Ελάτε στην παρέα μας

Αλίμου

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τους καφέ κάδους ανακύκλωσης στον Άλιμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Αλίμου έχει εφοδιάσει τις γειτονιές με καφέ κάδους βιοαποβλήτων. Εκτός αυτού, συχνό πέρασμα πραγματοποιεί και το ειδικό απορριμματοφόρο, που παίρνει το περιεχόμενο των καφέ κάδων για να το μεταφέρει εκεί που τα βιοαπόβλητα θα γίνουν κομπόστ, δηλαδή λίπασμα για τα φυτά, και δεν θα οδηγηθούν στη χωματερή, όπως τα άλλα απορρίμματα, επιβαρύνοντας το περιβάλλον αλλά και τα οικονομικά του Δήμου.

«Δώστε Αξία στα Σκουπίδια σας» και συνεργαστείτε σ’ αυτήν την προσπάθεια!” αναφέρει ο Δήμος. “Αφού ετοιμάσετε το φαγητό σας, πετάξτε τα φλούδια από τα λαχανικά και το χρησιμοποιημένο χαρτί κουζίνας στον καφέ κάδο. Την άλλη μέρα πετάξτε τυχόν υπολείμματα τροφών και ό,τι μάζεψε το φαράσι σας από το σκούπισμα της αυλής, χωρίς τα αποτσίγαρα. Μαζέψτε τα νεράντζια που πέφτουν και που δεν κάνουν για γλυκό και ρίξτε τα στον σωστό κάδο”, συμπληρώνει.

Την Τρίτη 11 Ιουνίου, ο Δήμος Αλίμου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), πραγματοποίησε πόρτα – πόρτα ενημέρωση για τον καφέ κάδο ανακύκλωσης, στις περιοχές Άνω Καλαμάκι και Αναπήρων. Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση των κατοίκων για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων) μέσω του καφέ κάδου και τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Οδηγίες για τον καφέ κάδο

Στον καφέ κάδο ρίχνουμε: υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών μαζί με τα κόκκαλα, υπολείμματα καφέ και τσάι μαζί με τα φίλτρα τους, φρούτα και λαχανικά με τις φλούδες και τα κοτσάνια τους, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τσόφλια αυγών, γαλακτοκομικά, φύλλα και κλαδάκια.

Στον καφέ κάδο δεν ρίχνουμε: νωπά κρέατα και νωπά ψάρια, μαγειρικά λάδια, λίπη, συσκευασίες μεταλλικές, πλαστικές ή χάρτινες, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, αποτσίγαρα, στάχτη, ακαθαρσίες κατοικίδιων.

Πρακτικές συμβουλές

  • Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα να στραγγίξουν, πριν τα απορρίψουμε στον κάδο ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα/χαρτί.
  • Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε σακούλες (βιοαποδομήσιμες/κομποστοποιήσιμες ή χάρτινες μαναβικής) είτε χύμα.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη χρήση του καφέ κάδου στην ιστοσελίδα του Δήμου: https://kafekados.eu

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ