Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών του Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο μετατρέπεται και καθιερώνεται πλέον, ως ιστορικο-πολιτιστικός προορισμός, βιωματικής εμπειρίας και μάθησης.
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, και των 100 ετών από τη γέννηση του Ευγένιου Σπαθάρη, το Μουσείο, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων και τεχνολογιών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, υλοποιεί ένα πρωτοπόρο ψηφιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει:
–ολογραμματική οθόνη που εμφανίζεται ο διηγούμενος μια βιωματική ιστορία Ευγένιος Σπαθάρης και η φιγούρα του Καραγκιόζη.
–διαδραστικές οθόνες στις οποίες ο επισκέπτης περιηγείται στις φιγούρες και τα εκθέματα του Μουσείου και λαμβάνει πληροφορίες από το χρονολόγιο της ζωής και του έργου της οικογένειας των Σπαθάρηδων,
–ταμπλετ που μαθαίνει ο επισκέπτης τις τεχνικές συναρμολόγησης των φιγούρων του Καραγκιόζη και των υπόλοιπων ηρώων και λαμβάνει μέρος σε παιχνίδια κουΐζ, που ενισχύουν την βιωματική του εμπειρία.
–εφαρμογές εικονικής περιήγησης στο Μουσείο, που εμπεριέχονται και στην ιστοσελίδα του Σπαθάρειου Μουσείου. https://karagiozismuseum.gr/
Τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου εκπροσώπησε στην εκδήλωση η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων Ρένα Χαλιώτη,η οποία μεταφέροντας το μήνυμά του υπογράμμισε ότι: «Ο Δήμος Αμαρουσίου και προσωπικά ο Δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου στήριξε από την πρώτη στιγμή το έργο αυτό, ως μια στρατηγική επένδυση για τον Δήμο μας. Αναβαθμίζουμε το Μουσείο μας σε έναν πρότυπο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό προορισμό, καθιστώντας το πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, προβάλλουμε το Μαρούσι ως μια πόλη που τιμά την πολιτιστική της κληρονομιά, ενώ παράλληλα καινοτομεί και εξελίσσεται».
Την πολιτιστική διάσταση του έργου παρουσίασε, η Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού Άννα Βαγιωνά που μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «παρουσιάζουμε ένα έργο που παντρεύει την παράδοση με την τεχνολογία, δημιουργώντας γέφυρες ανάμεσα στο χθες και το αύριο. Το Μουσείο Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης», ένας χώρος που διαφυλάσσει την αυθεντική ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και ετοιμάζεται να ανοίξει νέους δρόμους, εισάγοντας καινοτόμες εφαρμογές ψηφιακής πραγματικότητας».
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσείων και Πινακοθήκης Μένια Σπαθάρη (κόρη του του αείμνηστου Ευγένιου Σπαθάρη), η οποία λαμβάνοντας το λόγο αναφέρθηκε: στο όραμα και τον σκοπό δημιουργίας του Σπαθάρειου Μουσείου, την ιστορική διαδρομή του και για την αξία του ψηφιακού έργου που υλοποιείται την παρούσα χρονική περίοδο και προσδίδει νέα πνοή στην λειτουργία του, κάνοντας την ιστορία ζωντανή, προσιτή και ελκυστική για τις νέες γενιές. Παράλληλα σημείωσε τις δράσεις πολιτισμού που εκπονούνται με ευθύνη του αρμόδιου Αντιδημάρχου Αθλητισμού και Πολιτισμού Νίκου Πέππα και σκοπό έχουν την ανάδειξη των σημαντικών Μουσείων της πόλης.
Στη συνέχεια η εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας υλοποίησής του έργου Ραφαέλα Φωτιάδη παρουσίασε τα τελικά παραδοτέα όπως αυτά αναπτύχθηκαν στις διάφορες φάσεις του.
Ο Ιστορικός και Ερευνητής, Άρης Κατωπόδης, ως υπεύθυνος για τη συγγραφή των κειμένων που εμφανίζονται στο χρονολόγιο για την Οικογένεια των Σπαθάρηδων, μίλησε για τη σύγχρονη διάσταση της παρακαταθήκης του Σπαθάρη.
Ο υπάλληλος του Αυτ. Γρ. Προγραμματισμού και Αξιοποίησης Πόρων και επιβλέπων του Προγράμματος Ανάργυρος Ρούσσος, παρουσίασε την πορεία ολοκλήρωσης της Πράξης και ανέπτυξε τα αποτελέσματα όσων παρήχθησαν.
Στη διοργάνωση παρευρέθηκαν ακόμη:
Από την αρμόδια Υπηρεσία για την υλοποίηση του Προγράμματος, Αυτ. Γραφείο Προγραμματισμού και Αξιοποίησης Πόρων του Δήμου Αμαρουσίου, ο επικεφαλής Δημήτρης Αμίτσης και η συνεπιβλέπουσα του έργου υπάλληλος Στέλλα Κόκκολα, καθώς και υπάλληλοι και στελέχη του Φορέα.
Ακόμη ο υιός του αείμνηστου Ευγένιου Σπαθάρη, Σωτήρης Σπαθάρης, ο καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Νταγιάκος, ο υιός του αείμνηστου καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλου Κώστας Σπυρόπουλος, ο πρώην Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Βριλησσίων Βασίλης Κωστόπουλος και τα συνεργαζόμενα στελέχη της αναδόχου εταιρίας, Βάσια Πιέρρου, Μιχάλης Κόκκινος και Ελευθερίου Αγγελική.