ότι εμείς θα σταθούμε δίπλα στον Δήμο ώστε να διερευνήσουμε επιλογές ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου αυτός ο χώρος από ιδέα, από σχέδιο, από όραμα, όπως είναι σήμερα, να γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Έχουμε πολλές επιλογές τις οποίες μπορούμε να αξιολογήσουμε, να αξιοποιήσουμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ, ενδεχομένως χρηματοδοτικά εργαλεία να συνδέονται και με το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε αυτό το φιλόδοξο όραμα να γίνει μία πραγματικότητα. Έχω πει πολλές φορές ότι το ενδιαφέρον μου ήταν, είναι πάντα και θα είναι στραμμένο στη Δυτική Αθήνα, αυτό είναι κάτι το οποίο πιστοποιείται και από μία σειρά παρεμβάσεων τις οποίες δρομολογούμε, ίσως με πιο σημαντική την επέκταση του Μετρό προς τις περιοχές οι οποίες σήμερα ακόμα δεν εξυπηρετούνται, την πάρα πολύ σημαντική και σημειολογικά, νομίζω, εξαιρετικά αξιόλογη απόφασή μας να μετακινήσουμε τις φυλακές Κορυδαλλού, έτσι ώστε να αποδοθεί ο χώρος αυτός ως χώρος πρασίνου και αναψυχής στην τοπική κοινωνία και μία σειρά από άλλες σημαντικές δράσεις βελτίωσης των υποδομών της Δυτικής Αθήνας. Εγώ, λοιπόν, και πάλι να πω ότι θα είμαστε δίπλα στο Δήμο, καταλαβαίνω ότι δεν είναι ένα έργο το οποίο εύκολα μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την αρωγή και χωρίς τη στήριξη του κεντρικού κράτους. Το πρώτο βήμα, όμως, έγινε.

Και θέλω να μας πείτε κι εσείς, έχει αξία να δει κανείς και νομίζω ότι θα πρέπει να κρατήσουμε (και χαίρομαι που το προβλέπετε ως Μουσείο Σιδηροδρόμων), να κρατήσουμε την ανάμνηση του τρένου το οποίο για την περιοχή κάποτε σηματοδοτούσε τελείως διαφορετικά πράγματα. Να θυμίσω ότι αυτό το αμαξοστάσιο καταργήθηκε από τη στιγμή που ξεφύγαμε από τη μετρική γραμμή αλλά είναι ένας χώρος ο οποίος είναι αναξιοποίητος από το 2007 και βέβαια ένας χώρος ο οποίος συνδέεται με το πάρκο Τρίτση, έναν άλλο πνεύμονα πρασίνου, ο οποίος και αυτός πια με ένα καινούργιο καθεστώς διοίκησης βρίσκει τον βηματισμό του. Δεν μπορώ να μη θυμηθώ ότι και το πάρκο Τρίτση είχε εγκαινιαστεί τότε από τον πατέρα μου, Πρωθυπουργό, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και το γεγονός ότι πια θα μπορεί ορθώς να επικοινωνεί από τη μία με το κέντρο των Αγίων Αναργύρων και από την άλλη με το πάρκο Τρίτση. Προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες στην περιοχή και κυρίως στα νέα παιδιά της περιοχής τα οποία αξίζουν να έχουν μία ποιότητα ζωής και μία δυνατότητα οικονομικής δραστηριοποίησης αντάξια των δυνατοτήτων τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ