Connect with us

Αθηναίων

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» στην Τεχνόπολη

Published

on

Η 8η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη και δημιουργική συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών, στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ», στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στις 23 & 24 Απριλίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν 395 σχολεία, 880 εκπαιδευτικοί και 11.400 μαθήτριες και μαθητές. «Ελπίζω  – είπε απευθυνόμενος στα παιδιά – το ταξίδι σας στην πόλη, να σας έκανε πιο πλούσιους, σε γνώσεις και συναισθήματα για το μεγάλο μας σπίτι, την Αθήνα. Ελπίζω να σας έκανε και πιο αποφασισμένους, για να προστατεύσετε και να υπερασπιστείτε την πόλη και το μέλλον της». Εξήγησε ότι προσδοκία της δημοτικής αρχής της Αθήνας είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά «να ανακαλύψουν την αξία των υπαίθριων γλυπτών και των ιστορικών κτιρίων, και να προετοιμαστούν για να γίνουν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες της πόλης και αυριανοί ενεργοί πολίτες».

Ο κ. Δούκας σε συνέχεια παρακολούθησε την Ανοικτή Μαθητική Διαβούλευση και συζήτησε με μαθήτριες και μαθητές, οι οποίοι σε στρογγυλά τραπέζια διαβουλεύτηκαν τις προτάσεις τους για τα σύγχρονα προβλήματα της Αθήνας. Ο Δήμαρχος ζήτησε από τα παιδιά να τον επισκεφτούν στο Δημαρχείο, για να παρουσιάσουν τις ιδέες στις οποίες θα καταλήξουν, ενώ με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν την ανακοίνωσή του για τη συγκρότηση Δημοτικού Συμβούλιου Νέων.

Την προηγούμενη ημέρα είχε υποδεχτεί μαθητές του Γυμνασίου και τους απηύθυνε χαιρετισμό ο Προέδρος της Τεχνόπολης, Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει να μαθαίνουν οι μαθήτριες και οι μαθητές την ιστορία της πόλης με τον ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο τους προγράμματος, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε με προσοχή τις παρουσιάσεις των παιδιών. Στη διάρκεια της γιορτής, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη διαδρομή της μαθητικής τους ομάδας στο πρόγραμμα, να μιλήσουν για την εμπειρία που αποκόμισαν, να ανταλλάξουν εντυπώσεις και να καταθέσουν προτάσεις για την επόμενη περίοδο εφαρμογής του προγράμματος.

Όπως κάθε χρόνο, την εκδήλωση παρουσίασαν η Διευθύντρια του προγράμματος κ. Πόπη Διαμαντάκου, και η Υπεύθυνη Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, Μαρία Φλώρου.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

«To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται από την Τεχνόπολη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. To πρόγραμμα διανύει την όγδοη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής του. Έως τώρα, έχουν συμμετάσχει σε αυτό συνολικά 395 σχολεία, 880 εκπαιδευτικοί και 11.450 μαθητές. Τελεί υπό την Αιγίδα της ΠΤΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έχει βραβευτεί με το χρυσό και το ασημένιο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό Education Leaders Awards και από την σχολική χρονιά 2021-2022 συμμετέχει με εκπαιδευτικό υλικό στην πλατφόρμα 21+, στα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Στόχος του προγράμματος είναι να καλλιεργήσει τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο, και κυρίως τον σεβασμό των μνημείων, δηλαδή της μνήμης της πόλης των Αθηνών. Με σύνθημα «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός» αγωνίζεται να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες (active citizens) που να αγαπούν και να φροντίζουν την πόλη και τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας. Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται επίσης η Monumenta (Εταιρεία για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς), η Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Το Πρόγραμμα διαχειρίζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ