Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Διαμαρτυρία της “Συμμαχίας για την ανατροπή στο Μαρούσι”

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παράταξη “Συμμαχίας για την ανατροπή στο Μαρούσι” εξέδωσε κείμενο στο οποίο διαμαρτύρεται για την εφαρμογή δύο νόμων της κυβέρνησης ΝΔ, για τους οποίους υποστηρίζουν ότι ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου δεν πήρε θέση.

Σύμφωνα με τη “Συμμαχία για την ανατροπή στο Μαρούσι”, οι νόμοι είναι αντιδημοκρατικής φύσεως.

Παρακάτω παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο:

ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Μαχητική αντιπολίτευση και μέσα από τη Δημοτική Επιτροπή

“Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 2 – 1 – 2024 στις 18:30 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου οι Δημαιρεσίες του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου που εκλέχθηκε από τις Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, δηλαδή η εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικής Επιτροπής, η θητεία των οποίων θα διαρκέσει 2,5 χρόνια.

Η εκλογή αυτή έγινε σε εφαρμογή δύο νόμων που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ για τους οποίους ο Δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου δεν βρήκε ευκαιρία να πει ούτε μια κουβέντα για την αντιδημοκρατική τους κατεύθυνση.

Το νόμο Βορίδη με τον οποίο αντικαταστάθηκε το σύστημα απλής αναλογικής που προέβλεπε ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ για την εκλογή των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, μείωσε τον αριθμό των εδρών των Δημοτικών Συμβουλίων. Στο Μαρούσι από 41 τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου μειώθηκαν στα 35.

Το νόμο Κεραμέως (ψηφίστηκε περίπου 10 ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη 2023) όπου, μεταξύ άλλων, καταργήθηκαν η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και συγχωνεύτηκαν σε μια υπερεπιτροπή, τη Δημοτική Επιτροπή. Στην επιτροπή αυτή η παράταξη του Δημάρχου έχει εκ του νόμου 66.6% πλειοψηφία ανεξάρτητα από το ποσοστό που συγκέντρωσε στις εκλογές. Μέσω αυτής της επιτροπής παρακάμπτεται το Δημοτικό Συμβούλιο και οδηγούμαστε σε μια ακόμα πιο συγκεντρωτική, αδιαφανή λειτουργία του Δήμου.

Η παράταξή μας ψήφισε τα πρόσωπα που υπέδειξαν οι τρεις πρώτες παρατάξεις για την εκλογή του προεδρείου του ΔΣ με το σκεπτικό ότι το Προεδρείο παίζει ουσιαστικά ένα διαδικαστικό ρόλο και δεν είναι όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων.

Σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Επιτροπή, από τα 3 τακτικά μέλη που συμμετέχουν από τη μειοψηφία στη Δημοτική Επιτροπή η παράταξη μας εξέλεξε τακτικό εκπρόσωπο τον Λευτέρη Μαγιάκη.

Από την πρώτη στιγμή και σε ό,τι αφορά την εκλογή των μελών της Δημοτικής Επιτροπής η παράταξή μας θεώρησε ότι:

Πρέπει να συμμετέχει με εκπρόσωπό της στην επιτροπή για να μεταφέρει τις θέσεις της, τα αιτήματα των συμπολιτών μας, να ασκεί τον απαραίτητο έλεγχο και να ενημερώνει του πολίτες για όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που παίρνει η δημοτική αρχή ερήμην του δημοτικού συμβουλίου.

Στην επιτροπή πρέπει να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας με βάση την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή τη δύναμή τους στο εκλογικό σώμα.

Και αυτή τη στάση τήρησε μέχρι τέλους.

Το γεγονός ότι η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣ) δεν εξέλεξε τακτικό μέλος στην επιτροπή όπως δικαιούταν, παρά τη δική μας στήριξη, αποδεικνύει ακριβώς την αντιδημοκρατικότητα του νόμου που δίνει δυνατότητες αποκλεισμών με βάση ιδεολογικά η άλλα κριτήρια.

Η ψήφος του δημοτικού μας συμβούλου Δ. Πολυχρονιάδη ήταν διαφορετική από αυτές της επικεφαλής Κ. Ψάλτη και του έτερου δημοτικού συμβούλου Λ. Μαγιάκη, δικαίωμα απολύτως σεβαστό με βάση και τη Διακήρυξη της παράταξής μας.

Η παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΉ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Επιτροπή, θα ασκήσει μαχητική αντιπολίτευση σε όλες τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής που θα αμφισβητούν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων του.

Θα αγωνιστεί μαζί με τους κατοίκους για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που συνεχώς υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους.

Θα συντονιστεί πανελλαδικά με όλες τις δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αγωνίζονται για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα με εξασφαλισμένους δημόσιους πόρους και διοικητική αυτοτέλεια”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ