Αμαρουσίου
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών στο επίκεντρο της διαδικτυακής εκδήλωσης του Δήμου Αμαρουσίου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου με θέμα: «Ψυχική υγεία και κορωνοϊός: Μέσα από τα μάτια εκπαιδευτικών- γονέων- μαθητών».
Στο πλαίσιο αυτής, συζητήθηκε η σοβαρή επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, αλλά και των οικογενειών τους και του εκπαιδευτικού κόσμου από την τρέχουσα υγειονομική κρίση από φορείς της σχολικής κοινότητας και της ψυχικής υγείας.
Παράλληλα, τονίσθηκε η ανάγκη ενίσχυση της ψυχικής θωράκισης όσων επλήγησαν από την πανδημία, μέσω των υποστηρικτικών κοινωνικών δομών και για στενή συνεργασία όλων των φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, μετά το θερμό καλωσόρισμά του προς τους συμμετέχοντες, αναφερόμενος στις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στην ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των μαθητών σημείωσε:
«Από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της καραντίνας αυτοί που επλήγησαν περισσότερο σε κοινωνικό επίπεδο είναι σίγουρα τα παιδιά και οι έφηβοι που εκλήθησαν να τιθασεύουν τον παρορμητισμό τους, αλλά και τη φυσική λόγω ηλικίας ανάγκη, για εξωτερίκευση και κοινωνικοποίηση και να αυτοπεριοριστούν. Μιλάμε συνεπώς για μία παρά φύση συνθήκη, της οποίας τις αγχώδεις συμπεριφορές, κυρίως από τους μαθητές, τις αφουγκραστήκαμε, είτε από τις διευθύνσεις των σχολείων, είτε από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων με τους οποίους εμείς ως Δήμος βρισκόμαστε καθημερινά σε επαφή.
Η δική μας συμβολή μέσω του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του ΟΚΟΙΠΑΔΑ ήταν καθοριστική. Δεκάδες περιστατικά εφήβων που βιώνουν το άγχος, το στρες του αυτοπεριορισμού, επιδεινούμενο και από τη πίεση των Πανελλαδικών εξετάσεων έχουν υποστηριχτεί από τις υπηρεσίες μας.»
Ειδική αναφορά έκανε ο Δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου για τις παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες να γίνουν σε τοπικό επίπεδο, σημειώνοντας:
«Η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας μας κάνει όλους να αντιληφθούμε από τη μία τη βαρύτητα των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης και από την άλλη την ανάγκη ως Αυτοδιοίκηση Α’ να ενισχύσουμε περαιτέρω τις δομές μας και με εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και με τεχνολογικά εργαλεία, έτσι ώστε η παρέμβαση μας όσο διαρκεί η κρίση να είναι αμεσότερη και περισσότερη αποτελεσματική.
Στους σχεδιασμούς μας αποτελεί προτεραιότητα η ευημερία της σχολικής κοινότητας. Είναι προτεραιότητα για εμάς η μαθητική κοινότητα μας να περάσει αυτή την κρίση με όσο το δυνατό λιγότερες ψυχικές ή άλλες απώλειες. Μέσα από δημιουργικό διάλογο συνδιαμορφώνουμε πολιτικές που θωρακίζουν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς απέναντι στην απειλή της πανδημίας.»
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ κ. Πέτρος Κόνιαρης τόνισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής, που θα απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ειδικά την τρέχουσα περίοδο της δοκιμασίας και πρόσθεσε:
«Ο Δήμος Αμαρουσίου μέσω των δράσεων του ΟΚΟΙΠΑΔΑ έχει αποδείξει πολλές φορές το κοινωνικό του πρόσωπο. Το ζήτημα της υποστήριξης της ψυχικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας και θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.»
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αμαρουσίου κ. Παναγιώτης Σαγρής, συνδιοργανωτής της εκδήλωσης με τη Δημοτική Σύμβουλο και συντονίστρια κα Μαρία-Δήμητρα Ρώτα, στην ομιλία του με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η συμβολή της στην υποστήριξη κι ενδυνάμωση της εκπαιδευτικής κοινότητας εν μέσω πανδημίας,» μεταξύ άλλων επεσήμανε:
«Σε μία κοινωνία που συνεχώς αλλάζει, οι επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση της πανδημίας στη ψυχική υγεία των παιδιών και του εκπαιδευτικού κόσμου είναι πολλές και σημαντικές.
Η στήριξη και η ενδυνάμωσή τους εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας είναι ένα στοίχημα για όλους. Προς την κατεύθυνση αυτή εργασθήκαμε και θα συνεχίσουμε να εντείνουμε την προσπάθειά μας.»
Ακολούθως, οι ομιλητές της εκδήλωσης ανέπτυξαν τα εξής θέματα:
-Η Ζαχαρούλα Ταβουλάρη – Αναπληρώτρια Οργανωτική Συντονίστρια του 2ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής (ΠΕΚΕΣ): «Διαδικτυακή Τάξη: Βασικοί άξονες για τη στήριξη των παιδιών και τη διαχείριση της ομάδας».
– Ο Γεώργιος Βλάχος – Δ/ντής 3ου Γυμνασίου Αμαρουσίου , Master Εκπαιδευτικής Διοίκησης Παν.Κύπρου :«Κορωνοϊός και «κλειστά» σχολεία: Παράγοντες εξουθένωσης μαθητών-εκπαιδευτικών. Το Burn-out της καραντίνας».
– Η Ευαγγελία Καραγιάννη – Δ/ντρια 10ου Δημοτικού Αμαρουσίου, Διδάκτωρ Ε.Κ.Π.Α.: «Πανδημία Covid 19: Επιστροφή στο σχολείο και ενίσχυση βασικών τομέων της ψυχικής ανθεκτικότητας».
-Ο Μιχάλης Χατζηαρσενίου – Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου – Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου: «Γονείς: Ακροβατώντας την εποχή της πανδημίας».
– Η Παναγιώτα Βαγενά-Σχολική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας & Ζεύγους, Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, ΝΠΔΔ Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου: «Το αποτύπωμα της πανδημίας στις ψυχές των παιδιών και των εφήβων. Πώς αντέχουμε στην κρίση».
Από την πλευρά της η μαθήτρια Κωνσταντίνα Γάτου, Μαθήτρια Γ’ Λυκείου Αμαρουσίου, μίλησε με θέμα «Η εκπαίδευση υπό τον αυστηρό περιορισμό του κορωνοϊού», αναπτύσσοντας από την προσωπική της εμπειρία τις δυσκολίες στην εκπαίδευση στην εποχή της πανδημίας και την επίδραση των περιοριστικών μέτρων στη συναναστροφή με τους συνομηλίκους.