Αμαρουσίου
Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα το Μαρούσι τίμησε την Επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821
Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα το Μαρούσι τίμησε την Επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821 και την έναρξη του νικηφόρου απελευθερωτικού αγώνα από το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στους Ήρωες του ’21, μαζί με την Δημοτική Αρχή της πόλης και τους εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου, της Ιεραρχίας της εκκλησίας και των Τοπικών Αρχών.
Μετά την καθιερωμένη ιερή δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων από το Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη και τους Φορείς της πόλης, οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση των μαθητών, των προσκόπων, των οδηγών και των εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της πόλης.
Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη συγκυρία κάτω από την οποία η Ελλάδα τιμά την επέτειο της Εθνικής Εθνεγερσίας του 1821, αλλά, και την αδήριτη ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και αξιοποιώντας τις διεθνείς συμμαχίες μας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της Μακεδονίας και της Κύπρου.
«Η συγκυρία αυτή δεν είναι άλλη από την αιχμαλωσία των δύο ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται εδώ και μερικές εβδομάδες σε τουρκικές φυλακές, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, πληρώνοντας το λάθος να μπουν μερικές δεκάδες μέτρα μέσα στο έδαφος της Τουρκίας. Δύο έλληνες στρατιωτικοί χρησιμοποιούνται σήμερα ως όμηροι από ένα καθεστώς, που διακατέχεται από νέο-οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό. Από ένα καθεστώς που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε των ίδιων των πολιτών του. Από ένα καθεστώς που εξελίσσεται κάθε μέρα που περνά, σε ταραξία της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αμφισβητώντας και παραβιάζοντας διαρκώς τις διεθνείς συνθήκες και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών κρατών.Από ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί απροκάλυπτα στρατιωτική βία, εισβάλλοντας στο έδαφος ξένων κρατών, με την ανοχή ή ακόμη και με την ενθάρρυνση των ισχυρών, οδηγώντας στο θάνατο ή τον ξεριζωμό δεκάδες χιλιάδες άμαχους συνανθρώπους μας. Ένα καθεστώς, που εκμεταλλεύεται το Προσφυγικό Ζήτημα , το δράμα και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, τους οποίους χρησιμοποιεί ως στρόφιγγα που ανοιγοκλείνει κατά το δοκούν, για να εκβιάζει την Ευρώπη και τις κοινωνίες μας.
Απέναντι σε αυτό το καθεστώς πρέπει η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη, να βάλει όρια. Να καταστήσουμε σαφές ότι δεν φοβόμαστε και δεν εκβιαζόμαστε. Δεν φοβόμαστε , όπως δεν φοβήθηκαν και οι ηρωικοί πρόγονοί μας, οι οποίοι μετά από αιώνες σκληρής και πικρής σκλαβιάς, επαναστάτησαν για ν’ αποκτήσουν την ελευθερία τους .
Το ιστορικό παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών του 1821 πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί .Εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, έχουμε ιερό χρέος να προστατέψουμε την παρακαταθήκη που μας άφησαν. Απέναντι στην επιθετικότητα των παλιών δυναστών και σημερινών γειτόνων μας ,έχουμε μια υποχρέωση.Να αντιτάξουμε την αποφασιστικότητά μας να διαφυλάξουμε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να προτάξουμε ένα αρραγές εθνικό μέτωπο συν-ευθύνης και συντονισμού των δράσεων μας. Με στόχο την προαγωγή των συμφερόντων της Πατρίδας και του λαού μας. Να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν και να αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν. Να προτάξουμε επιτέλους το εθνικό συμφέρον, παραμερίζοντας τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς συμμαχίες μας. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, δεν περισσεύει κανένας. Δεν δικαιολογείται αδράνεια και απουσία από την εθνική προσπάθεια. Η συμπαγής σύμπλευση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας , πάνω από μικροκομματικά συμφέροντα,είναι επιτακτική, αφού οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι τεράστιεςκαι η έκβασή τους θα καθορίσει μακροπρόθεσμα το μέλλον της Ελλάδος.
Όπως καθοριστική υπήρξε το 1821 η συμβολή των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων στην νικηφόρα έκβαση της Επανάστασης,εξίσου καθοριστική είναι σήμερα η συμμετοχή της Ελλάδος στο στενό πυρήνα της Ευρώπης ,για την προώθηση των εθνικών μας επιδιώξεων.Η ανακοίνωση της προηγούμενης Πέμπτης της Συνόδου Κορυφής της Ευρώπης,όπου υπήρξε απερίφραστη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας σε ανατολική μεσόγειο και Αιγαίο,αλλά και έκφραση πλήρους αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο, αυτό αποδεικνύει.Ασφαλώς η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα , γιατί η αμφισβήτηση των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων ,ισοδυναμεί με αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων.Ζητούμε, λοιπόν, από την Ευρωπαϊκή Ένωσηνα ξαναθυμηθεί τις αρχές της και να συμπεριφερθεί ως μεγάλη πολιτική,κι όχι μόνον οικονομική δύναμη.
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της έναρξης της Επανάστασης ,που οδήγησε στην απελευθέρωση του Γένους, η σκέψη μας δεν μπορεί να μην βρεθεί στη Μακεδονία και στην Κύπρο.Είναι χρέος μας να μην λησμονούμε τους αγώνες και το αίμα των προγόνων μας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.Αλλά και να καταστήσουμε σαφές,σε όσους διαπραγματεύονται μια οποιαδήποτε λύση,στις διαφορές που υπάρχουν με τη γειτονική χώρα,πως δεν θα αποδεχθούμε την όποια λύση, αλλά μια λύση πάνω στους όρους που έχει θέσει με σαφήνεια η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας .
Όσον αφορά την Κύπρο,αποτελεί διαρκές χρέος μας να μην λησμονούμε ότι η μαρτυρική Μεγαλόνησος εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει την τραγωδία της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής εδαφών της.Κι ότι είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα , που η πρωτεύουσα της χωρίζεται από ένα τείχος ντροπής.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στα δύο παλικάρια μας,που βρίσκονται φυλακισμένα στις τουρκικές φυλακές , να έχουν δύναμη και κουράγιο και σύντομα, να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τις οικογένειες τους.»