Connect with us

Αθηναίων

Με την Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας συναντήθηκε ο Κ. Μπακογιάννης

Published

on

Τα επόμενα βήματα που αφορούν την ανέγερση του Μνημείου στην Αθήνα για τους Πεσόντες και Αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας, συζήτησαν σήμερα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης στο δημαρχείο Αθηνών, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ελευθέριος Σκιαδάς, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, καθώς και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας, κ.κ. Μαρία Καλμπουρτζή και Γρηγόρης Ραχωβίτσας.

 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε υποδεχθεί στο Δημαρχείο της πόλης τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων Κύπρου, όπου είχε ανακοινώσει την ιστορική απόφαση που έλαβε η δημοτική αρχή να ανεγερθεί στην πρωτεύουσα το Μνημείο για τους Πεσόντες και Αγνοούμενους της Κύπρου, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο τους ισχυρούς δεσμούς της Αθήνας με την Κύπρο όσο και την ένθερμη υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων στον Κυπριακό Ελληνισμό.

 

Στη σημερινή συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες που αφορούν την ανέγερση του Μνημείου, εκφράστηκε από τους Έλληνες συγγενείς των αγνοουμένων η πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση για την απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων να προχωρήσει σε αυτή τη συμβολική πράξη -καθώς έτσι ικανοποιείται ένα αίτημα πολλών ετών για τους συγγενείς των ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και που πολλοί από αυτούς εξακολουθούν, σχεδόν 50 χρόνια μετά, να αγνοούνται.

 

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε: «Για εμάς, το Μνημείο αυτό αποτελεί μία οφειλόμενη τιμή στους ήρωες της Κυπριακής τραγωδίας, που το καλοκαίρι του 1974 θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους. Και επιπλέον, μία οφειλόμενη τιμή στους συγγενείς τους, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν τόσα χρόνια μετά να αναζητούν απαντήσεις. Η πρόταση του Πρέσβη κ. Κενεβέζου για την ανέγερση του Μνημείου, μάς κινητοποίησε άμεσα καθώς η Αθήνα, έστω και καθυστερημένα, δράττει την ευκαιρία να κάνει επιτέλους το χρέος της. Δεσμευτήκαμε για τα επόμενα βήματα, ώστε το Μνημείο να υλοποιηθεί μέσα από τις συντομότερες δυνατές διαδικασίες».

 

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ανέφερε:

«Η σημερινή συνάντηση ήταν η συνέχεια του στόχου που θέσαμε πρόσφατα με τον φίλο Δήμαρχο Αθηναίων να εξεταστούν οι δυνατότητες ανέγερσης ενός Μνημείου με παραπομπή και αναφορά στους αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας. Αυτό το Μνημείο σημαίνει -αν μη τι άλλο- μία οφειλόμενη τιμή στους ανθρώπους οι οποίοι από εκείνη την τραγωδία, είτε μόλις πρόσφατα ταυτοποιήθηκαν, είτε δεν έχουν επιστρέψει και αγνοούνται μέχρι σήμερα. Και αυτοί είναι πολλές εκατοντάδες άνθρωποι. Ως εκ τούτου, ας πράξουμε τουλάχιστον -από την άποψη της ευθύνης μνήμης- την οφειλόμενη μας υποχρέωση. Πιστεύω ότι τα επόμενά μας βήματα θα είναι σύντομα και θα είναι συγκεκριμένα, όπως αποφασίσαμε σήμερα και ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί».

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κ. Μαρία Καλμπουρτζή, αμέσως μετά τη συνάντηση, ανέφερε: «Εκ μέρους της Επιτροπής, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο της Αθήνας, κ. Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κενεβέζο για τις γεμάτες ευαισθησία και συγκίνηση στιγμές που ζήσαμε σήμερα. Και αυτές είναι η αναγνώριση του ιστορικού χρέους, όπως μας είπε ο κ. Μπακογιάννης απέναντι σε εκείνους τους ανθρώπους που πολέμησαν το 1974 και από τότε και, για σχεδόν 50 χρόνια, αγνοείται η τύχη τους. Αυτό αποτελεί μία εκδήλωση και της ευαισθησίας, αλλά και της ιστορικής υπευθυνότητας του Δήμου Αθηναίων, η οποία πιστεύουμε ότι καλύπτει τους συγγενείς και πραγματικά ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό».

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων δημιουργήθηκε το 1975 από το σύνολο των μελών των 82 οικογενειών, που οι συγγενείς τους εξαφανίστηκαν στην Κύπρο το καλοκαίρι της τουρκικής εισβολής (1974) και συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των Αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας. Στο σύνολό τους ήταν στρατιωτικοί, αξιωματικοί και οπλίτες, που υπηρετούσαν την πατρίδα τους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ