Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Εντυπωσιακή η ερμηνεία του μεσαιωνικού ύμνου «Stabat Mater» στην πασχαλινή εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση ενόψει του Πάσχα, από το Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου «Μίκης Θεοδωράκης» εκτελέστηκε το έργο – ύμνο που μνημονεύει τον ψυχικό πόνο της Θεοτόκου κατά την Εβδομάδα των Παθών «Stabat Mater» του Giovanni Battista Pergolesi, στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και του Προέδρου της ΚΕΔΑ Νίκου Πέππα (που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο) καθώς και με την με την άδεια της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισιάς Αμαρουσίου και Ωρωπού.

Η «Ορχήστρα Νέων του Δήμου Αμαρουσίου» υπό τη μουσική διεύθυνση της Φωτεινής Κοσκόρου ερμήνευσε ένα από τα πιο γνωστά έργα της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής «Stabat Mater» – σε μελοποίηση του Ιταλού συνθέτη Giovanni Battista Pergolesi.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου Φωτεινού Κοσκόρου, σε ένα σύντομο χαιρετισμό, απηύθυνε ευχαριστίες στον Δήμαρχο Αμαρουσίου, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΑ, στους Πατέρες του Ιερού Ναού της Μητρόπολης Αμαρουσίου, στον Πρωτοπρεσβύτερο και Προϊστάμενο του ναού π. Χρήστο Μαρούδα καθώς και στους π. της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισιάς Αμαρουσίου και Ωρωπού. Στη συνέχεια ευχήθηκε η συναυλία να καθιερωθεί σε ετήσια βάση και να αποτελέσει θεσμό για την πόλη του Αμαρουσίου.

 

 

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ποιότητας ζωής Ρένα Χαλιώτη αναφέρθηκε στην επικείμενη συναυλία που θα ερμηνεύσει η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αμαρουσίου «Τερψιχόρη Παπαστεφάνου» το Σάββατο των Βαϊων 16 Απριλίου 2022 στο θέατρο OTE ACADEMY (Πέλικα και Σπάρτης 1, Ψαλίδι- Μαρούσι).

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη:

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Ιωάννης Κεχρής, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού &Πολιτισμού Γιάννης Νικολαράκος, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Δήμητρα Ρώτα, η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ Κατερίνα Βουρλάκη, ο Αντιπρόεδρος ΟΚΟΙΠΑΔΑ Κων/νος Αντωνόπουλος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης Φανή Λέκκα, η Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα πολιτισμού Άννα Βαγιωνά, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σωρού και Λάκκα Κόττου «Ο Άγιος Ελευθέριος» Αθανάσιος Νησιώτης, ο Αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ψαλίδιου Δημήτρης Θεοχάρης, η Εκπρόσωπος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αναβρύτων «Τα Ανάβρυτα» Ματίνα Ρογκάκου, φορείς και τοπικοί παράγοντες της πόλης του Αμαρουσίου καθώς και περιορισμένος αριθμός πολιτών όπως ορίζεται σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Μυθικές διαστάσεις έχει αποκτήσει το περίφημο «Stabat Mater» του Ιταλού συνθέτη Τζοβάνι Περγκολέζι, όπως και το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ. Ο θρύλος τον θέλει να γράφει τις τελευταίες νότες του έργου στο νεκροκρέβατό του, λίγες στιγμές προτού τον καταβάλλει η φυματίωση σε ηλικία μόλις 26 ετών.

 

 

Ο μεσαιωνικός ύμνος Stabat Mater (Dolorosa) «Η Μητέρα στεκόταν λυπημένη» είναι ύμνος που μνημονεύει τον ψυχικό πόνο της Θεοτόκου κατά την Εβδομάδα των Παθών, όταν θρηνεί τον Ιησού κάτω από τον Σταυρό «Η μητέρα στεκόταν λυπημένη με δάκρυα στα πόδια του Σταυρού Καθώς εκεί κρεμόταν ο Υιός της…». Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για έργο του φραγκισκανού μοναχού Γιακοπόνε ντα Τόντι (1230-1306), ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή για έργο του Αγίου Μποναβεντούρα (1221-1274).

 

Λίγα λόγια για τον συνθέτη

STABAT MATER Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736)

Γεννήθηκε το 1710 στην Ιταλία. Το πραγματικό όνομα του συνθέτη ήταν Draghi, επικράτησε όμως το Pergolesi (=από την Pergola) όταν η οικογένεια μετακόμισε εκεί. Εκτός από συνθέτης, ήταν επίσης οργανίστας και βιολιστής. Εργαζόταν για αριστοκράτες όπως ο Πρίγκιπας του Stigliano και ο Δούκας του Maddaloni, όπως συνηθιζόταν άλλωστε εκείνη την εποχή. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του υπήρξε η κωμική όπερα La serva Padrona (η Υπηρέτρια Κυρά), έργο που παίχτηκε και στο Παρίσι το 1752. Ο Pergolesi καθόρισε το Ιταλικό στιλ μπαρόκ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λειτουργία του σε Φα μείζονα, υπήρξε η σύνθεση που τυπώθηκε περισσότερο κατά τον 18ο αιώνα. Τέλος, μεταγενέστεροι συνθέτες όπως ο J.S.Bach εμπνεύστηκαν από το έργο του.

Υπό τη μουσική διεύθυνση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου «Μίκης Θεοδωράκης» Φωτεινή Κοσκόρου

Soprano: Βασιλική Παπαδοπούλου, Μόρφω Ψύρρα
Mezzosoprano: Αμαλία Ραυτοπούλου, Βάσια Μούγιου

Ορχήστρα Νέων Δήμου Αμαρουσίου:

Α βιολιά: Ηλίας Γυφτονικολός, Ζωή Προκοπίου, Χρυσή Τζάβλα
Β βιολιά: Κωνσταντίνα Μπάλλα, Μιχάλης Γεννάδης
Βιόλες: Ελένη Φουρλάνου, Νίκος Παιβανάς
Τσέλο: Μυρτώ Ξηρουχάκη
Κοντραμπάσσο: Γιώργος Ντάνης

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ