Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Εγκαινιάστηκε η Φωτογραφική Έκθεση «Οι παλαιές οικίες του Αμαρουσίου και οι άνθρωποί τους»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη σπουδαία αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης του Αμαρουσίου από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τη δεκαετία του ’60 αναδεικνύει το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Άρτεμις» στο Μαρούσι, με θέμα: «Οι παλαιές οικίες του Αμαρουσίου και οι άνθρωποί τους».

Η φωτογραφική έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολύμηνης προσπάθειας, την οποία στήριξαν ο Δήμος Αμαρουσίου και τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Αμαρουσίου f531 και κυρίως, οι Μαρουσιώτες που άνοιξαν τα σπίτια τους και την καρδιά τους.

Στην έκθεση οι οικίες ζωντανεύουν με τις μνήμες και τις αφηγήσεις των ανθρώπων τους, καθώς παράλληλα με τη φωτογράφηση των οικιών εφαρμόστηκε ένα σημαντικό εργαλείο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, η καταγραφή της προφορικής ιστορίας, η οποία βασίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις, που μεταφέρονται προφορικά από γενιά σε γενιά έως τις μέρες μας.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν ιστορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων ενός γραφικού χωριού, του Αμαρουσίου. Γλαφυρές περιγραφές για τα τρεχούμενα νερά, ιστορίες από την περίοδο της Κατοχής, αφηγήσεις για τους ιδιοκτήτες σπουδαίων διατηρητέων κτιρίων της πόλης, που αποφάσισαν να δημιουργήσουν εδώ την οικία τους λόγω του καλού κλίματος και της όμορφης φύσης… και άλλα πολλά… Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αμαρουσίου μια πρώτη “μαγιά” “Τράπεζας Μνήμης” προφορικών ιστοριών για το Μαρούσι του παρελθόντος, που στο μέλλον θα μπορούσε να εμπλουτιστεί.

Στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης παρουσία πλήθους κοινού, τον δήμαρχο Αμαρουσίου, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού, Νικόλαος Πέππας, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του και τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές της προσπάθειας για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου.

«Το σπουδαίο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης αποτυπώνεται σε αντίστοιχο φωτογραφικό λεύκωμα, που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη της τοπικής ιστορίας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης μας. Στοχεύουμε στη διάσωση στιγμιότυπων από την ιστορία της πόλης μας, η οποία μεταβάλλεται διαρκώς και ενισχύει την ταυτότητά της ως μια σύγχρονη πόλη, διατηρώντας την ίδια στιγμή τις «ρίζες» της.

Τα κτίρια κατοικίας είναι σημαντικό δείγμα κτιριακού αποθέματος που διαμόρφωσε την αρχιτεκτονική ταυτότητα του Αμαρουσίου και μαζί με τα δημόσια κτίρια, αλλά, και τους κοινόχρηστους χώρους, τις πλατείες και τα πάρκα, σχημάτισαν την εικόνα του στο πέρας των χρόνων. Ευχόμαστε η φωτογραφική συλλογή να σας «ταξιδέψει» στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας» υπογράμμισε ο κ. Πέππας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η προϊσταμένη του Τμήματος Μουσείων και Πινακοθήκης, Μένια Σπαθάρη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «σκοπός του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου είναι να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της τοπικής ιστορίας και να επικοινωνεί με την τοπική κοινότητα.»

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από το Δήμο Αμαρουσίου το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και το Αυτοτελές Γραφείο Αθλητισμού και Πολιτισμού με την Φωτογραφική Λέσχη Αμαρουσίου f531.

Ποιοι παρευρέθηκαν

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Σμυρνής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Φανή Λέκκα, Παναγιώτης Σαγρής, Σπύρος Μπόγδανος η σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού Άννα Βαγιώνα, ο Πρόεδρος της Φωτογραφικής Λέσχης f531 Θωμάς Πατσέας και ο δάσκαλος του Φωτογραφικού Τμήματος του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αμαρουσίου Διονύσης Κούτσης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου 2024 και θα λειτουργεί για το κοινό από τις 10:00- 13:00 & από 17:00-20:00, εκτός Σαββατοκύριακου και αργίας του Αγίου Πνεύματος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ