Connect with us

Αμαρουσίου

Με ευρεία συμμετοχή πολιτών και φορέων διεξήχθη η ημερίδα στο Δήμο Αμαρουσίου για το Αστικό Πράσινο ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή

Published

on

Με ευρεία συμμετοχή πολιτών και φορέων διεξήχθη με επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε προγράμματος “LIFE 17GIC GR 000029” με τίτλο «Προώθηση της ενσωμάτωσης Πράσινων Υποδομών στον Αστικό Ιστό για τη βελτίωση της Διακυβέρνησης σε Σχέση με την Κλιματική Αλλαγή στις Πόλεις», στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019, ως εταίρος του προγράμματος.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης,  ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» (και πιο συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων) ,η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης «ΤΕΧΝΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ», η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας «ΚΕΔΕ» και ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης.

Την ημερίδα χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εφαρμογή του πιλοτικού αυτού προγράμματος για το αστικό πράσινο στο Δήμο Αμαρουσίου, που τα αποτελέσματα του θα δώσουν ανάσα στο μέλλον σε όλες τις πόλεις της χώρας μας.
Αναφερόμενος στις συνέπειες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο οικοσύστημα, αλλά και στην υγεία μας, τόνισε, τα οφέλη που μας δίνει στην καθημερινή μας ζωή το πράσινο της ελληνικής χλωρίδας και του ελληνικού κήπου.
«Το πράσινο δίνει ζωή, θετική ψυχολογία και ευεξία. Το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και οφείλουμε να τους το παραδώσουμε εντόκως περισσότερο , πολλαπλάσιο και άρτιο. Αυτό έχουμε κάνει τα τελευταία 12 χρόνια ως Διοίκηση, δίνοντας έμφαση σε βιοκλιματικές αναπλάσεις και νέες φυτεύσεις.
Με δεδομένο τον πλούτο της ελληνικής χλωρίδας, πιστεύουμε και υποστηρίζουμε πως τα γηγενή, ντόπια φυτά είναι αυτά που οδηγούν στην αειφορία ,μέσω της διαδικασίας του πρασίνου στην πόλη, από τη βεράντα έως τα μεγάλα πάρκα.                      
Ο Ελληνικός κήπος είναι πλέον αναγκαιότητα, εξοικονομεί πηγές, δίνει αρώματα και συστατικά χρήσιμα για την υγεία μας.
Όντας μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και φυσικά του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, θεωρούμε τη σχεδιαστική αυτή προσέγγιση του Ελληνικού κήπου, ως θεραπαινίδα της καθημερινότητας σε κάθε επίπεδο πολιτών.       

Υποστηρίζουμε απόλυτα ως Δήμος και ως ΚΕΔΕ αυτές τις δράσεις και ευχόμαστε ολόψυχα την επιτυχία του έργου και τα αποτελέσματά του να αποτελέσουν το χρησιμότερο εργαλείο για την δημιουργία Υγιών Πράσινων Πόλεων στο άμεσο μέλλον, αναχαιτίζοντας την Κλιματική Αλλαγή.
Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας είναι εξαιρετικά σημαντικό να μιλάμε για ενέργειες που «χτίζουν» οχυρά έναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα»
υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Στη συνέχεια,  χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Γεώργιος  Πρωτόπαπας εκ μέρους του Εθνικού Εστιακού Σημείου LIFE, αναλύοντας τις διαστάσεις του Προγράμματος LIFE, γενικότερα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αττική, ενώ επεσήμανε τη σημασία αυτού του προγράμματος για τον αστικό ιστό και ειδικότερα για το Μαρούσι.

Στις  σχετικές εισηγήσεις που ακολούθησαν, η συντονίστρια του προγράμματος Δρ. Κωνσταντινιά Τσαγκάρη, Δ/ντρια Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Συντονίστρια του προγράμματος LIFE GrIn , παρουσίασε το σκεπτικό του προγράμματος και τους ρόλους των εταίρων σε αυτό.
Ουσιαστικά, -όπως ανέφερε- την έρευνα την κάνει το ΙΜΔΟ, τα αποτελέσματα και τις διαδικασίες τα «κινεί» η Τεχνοομοιόσταση, η εφαρμογή γίνεται πιλοτικά στους 2 Δήμους και η ΚΕΔΕ είναι υπεύθυνη να διαδώσει την «καλή πρακτική» σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Την κεντρική ομιλία για το Αστικό Πράσινο και την Κλιματική Αλλαγή, απηύθυνε ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Αρχ. Τοπίου κ. Κώστας Κασσιός, ο οποίος αναφέρθηκε με παραδείγματα στην εφαρμογή του αντικειμένου του προγράμματος παγκοσμίως, αλλά, έκανε και εκτενή αναφορά στο «πάθημα» των Ολυμπιακών Έργων Πρασίνου και στην νέα ευκαιρία που μας δίνεται μέσα από τέτοια έργα να δημιουργήσουμε νέους χώρους, ειδικά με Ελληνικά Φυτά κι Ελληνικούς Κήπους.

Ακολούθησε, η πρωτότυπη παρουσίαση του Δρ. Δημητρίου Αβτζή από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης , για τις πεταλούδες ως δείκτης ποιότητας του Πρασίνου.

Η κα.  Δέσποινα Χαμακιώτη, Διεθνολόγος – στέλεχος Διεθνών Σχέσεων ΚΕΔΕ, ανέπτυξε το θέμα «Ο ρόλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην εποχή της Πράσινης Οικονομίας και Ανάπτυξης», ενώ τον κύκλο των ομιλητών έκλεισαν η  κα. Αναστασία Πούπκου, Μεταδιδάκτορας, Τμήμα  Φυσικής ΑΠΘ, με παρουσίαση για το πρόγραμμα LIFE ASTI με τίτλο   «Εφαρμογή συστήματος πρόγνωσης της αστικής θερμικής  νησίδας με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών αστικής   προσαρμογής» και η  Δρ. Αιμιλία Κοντογιάννη από την  Τεχνομοιόσταση με θέμα «Η αξία της  διαχείρισης των πράσινων υποδομών για την προσαρμογή  των πόλεων στην κλιματική αλλαγή».
Οι εισηγήσεις κέντρισαν το ενδιαφέρον των πολιτών, έγιναν πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις, στις οποίες οι ομιλητές, αλλά και τα στελέχη του Δήμου Αμαρουσίου απάντησαν, καταγράφοντας παράλληλα και τις προτάσεις του κοινού.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Σταθούλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Επαμεινώνδας Γαρδέλης, Ελευθέριος Μαγιάκης, Μαίρη Διακολού, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ