Connect with us

Αμαρουσίου

Η Ένωση Πελοποννησίων Αμαρουσίου και ο Δήμος τίμησαν με διαδικτυακή εκδήλωση την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Published

on

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών και φίλων της Ένωσης Πελοποννησίων Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκε η επετειακή διαδικτυακή εκδήλωση για το 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η εκδήλωση έγινε υπό την διοργάνωση του Δήμου Αμαρουσίου και της Ένωσης με την υποστήριξη της ΚΕΔΑ, προκειμένου να αποδοθεί φόρος τιμής στην Επανάσταση του 1821, τη μνήμη και τον απελευθερωτικό αγώνα των πρωταγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Η έναρξη έγινε με βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία μίλησε για τη μεγάλη συνεισφορά της Πελοποννήσου στον ιερό αγώνα του 1821: «Κάθε γωνιά της Πελοποννήσου είναι συνδεδεμένη με την Επανάσταση του 1821. Η Πελοπόννησος έδωσε στον αγώνα ηγετικές φυσιογνωμίες και καθοριστικές νίκες για την επίτευξη του στόχου για την ελευθερία. Εκεί ψηφίστηκαν τα πρώτα πολιτεύματα της χώρας, τα Συντάγματα της εποχής εμπνευσμένα από το διαφωτισμό που χαρακτήριζε και τους δικούς μας λόγιους και που διακήρυσσαν το δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματος, αλλά και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων».

Αναφερόμενη στην επέτειο της 25ης Μαρτίου υπογράμμισε ότι ο φετινός εορτασμός έχει έναν επιπρόσθετο συμβολισμό. «Συμπληρώνονται 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, 200 χρόνια σύγχρονης Ελλάδας, 200 χρόνια στα οποία το Ελληνικό Κράτος κατάφερε με πολλά σκαμπανεβάσματα και πισωγυρίσματα να γίνει ένα σύγχρονο, δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος που κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου στον χαιρετισμό του συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ένωσης Πελοποννησίων Αμαρουσίου κ. Δημήτρη Σμυρνή, τα μέλη του Δ.Σ. και όλους όσοι απαρτίζουν την Ένωση για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της σημαντικής επετειακής εκδήλωσης. «Τιμούμε τον τόπο που άναψε τη σπίθα του αγώνα για την Ελευθερία και είναι φυσικό και αυτοδίκαιο να είναι μαζί μας οι Δήμαρχοι Σπάρτης και Καλαμάτας, δύο πόλεων που στην ευρύτερη περιοχή τους κυοφορήθηκε, γεννήθηκε και πήρε σάρκα και οστά η Ανάσταση του Έθνους. Θεωρώ ότι είναι άξια συγχαρητηρίων η Ένωση που τιμά με αυτό τον τρόπο την καταγωγή των μελών της. Το Μαρούσι είχε μία παραδειγματική παρουσία σε όλους τους αγώνες της χώρας μας και είναι μια πόλη που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης από την έναρξη του ξεσηκωμού μέχρι και το τελικό σάλπισμα που σήμανε την λευτεριά. Η σημερινή εκδήλωση είναι η ελάχιστη απόδοση τιμής σε εκείνους που αγωνίστηκαν στο όνομα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας».

 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πελοποννησίων Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Σμυρνής ευχαρίστησε τον Δήμαρχο που αγκάλιασε την εκδήλωση από την πρώτη στιγμή και την στήριξε με κάθε μέσον, καθώς και την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και όλους τους συμμετέχοντες. Στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ο κ. Σμυρνής υπογράμμισε: «Η Επανάσταση του 1821 είναι από τις υψηλότερες παρακαταθήκες που έχει ο Ελληνικός Λαός. Έχουμε ιστορικό καθήκον και υποχρέωση να προστατεύουμε την τόσο ακριβά πληρωμένη με αίμα και θυσία κληρονομιά. Η σημερινή εκδήλωση δεν αποτελεί μόνο ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στους μεγάλους αυτούς αγωνιστές, αλλά τονίζει την προσήλωσή μας στα ιδανικά της ελευθερίας και της αγάπης μας προς την Ελλάδα. Σε μια εποχή που υπάρχουν αλλαγές και αβεβαιότητα, οι σύγχρονοι Έλληνες πρέπει να αποδεικνύουν στην πράξη ότι εμπνέονται σταθερά από τις αξίες που όπλισαν τους αγωνιστές της ανεξαρτησίας. Οφείλουμε να αντλούμε παραδείγματα από τον αγώνα των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία για να οδηγήσουμε την Ελλάδα μας ακόμη πιο ψηλά. Το 2021 να είναι η χρονιά που θα δώσει ελευθερία και όραμα στη χώρα».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Δήμαρχος της Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας και ο Δήμαρχος της Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ενώ για την σπίθα που άναψε στο Μοριά και έγινε φλόγα μίλησε ο συγγραφέας και ιστορικός κ. Γεώργιος Ρεκουνιώτης –Κυριακόπουλος (Λόης).

Τέλος ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσε η παρουσία της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών της οποίας οι μαθητές, -Παπαχρήστου Αλεξάνδρα (Α΄ Λυκείου) και Μπάστας Βασίλειος (Γ΄ Γυμνασίου) με την επιμέλεια της κας Μαρίας Ορφανού – Λελοβίτου Φιλολόγου, απέδωσαν τα σημαντικότερα γεγονότα της επανάστασης, αυτά που σημάδεψαν την πορεία και καθόρισαν την επιτυχία της. Την εκδήλωση χαιρέτισε, εκπροσωπώντας τη Δνση της Σχολής ο κ. Ανδρέας Ανδρικόπουλος, Διευθυντής Λυκείου.

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με ένα τραγούδι από το Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου με τον Άγγελο Χρονά να ερμηνεύει το τραγούδι «Να’τανε το 21» του Στ. Κουγιουμτζή.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ