Αμαρουσίου
Πρόταση πολιτικής από τη “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” για το πράσινο & για τα αιτήματα κοπής ή μεταφοράς δέντρων γειτονιάς
Η δημοτική παράταξη “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” εξέδωσε κείμενο στο οποίο κάνει αναφορά για τα αιτήματα κοπής ή μετακίνησης δέντρων στον Δήμο Αμαρουσίου.
Παρακάτω το κείμενο αυτούσιο:
“Σε όλες, μα σε όλες τις συνεδριάσεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, ήδη από τον πρώτο μήνα της νέας δημοτικής περιόδου, έχουν απασχολήσει αιτήματα είτε της διοίκησης και των υπηρεσιών του Δήμου, είτε κατοίκων, για την κοπή ή την μετακίνηση δέντρων. Ήδη από τον πρώτο μήνα, καταγράφεται το αίτημα για την κοπή 30 με 35 δέντρων και τη μεταφορά ακόμη 12.
Αν αναλογιστούμε ότι -λίγο έως πολύ- κάτι παρόμοιο γίνεται τα τελευταία 40 χρόνια στην πόλη μας εξαιτίας της ανοικοδόμησης και της ένταξης νέων περιοχών στο σχέδιο, τότε σίγουρα έχουμε χάσει σίγουρα μερικά πάρκα σε δέντρα, αν όχι ένα δάσος, με ευνόητες συνέπειες για την αισθητική και το περιβάλλον της πόλης μας.
Ο Δήμος Αμαρουσίου χρειάζεται -επιτέλους- μια εντελώς διαφορετική πολιτική πρασίνου, για να μπορέσει να διαχειριστεί το μέλλον των δένδρων, της ποιότητας αέρα και ζωής στην πόλη. Δεν μπορεί να συνεχίζει να διαχειρίζεται και να αποδέχεται αιτήματα, πόσο μάλλον, να προσπαθεί με επικοινωνιακές παράτες “δενδροφυτεύσεων” όπου να’ ναι και όπως να’ ναι, να υποκαταστήσει το αστικό πράσινο που απομειώνεται σταθερά εδώ και χρόνια.
Καταθέσαμε, μάλιστα, και συγκεκριμένη πρόταση πολιτικής για τα δέντρα της πόλης:
■ Είναι ανάγκη να εκπονηθεί μελέτη με σκοπό κάθε δρόμος της πόλης να έχει τον μέγιστο/λειτουργικό αριθμό δέντρων και πρασίνου, με τα κατάλληλα είδη σε σχέση με την πόλη, τους φυσικούς πόρους και τις ανάγκες της. Η μελέτη αυτή (που μπορεί να είναι και διεπιστημονική) θα προσδιορίζει για κάθε κοινόχρηστο χώρο (πεζοδρόμια, πάρκα, πλατείες κλπ) πόσα και τι είδους δέντρα μπορούν και πρέπει να φυτευτούν, πόση έλλειψη πρασίνου υπάρχει ανά πολεοδομική ενότητα του Αμαρουσίου, αλλά και πού υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι προς απόκτηση ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις στο πράσινο.
■ Οι υποδομές πρέπει να σχεδιάζονται και να προσαρμόζονται σε αυτήν την ανάγκη, ειδικά οι νέες (σ.σ.: νέοι δρόμοι, νέα πεζοδρόμια, νέα πάρκα και ανακατασκευές παλιών). Το συμφέρον των κατοίκων της πόλης μας δεν είναι οι νέες υποδομές να εξυπηρετούν τις ανάγκες των οχημάτων ή των κτηρίων, ούτε φυσικά το ατομικό βόλεμα ή την κερδοσκοπία εις βάρος της κοινωνίας και του δημόσιου χώρου.
■ Βάσει αυτής της μελέτης και της εμπειρίας των στελεχών του Δήμου, να δημιουργηθούν κατηγορίες για κάθε αίτημα κοπής ή μεταφοράς δέντρων, με βάση τον λόγο που κατατίθεται και το “υποκείμενο” που καταθέτει το αίτημα.
■ Να δημιουργηθεί ειδικό υπολογιστικό πρόγραμμα, με βάση δεδομένων (πλατφόρμα) που θα ορίζεται από:
1) τα αιτήματα που έχουν ικανοποιηθεί (τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια) για να γνωρίζουμε πού υπάρχουν ανάγκες για δέντρα,
2) το πού υπάρχουν δυνατότητες τοποθέτησης νέων δέντρων και γενικά, ειδών πρασίνου
3) την προμελέτη πού θα τοποθετούνται και αντικαθίστανται δέντρα που μεταφέρονται ή που κόβονται,
4) πληροφορίες για το υπαρκτό αστικό πράσινο, τα είδη του και που υφίσταται (κατόπιν καταγραφής).
Το σύστημα αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για τη διαχείριση των αιτημάτων κοπής και μετακίνησης, αλλά και την ανάπτυξη της πολιτικής αύξησης του πρασίνου από την εκάστοτε διοίκηση, και επίσης να μπορεί να το παρακολουθεί σε δημόσια θέαση όποιος/α το επιθυμεί μέσω διαδικτύου.
Έτσι, εξασφαλίζεται ο σωστός σχεδιασμός πολιτικής, η διαφάνεια, αλλά και ο έλεγχος, τόσο για την κοπή, όσο και για την μεταφορά, αλλά και για τα κρίσιμα θέματα της διατήρησης του ισοζυγίου δέντρων σε κάθε γειτονιά και της στρατηγικής επαύξησης των δένδρων, και μάλιστα με συμβατά και κατάλληλα είδη.
Κατ’ αποτέλεσμα, εάν ιδιώτης ή υπηρεσία (π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) αιτούνται την κοπή ενός δέντρου και εδράζεται σε πραγματική ανάγκη το αίτημά τους, θα πρέπει να δεσμεύονται μετά από υπόδειξη της υπηρεσίας πότε και πού θα το αντικαταστήσουν, και θα ελέγχονται γι’ αυτό, αφού η υπηρεσία θα έχει ηλεκτρονικό έλεγχο των χρονικών προθεσμιών αντικατάστασης.
■ Να υποβάλλονται από την εκάστοτε δημοτική αρχή Σχέδια Ανάπτυξης Πρασίνου γειτονιών, τουλάχιστον πενταετούς βάθους.
■ Δημιουργία δημοτικού φυτωρίου με τα δέντρα που θα υποδείξουν οι αρμόδιοι επιστήμονες ότι πρέπει να αναπτύσσονται στις γειτονιές του Αμαρουσίου με κριτήριο το περιβάλλον, το κλίμα, την οικονομία πόρων στη φροντίδα τους, την ασφάλεια ανθρώπων, ζώων, φυτών και κτιριακών δομών και υποδομών.
γ) Τέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή”, η επικεφαλής, Μ. Διακολιού και ο δημοτικός σύμβουλος, Κ. Δραγάτης, δήλωσαν την διάθεσή τους να εξειδικεύσουν τις προτάσεις πολιτικής που κατέθεσαν για το πράσινο γειτονιών, σε συνάντηση με τα αρμόδια στελέχη της δημοτικής διοίκησης, προκειμένου να συνδράμουν στη δημιουργία της νέας πολιτικής, τις μεθόδους εφαρμογής και τον χρονικό ορίζοντα τους, τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Δυστυχώς, η διοίκηση Αμπατζόγλου δεν έδειξε καμία ανταπόκριση”.