Connect with us

Αθηναίων

Στην Αθήνα η έκθεση του ΕΕΤΕ «1821-2021, 200+» – Αναστοχασμός του παρελθόντος με το βλέμμα στο μέλλον

Published

on

Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, αντιλαμβάνεται το γεγονός ως μια ευκαιρία αναστοχασμού του εθνικού παρελθόντος με τo βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Η συγκεκριμένη δράση (200 +), φιλοξενείται στον Πολιτιστικό χώρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, στο Θησείο, και στον εκθεσιακό χώρο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στην Πλατεία Καρύτση.

Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 117 εικαστικοί καλλιτέχνες, με 151 έργα, μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κρίσεων του ΕΕΤΕ, περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες μορφές έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, video, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, κ.λπ.) και έχει ως στόχο την αποτύπωση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με άξονα το μείζον αυτό γεγονός του νέου ελληνικού κράτους.

«Να αναρωτηθούμε ποια Ελλάδα θέλουμε»

«…200 χρόνια μετά την επανάσταση γινόμαστε μάρτυρες της ανακύκλωσης στερεοτύπων και παγιωμένων αντιλήψεων. Ποια μπορεί να είναι σήμερα η απάντησή μας, η πρότασή μας, απέναντι, όχι μόνο στους συναδέλφους του παρελθόντος που λόγω παραγγελιών εργάσθηκαν πάνω σε συγκεκριμένες εθνοκεντρικές οπτικές την Επανάσταση, αλλά σε όσα το επίσημο εθνικό αφήγημα και η κατευθυνόμενη θεσμική μνήμη επέβαλε και ανακύκλωσε, παρά τις ιστοριογραφικές μετατοπίσεις του 20ου  αιώνα και των αρχών του 21ου, στο διάστημα αυτών των 200 χρόνων. Επιδίωξή μας είναι να φέρουμε στο φως, να αποτυπώσουμε όσα αποσιωπήθηκαν, στρεβλώθηκαν, καταδικάστηκαν στη λήθη. Να συμπληρώσουμε την εικόνα απαντώντας σε καίρια ερωτήματα που αφορούν την Επανάσταση του 21, και τα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι σήμερα. Να αποτυπώσουμε, στα γενικά πλαίσια του εισαγωγικού σημειώματος, μιαν αληθινή εικόνα – εθνικό είναι ότι είναι αληθές, έλεγε ο Δ. Σολωμός – για τους αγώνες του ελληνικού λαού στη διαχρονία, πάντοτε με πρόταγμα την ελευθερία. Να καταδυθούμε στο παρελθόν, να σταθούμε κριτικά, αιρετικά ίσως κάποιες στιγμές και ψύχραιμα ως κοινωνικοί φορείς, παραγωγοί και δημιουργοί, να εκφράσουμε ένα διαφορετικό ιδεολογικό και κοινωνικό σχήμα, που ο καλλιτέχνης μπορεί και νομιμοποιείται να ιστορήσει χωρίς κοινωνικοπολιτικές και ιδεοληπτικές δεσμεύσεις. Να συμβάλλουμε με τον τρόπο αυτό στην εθνική αυτογνωσία που είναι απαραίτητη στο δρόμο για την τρίτη εκατονταετία του Νέου Ελληνικού Κράτους, σε συνθήκες τόσο διαφορετικές όσο και όμοιες με αυτές του νεαρού κράτους του 1827. Να αναστοχαστούμε για τα 200 αυτά χρόνια του εθνικού παρελθόντος με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Να αναρωτηθούμε εντέλει για το ποιαν Ελλάδα θέλουμε».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί 17 Δεκεμβρίου 2021 – 16 Ιανουαρίου 2022 ταυτόχρονα σε δύο χώρους Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66 Θησείο, (Μετρό Κεραμεικός) σε συνδιοργάνωση με τον ΟΠΑΝΔΑ και στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», πλατεία Καρύτση 8, (μετρό Σύνταγμα), υπό την αιγίδα του.

Η είσοδος θα είναι δωρεάν ενώ θα λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00 και Σαββατοκύριακα 10:00-15:00. Η είσοδος στην έκθεση θα γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ