Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

“Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” κατά του νόμου της ιδιωτικοποίησης των δομών απεξάρτησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παράταξη “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” γνωστοποιεί τη θέση της απέναντι στην πρόθεση της Κυβέρνησης να ψηφιστεί νόμος “που ιδιωτικοποιεί τις δομές απεξάρτησης, ομογενοποιεί και ιατρικοποιεί τις μεθόδους αποτοξίνωσης, στερώντας από τα εξαρτημένα άτομα τη δυνατότητα να επιλέξουν την επιστημονική μέθοδο αποτοξίνωσης που τους ταιριάζει, εμπορευματοποιώντας τη διαδικασία προς όφελος ιδιωτικών επιχειρήσεων και ομίλων από διαφόρους κλάδους”.

Η επικεφαλής της παράταξης, Μαίρη Διακολιού, αναφέρει: “Το εν λόγω θέμα, προτείνουμε να συζητηθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο ως ζήτημα της επικαιρότητας, το οποίο ασφαλώς επηρεάζει και τις Μαρουσιώτισσες/ Μαρουσιώτες, αφού με βεβαιότητα υπάρχουν και στο Μαρούσι τοξικοεξαρτημένα άτομα που πλήττονται βάναυσα από την πολιτική αυτή. Περαιτέρω, η αύξηση της εγκληματικότητας/ παραβατικότητας στους νέους, η αύξηση ψυχικών νοσημάτων (πχ κατάθλιψη) και η εξάπλωση της φτώχειας, αποτελούν παράγοντες που μπορεί συχνά να οδηγούν σε εθισμούς και χρήζουν οργανωμένης αντιμετώπισης, καθώς αποτελούν κοινωνικά προβλήματα, όχι ζητήματα ατομικής ευθύνης, όπως υπονοεί η επιχειρούμενη κυβερνητική νομοθέτηση. Εξάλλου, η αύξηση του ηλεκτρονικού τζόγου, τα OPAP play στις γειτονιές του Αμαρουσίου και ασφαλώς η επιχειρούμενη μετεγκατάσταση του καζίνο – mall στο Μαρούσι, αποτελεί μία ακόμη πηγή εξαρτήσεων που επιτείνει το πρόβλημα, για το οποίο οφείλουμε, πιστεύω, να πάρουμε θέση”.

Στο κείμενο που εξέδωσε η παράταξη αναφέρονται επίσης τα εξής:

“Μετά από χρόνια εγκατάλειψη, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων προγραμμάτων, η Κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει υπέρ της ιδιωτικοποίησης του τομέα απεξάρτησης από κάθε είδους εθισμούς (ουσιών και του τζόγου). Για πρώτη φορά προωθεί τη συμμετοχή ιδιωτικών ΜΚΟ και ιδιωτικών εταιρειών στην απεξάρτηση. Δηλαδή, επιχειρεί να μετατρέψει και αυτόν τον τομέα, σε μία αγορά-ζούγκλα. Από την άλλη πλευρά, εντάσσει όλα τα σχετικά προγράμματα των δημόσιων δομών που ήδη λειτουργούν, σε έναν μοναδικό φορέα ιδιωτικού δικαίου. Αδιαφορεί για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν διαφορετικές δομές, γιατί εφαρμόζουν διαφορετικούς τρόπους απεξάρτησης, ώστε οι εθισμένες/οι να επιλέγουν εκείνο το πρόγραμμα που θα τις/τους βοηθήσει καλύτερα, επειδή ταιριάζει καλύτερα στις διαφορετικές ανάγκες τους.

Με το σχέδιο αυτό, η κεντρική εξουσία περιορίζει την απεξάρτηση μόνο σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να την πληρώσουν, ανοίγει ένα νέο “πηγάδι” ώστε μεγαλο-ιδιώτες να αντλούν χρήματα από τα δημόσια ταμεία ασφάλισης, ενώ παράλληλα, την ισοπεδώνει και ιατρικοποιεί, απαλείφοντας διαφορετικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων που οδηγούν σε πλήρη απεξάρτηση από εθισμούς, ουσίες. Προκρίνει μόνο την λήψη υποκατάστατων φαρμάκων σαν μέθοδο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, δίνοντας με τον τρόπο αυτό τεράστιο πεδίο κέρδους σε ιδιωτικές κλινικές και φαρμακοβιομηχανίες. Παράλληλα, ακριβώς λόγω της μονομέρειας της μεθόδου απεξάρτησης, που πλέον θα γίνεται μόνο δια φαρμάκων, διαμορφώνονται τελικά ημιεξαρτημένα και χειραγωγούμενα άτομα, αντί ελεύθεροι/ρες από εξαρτήσεις, συνειδητές/τοί, σκεπτόμενες/νοι πολίτες/δες που με νηφαλιότητα θα ασκούν κριτική και θα διεκδικούν δικαιώματα και αλλαγές.

Η παράταξη”Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” υπενθυμίζουμε ότι έχει δημιουργηθεί από πολίτιδες και πολίτες για την υποστήριξη των συμφερόντων της πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης μας, δηλαδή των μεσαίων, μικρομεσαίων και φτωχών στρωμάτων της και των αντίστοιχων εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Δεν εξαντλούνται όμως οι προσπάθειες, οι δράσεις και οι προτάσεις μας μόνο στα οικονομικά, πολεοδομικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα γύρω από τη λειτουργία του Δήμου ή της Περιφέρειας. Μας ενδιαφέρουν και συμμετέχουμε στα πανελλαδικά ζητήματα, όπου και όπως μπορούμε συμβάλλοντας τις δυνάμεις μας, ενώ δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι ο λαός της πόλης μας μπορεί να ευημερήσει ανεξάρτητα από το τι θα συμβαίνει έξω από τα όρια της πόλης. Δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα των εθισμών είναι “πολυτέλεια” ή “ατομική ευθύνη”, ούτε άσχετο θέμα με τα υπόλοιπα προβλήματα της κοινωνίας. Το αντίθετο, είναι πρόβλημα “σιωπηρό” και θανατηφόρο που έχει άμεση σχέση με όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας και τους τρόπους που αυτή αναπτύσσεται.

Ευχόμαστε και ενεργούμε ώστε οι συμπολίτιδες/ες μας και τα μέλη των οικογενειών τους, να μην εμπλέκονται με εξαρτήσεις, αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μάλιστα, τα τελευταία 15 χρόνια γιγαντώνεται και στην χώρα μας.

Γι’ αυτούς τους λόγους:

 

1. Δημοσιοποιούμε με την παρούσα ανακοίνωση την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη κακή νομοθέτηση της Κυβέρνησης.

2. Ζητάμε την κρατική οικονομική ενίσχυση και τη στελέχωση των δοκιμασμένων προγραμμάτων απεξάρτησης που εφαρμόζουν οι δημόσιες δομές και μάλιστα, την περαιτέρω ανάπτυξη στις γειτονιές της Αττικής και σε όλη την Ελλάδα εκείνων που οδηγούν στην πλήρη απεξάρτηση των εθισμένων, χωρίς την ανάγκη φαρμακευτικών ουσιών/υποκατάστατων, “κλινικών” ή “οργανισμών”. Λέμε “ΟΧΙ” στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης που σημαίνει ιδιωτικοποίηση των εξαρτημένων και των οικογενειών τους. Λέμε “ΟΧΙ” στους ιδεασμούς της “ιατρικοποίησης”, “ψυχολογικοποίησης” και “ατομικοποίησης” που έχουν σκοπό την εξαφάνιση των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών αιτιών ύπαρξης των εθισμών.

3. Προσκαλούμε τις παρατάξεις και τους συνδυασμούς της πόλης του Αμαρουσίου, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμο, να δηλώσουν τις θέσεις τους και την τυχόν συμπαράστασή τους δημόσια και ενεργά.

4. Καλούμε τις δημοτικές διοικήσεις, τα Δημοτικά Συμβούλια και τους δημοτικούς συνδυασμούς και παρατάξεις των πόλεων της ευρύτερης περιοχής μας, να πάρουν θέσεις και να συμμετάσχουν στην υπόθεση αυτή”.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ