Ελάτε στην παρέα μας

Αγίων Αναργύρων - Καματερού

Σ. Τσίρμπας: “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει λύσεις, εκεί που το κεντρικό κράτος αδυνατεί”

Δημοσιεύθηκε

στις


Συνέντευξη του δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Προέδρου του ΑΣΔΑ στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Χ-τύπος” και στο www.xtypos.gr

Τους μεγάλους στόχους που έχει θέσει για την δεύτερη θητεία της διοίκησής του περιέγραψε ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κ. Σταύρος Τσίρμπας, στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Ο δήμαρχος απάντησε για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία και παράλληλα αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει ως νέος Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας.

Κύριε Δήμαρχε, που ρίχνετε το βάρος της διοίκησής σας στην δεύτερη θητεία σας;
Στην προηγούμενη θητεία έγινε μια σειρά από μεγάλα έργα υποδομών στην πόλη μας. Επιγραμματικά σας αναφέρω το μεγαλύτερο έργο αστικών αναπλάσεων στην ιστορία του Δήμου μας με 22 χλμ νέων πεζοδρομίων με ταυτόχρονη τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και εκατοντάδες δενδροφυτεύσεις ώστε να δημιουργηθούν ασφαλείς και προσβάσιμες διαδρομές στις εμπορικές αρτηρίες, την ανακατασκευή 45 παιδικών χαρών, την αλλαγή του δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά LED, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις στα σχολεία μας καθώς και την εκκίνηση του μεγάλου και εμβληματικού έργου της ανάπλασης του παλαιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στην πρώτη φάση του μέχρι το τέλος του 2025.
Σε αυτή την θητεία στόχος μας είναι αφενός η ολοκλήρωση της ανάπλασης του ΟΣΕ, των έργων αστικής κινητικότητας, όπως η ανάπλαση της Κωστή Παλαμά, η Αλ. Παπα΄γου κλπ καθώς και η μελέτη και εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων στα σημεία που έχουμε προβλήματα. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της μελέτης διευθέτησης και οριοθέτησης των ρεμάτων που εκπονείται από την Περιφέρεια Αττικής, θα μας επιτρέψει επιτέλους την ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών που βρίσκονται εκτός, καθώς επίσης να εκτελέσουμε τα έργα υποδομών στις γειτονιές αυτές, που είναι απαραίτητα.

Tα οικονομικά των δήμων μοιάζουν να βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση λόγω ενεργειακού, τέλους ταφής απορριμμάτων κ.α.. Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο δήμος σας;
Πράγματι είναι γεγονός ότι τα κόστη που έχουν μετακυληθεί στους Δήμους τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά μεγάλα και δημιουργούν μία κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη.
Το κόστος ενέργειας, η αύξηση των μισθών, το τέλος ταφής, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού αλλά ακόμη και η αύξηση των τιμών σε όλα προϊόντα, ακόμα και σε καθημερινής χρήσης υλικά δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τους Δήμους.
Εμείς από την αρχή της θητείας μας προβήκαμε στον εξορθολογισμό των δαπανών και νομίζω ότι η σωστή οικονομική διαχείριση μας επέτρεψε την προηγούμενη 4ετία όχι απλά να εξοικονομήσουμε χρήματα αλλά να επενδύσουμε σε εξοπλισμό και υποδομές, να αναπτύξουμε με εξωστρέφεια το Δήμο και να εκτελέσουμε και πολλά έργα με ιδίους πόρους. Ωστόσο στην παρούσα κατάσταση το πρόβλημα δείχνει να μην είναι διαχειρίσιμο. Το Κεντρικό Κράτος χρειάζεται να προβεί άμεσα σε αναπροσαρμογή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, θέτοντας κριτήρια και προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν εκεί που υπάρχει ανάγκη, ώστε να συνεχίσουν οι Δήμοι να εκτελούν το σημαντικό έργο που παράγεται στην καθημερινότητα, προσφέροντας στους δημότες τις δυνατότητες να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους μέσα από αποτελεσματικές δημοτικές υπηρεσίες.

Πως προσπαθείτε να βελτιώσετε τις συνθήκες για την τοπική κοινωνία, σε τομείς που δεν είναι στις αρμοδιότητες των δήμων, όπως η Ασφάλεια και η Υγεία;
Είναι στη λογική μου να προσπαθώ να δώσω λύσεις ακόμα και σε θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων μου, αλλά αφορούν στην πόλη μας. Έτσι και στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών διεκδικήσαμε, πιέσαμε και πετύχαμε να δημιουργηθεί το Α.Τ Καματερού και μετά από αρκετό αγώνα να ενδυναμωθεί με προσωπικό.
Πλέον στην πόλη μας ενισχύθηκαν σημαντικά οι περιπολίες από ομάδες ΔΙΑΣ,έχουμε μόνιμες ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ και νομίζω τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από το παρελθόν.
Στο τομέα της υγείας, τώρα, έχουμε δώσει μεγάλη σημασία στην πρόληψη. Έτσι λειτουργούμε πολλαπλά προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, ειδικά για την τρίτη ηλικία, σε συνεργασία με Νοσοκομεία της Αττικής. Επίσης βρισκόμαστε στη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικών ιατρείων που πιστεύω θα βοηθήσουν σημαντικά τη δημόσια υγεία, ειδικά τις κοινωνικές ομάδες που βάλλονται περισσότερο.

Έχετε εκλεγεί και νέος Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) ποιοι είναι οι στόχοι σας εκεί;
Ο ρόλος του ΑΣΔΑ είναι επίκαιρος όσο ποτέ, στην ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας.
Οι σύγχρονες συνθήκες και το νέο επιχειρησιακό πλαίσιο στο οποίο μεταβαίνει η αυτοδιοίκηση, δημιουργεί νέες απαιτήσεις και στοχοθεσία, αποτελώντας το όχημα μετάβασης των 9 Δήμων σε μία νέα πραγματικότητα.
Η δική μου άποψη είναι πως ο ΑΣΔΑ μπορεί να εξελιχθεί, χρησιμοποιώντας την πολυσυλλεκτικότητα και την εξωστρέφεια, συλλέγοντας τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν μεμονωμένα οι Δήμοι, δημιουργώντας ένα συνολικό πλαίσιο δράσης πάνω στο οποίο θα εφαρμόζονται νέοι κανόνες, βασισμένοι σε δοκιμασμένες και αποτελεσματικές λύσεις.
Με τον τρόπο αυτό θα μετατραπεί από ένα όχημα μεταβατικών ιδιοτήτων σε ένα δημιουργικό φορέα ανάπτυξης, συλλέγοντας, συνθέτοντας και αναδιανέμοντας πληροφορίες, τεχνογνωσία, πόρους και υπηρεσίες προς την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Η Δυτική Αθήνα έχει τεράστια ανάγκη να ενισχύσει και να αναδείξει την ανταγωνιστικότητα της σε διεθνές επίπεδο. Μέσα από από την πολιτιστική και την επιχειρηματική ανάδειξη, τη σύζευξη τους με τη σύγχρονη γνώση και καινοτομία, τα οφέλη μπορούν να είναι διάχυτα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

  1. Είστε από τους πιο νέους δημάρχους της χώρας. Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που μπορεί να αξιοποιηθεί στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης;
    Όπως γνωρίζετε ασχολούμαι ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2010 σε ηλικία μόλις 26 ετών. Έχω βιώσει όλη τη διαδρομή μέσα στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, της υγειονομικής, της ενεργειακής και ακόμα και τώρα που οι πληθωριστικές τάσεις πιέζουν την κοινωνία μας. Σε όλη αυτή την πορεία ως σήμερα, η τοπική αυτοδιοίκηση στήριξε τον κόσμο, βγήκε μπροστά, οι Δήμοι ανέλαβαν πρωτοβουλίες που είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο και βοήθησαν σημαντικά τους πολίτες.
    Αυτό πέρα από το ανθρωπιστικό κομμάτι το οποίο είναι αναμφισβήτητο έχει και ένα χαρακτήρα διδακτικό, πως οι Δήμοι, οποτεδήποτε έχει χρειαστεί, έχουμε “βάλει πλάτη” αθόρυβα, με καίρια βοήθεια σε κάθε μεγάλη πρόκληση της εποχής και συνεχίζουμε καθημερινά να στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να διαθέτουμε ούτε τα κατάλληλα εργαλεία, πολύ περισσότερο ούτε το νομοθετικό πλαίσιο.
    Το γεγονός αυτό δημιουργεί από μόνο του ώριμες συνθήκες για την αλλαγή της αυτοδιοίκησης. Θεωρώ πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει λύσεις, εκεί που το κεντρικό κράτος αδυνατεί, έχει τα αντανακλαστικά, τις δυνατότητες, την τεχνογνωσία και σίγουρα είναι κοντά στον παλμό της κοινωνίας, μέσα από την καθημερινότητα. Άρα πρέπει να τολμήσουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, με αρμοδιότητες, με εργαλεία, με νομοθετικές ρυθμίσεις και χρηματοδοτήσεις, δημιουργώντας έναν συνολικό κρατικό μηχανισμό ευέλικτο, σύγχρονο, γρήγορο και αποτελεσματικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ