Connect with us

Αγίων Αναργύρων - Καματερού

Οι ενέργειες του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού προς την ενεργειακή μεταμόρφωση

Published

on

Τη σημασία του υδρογόνου ως εναλλακτική μορφή ενέργειας υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Σταύρος Τσίρμπας κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο συνέδριο «Υδρογόνο: Μία ευκαιρία για το περιβάλλον και την ανάπτυξη». 

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το υπό ίδρυση δίκτυο πόλεων ΗΛΕΚΤΡΟΝ, μία
πρωτοβουλία για την προώθηση των βιώσιμων αστικών μεταφορών και της
ασφαλούς κινητικότητας. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο υφυπουργός Μεταφορών
Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σημαίνοντα
στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, αλλά και εξέχοντες επιστήμονες
του εξωτερικού.

Ο κ. Τσίρμπας υπογράμμισε τη σημασία του υδρογόνου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το υδρογόνο αποτελεί πραγματικά μία ευκαιρία για το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ενεργειακούς φορείς του 21ου αιώνα. Για να γίνει όμως αυτό πραγματικότητα, θα πρέπει οι κυβερνήσεις σε εθνικό επίπεδο όσο και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, έγκαιρα να ενεργοποιηθούμε αλλάζοντας τον ενεργειακό σχεδιασμό μας και δημιουργώντας ένα καθαρό και βιώσιμο μέλλον για όλους. Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού και εγώ προσωπικά  κατανοήσαμε από νωρίς τη σημασία μετάβασης της πόλης μας με υγιείς περιβαλλοντικούς όρους για την προώθηση των βιώσιμων καθαρών μεταφορών και της ασφαλούς κινητικότητας, σχεδιάζοντας δράσεις που θα επιταχύνουν αυτή τη μετάβαση».

Τι έχει κάνει ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Ο Σταύρος Τσίρμπας ξεδίπλωσε στη συνέχεια το όραμά του εξηγώντας το διεκδικητικό πλαίσιο για χρηματοδοτήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που εφαρμόζει ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

«Παράδειγμα τέτοιων χρηματοδοτήσεων αποτελεί η κοινή Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Υδρογόνο και τις Κυψέλες Καυσίμου.  Μάλιστα, στο πλαίσιο της τελευταίας πρωτοβουλίας θα διατεθούν για πιλοτικές εφαρμογές μέχρι το 2022,  1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει και το χρηματοδοτικό εργαλείο Connecting Europe Facility (CEF), που είναι διαθέσιμο για να επιδοτήσει τη διαφορά τιμής των υποδομών και οχημάτων υδρογόνου σε σύγκριση με τα συμβατικά». Και συνέχισε λέγοντας: «Βρισκόμαστε σε διαδικασία διαμόρφωσης μιας ενεργειακής πολιτικής που επικεντρώνεται στη μείωση των αερίων ρύπων και στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην περιοχή, μέσω ανάπτυξης τοπικών σχεδίων δράσης (Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας, Τοπικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή – Mayors Adapt και Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας)».

Ποιες δράσεις βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού

«Επίσης, προχωράμε στη δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας με ηλεκτρικά οχήματα, αξιοποιώντας το υδρογόνο ως πηγή ενέργειας και βελτιώνοντας την προσβασιμότητα των πολιτών με ουσιαστικά μηδενικό αποτύπωμα. Στόχος μας είναι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξυπηρετήσουμε τις γειτονιές που έχουν ανάγκη, χωρίς να επιβαρύνουμε τη ζωή των πολιτών».

«Ακόμη, έχουμε δώσει προτεραιότητα στη σταδιακή μεταβολή του στόλου των βαρέων οχημάτων που χρησιμοποιούμε στις υπηρεσίες του Δήμου σε ηλεκτρικά. Κατά αυτό τον τρόπο προμηθευόμαστε οχήματα οδοκαθαρισμού και σκούπες κυψελών καυσίμου, βοηθητικά  οχήματα με υδρογόνο, απορριμματοφόρα καθώς και δίτροχα οχήματα (scooters) κυψελών καυσίμου».

«Σε σταθερές εφαρμογές προβλέπουμε τη  χρήση κυψελών καυσίμου για συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ) με χρήση κυρίως φυσικού αερίου για τον οικιακό και τριτογενή τομέα, καθώς και για θέρμανση / ψύξη αθλητικών εγκαταστάσεων όπως για παράδειγμα στο δημοτικό κολυμβητήριο)».

Ποιος είναι ο απώτερος στόχος της χρήσης του υδρογόνου 

«Απώτερος στόχος μέσα από την εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου και η δημιουργία πόλεων με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όπως γνωρίζετε οι μελέτες εκτιμούν ότι η χρήση του υδρογόνου μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε μηδενισμό του παραγόμενου CO2 και των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ