Αμαρουσίου
Ρεπορτάζ: “Στο μικροσκόπιο” η καθαριότητα στους Δήμους – Σε κοινή συνέντευξη οι αρμόδιοι αιρετοί των Βορείων Προαστίων
Οι καφέ κάδοι, οι τελευταίες εξελίξεις στην ανακύκλωση και πώς “θωρακίζονται” ενάντια στον Covid-19
Τη χρονιά που μας πέρασε, περισσότερο ίσως και από κάθε άλλη φορά, συνειδητοποιήσαμε όλοι τη σημασία της καθαριότητας και της υγιεινής τόσο σε προσωπικό, όσο και σε δημόσιο επίπεδο. Είναι γεγονός ότι οι κοινόχρηστοι χώροι μιας πόλης αποτελούν όχι μόνο τη “βιτρίνα” της για τους εν δυνάμει επισκέπτες και τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και έναν μείζονος σημασίας παράγοντα για την υγεία τους και την αποφυγή ρύπανσης της ατμόσφαιρας.
Στο πλαίσιο αυτό, όσοι έχουν αναλάβει το έργο της προστασίας και καθαριότητας του περιβάλλοντος χώρου ενός Δήμου, έρχονται καθημερινά με σημαντικές προκλήσεις στις οποίες και οφείλουν να ανταποκρίνονται άμεσα. Η ανακύκλωση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μόνιμα τον τομέα αυτό καθώς εξελίσσεται συνεχώς, ενώ στο προσκήνιο έχει βγει το τελευταίο διάστημα η ανάγκη χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων και η εδραίωση του καφέ κάδου. Φυσικά, η πανδημία δεν θα μπορούσε να μην παίξει και εδώ τον ρόλο της δεδομένου ότι οι απολυμάνσεις για την καταπολέμηση του κορωνοϊού κρίνονται αναγκαίες.
Πάνω σε αυτά εξελίσσονται οι συζητήσεις του Χ-τύπου με Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους Συμβούλους στο κομμάτι της Καθαριότητας που δραστηριοποιούνται στο Βόρειο Τομέα, οι οποίοι αποτύπωσαν την εικόνα που επικρατεί στον εκάστοτε Δήμο αναφέροντας και επιπλέον δράσεις που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.
Α. Σακκαλόγλου, Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Συγκοινωνίας Δήμου Νέας Ιωνίας
“Ο καφέ κάδος και η ανακύκλωση είναι το μέλλον μας και πρέπει και εμείς να ενημερώσουμε τον κόσμο και αυτός να ανταποκριθεί”, δηλώνει χαρακτηριστικά η κα Σακκαλόγλου. Η ίδια ενημερώνει πως ο Δήμος Νέας Ιωνίας έχει προμηθευτεί 100 καφέ κάδους από την Περιφέρεια και ένα απορριμματοφόρο, ενώ στη συνέχεια σημειώνει: “Λόγω της πανδημίας είναι κλειστή και η εστίαση, οπότε τις πηγές μας δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να τις εκμεταλλευτούμε. Παρόλα αυτά για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο βάζουμε τους καφέ καδους στις λαϊκές αγορές. Είναι ένας τρόπος και ο κόσμος να μάθει τον καφέ κάδο, αλλά και η καθαρή πηγή να έρχεται από τη λαϊκή”. Όσον αφορά την ανακύκλωση, τονίζει πως παρόλο που γίνεται τόσα χρόνια, μέσα στους μπλε κάδους μπορεί να βρεθούν ακόμα οικιακά απορρίμματα και πολλές φορές οι μπλε κάδοι δεν περιέχουν αυτό που θα έπρεπε. “Πρέπει οπωσδήποτε η ανακύκλωσή μας να τρέξει περισσότερο γιατί και οι όροι έχουν γίνει πιο δυσκολοι όσον αφορά την τιμή της εναπόθεσης”, επισημαίνει σχετικά ενώ αναφέρει και την πρωτοβουλία του Δήμου να προχωρήσει τόσο σε ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών, όσο και ελαστικών, αλλά και σε απόσυρση εγκαταλελειμμένων οχημάτων. Τέλος, σχετικά με τις απολυμάνσεις στο Δήμο υπάρχει συνεργείο και μηχανήματα που έχουν επιφορτιστεί τις απολυμάνσεις στις πλατείες, δεδομένου ότι υπάρχει συνήθως αρκετός κόσμος εκεί.
Μ. Βαβουράκης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Καθαριότητας Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Στο πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακυκλωσης που “τρέχει” στην Καναπίτσα αναφέρεται ο κ. Βαβουράκης σημειώνοντας: “Προσπαθούμε να δουλέψει εκεί συλλογικά και ο καφέ κάδος και το σύστημα “πόρτα-πόρτα”. Απώτερος στόχος είναι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να απομακρυνθεί ο μπλε κάδος, να αυξηθεί ο καφέ, και σιγά σιγά να μειώνεται η ποσότητα που θα απορρίπτεται στον πράσινο κάδο, καταφέρνοντας να “αποχρωματιστεί” το πράσινο και να γίνει προς το γκρι, αφού θα έχει βγει το κομπόστ και το ανακυκλώσιμο υλικό, άρα θα μένει μόνο το σκουπίδι. Αυτή τη στιγμή οι εγγραφές των πρώτων 10 ημερών πρέπει να έχουν ξεπεράσει τα 100 άτομα και προχωράει δυνατά.” Πέρα από αυτά και στο Ηράκλειο Αττικής, οι λαϊκές έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των καφέ κάδων, ενώ ήδη στην πόλη υπάρχουν γύρω στους 110 κάδους. Επιπλέον έχουν τοποθετηθεί 5 νέοι υπόγειοι βυθιζόμενοι κάδοι. και έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα του “Αντώνης Τρίτσης”, πρόταση για γωνιές ανακύκλωσης, ούτως ώστε να επεκταθούν σε όλο το Ηράκλειο σε διάφορα σημεία βάσει της μελέτης. Όσον αφορά την θωράκιση του Δήμου έναντι του Covid ο κ. Βαβουράκης επισημαίνει τις τακτικές απολυμάνσεις που γίνονται σε διάφορα σημεία, δηλαδή σχολεία, κεντρικούς δρόμους, στάσεις δημοτικής συγκοινωνίας, πλατείες κ.λπ., όσον αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους με τα 2 καδοπλυντήρια που διαθέτει.
Σ. Σαριδάκης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Δήμου Μεταμόρφωσης
“Ο Δήμος Μεταμόρφωσης σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους αρμόδιους φορείς, κάνει ό,τι μπορεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του όσον αφορά στην πρόληψη ή περιορισμό του COVID. Σημαντικό κομμάτι των δράσεων μας, αποτελούν οι τακτικές πλύσεις και απολυμάνσεις σε όλη την πόλη (σχολεία, πλατείες, παιδικές χαρές, στάσεις λεωφορείων κα), οι οποίες συνεχίζονται κανονικά.”, σημειώνει ο κ. Σαριδάκης. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στη σύναψη συμφωνίας με τον ΕΔΣΝΑ με αντικείμενο η «Διαχείριση των Βιοαποβλήτων στο Δήμο Μεταμόρφωσης», βάση της οποίας έχει παραληφθεί ένα απορριμματοφόρο καφέ κάδου με σύστημα πλύσης κάδων και 80 καφέ κάδοι, ενώ κατόπιν ανοιχτής πρότασης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, έχει ζητηθεί η προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού για το σκοπό αυτό. Προτεραιότητα έχει δοθεί στην ανάπτυξη δικτύου καφέ κάδων σε επιχειρήσεις και εταιρείες υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και στη λαϊκή του Σαββάτου. Τέλος, αναφορικά με το κομμάτι της ανακύκλωσης υπογραμμίζει: “Διεκδικούμε την προμήθεια γωνιών ανακύκλωσης, υπογειοποιημένων κάδων και ενός κινητού πράσινου σημείου, ενώ δημιουργούμε και δίκτυο κόκκινων κάδων (ιματισμός και υποδήματα). Παράλληλα βρισκόμαστε σε διαβούλευση για τη σύναψη σύμβασης για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, ενώ σύντομα ξεκινά και η περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων. Όσο για την ευαισθητοποίηση των δημοτών υπάρχουν περιθώρια προόδου, με ενημερωτικές δράσεις και έντυπο υλικό που ήδη έχουμε δημιουργήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.”
Π. Μπόλλας, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Πρασίνου Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Επιτακτική θεωρείται πλέον η ανάγκη της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων σύμφωνα με τον κ. Μπόλλα, προκειμένου να μην ενταφιάζονται στους ΧΥΤΑ τα απορρίμματα. “Ο Δήμος μας έχει ήδη προμηθευτεί το καφέ απορριμματοφόρο από τον ΕΔΣΝΑ και από την Περιφέρεια, και τους κάδους και εντός των ημερών θα γίνει ανάπτυξη των κάδων αυτών ώστε και να αρχίσουμε τις αποκομιδές με παράλληλη ενημέρωση των πολιτών.”, σημειώνει. Και συνεχίζει σχετικά με την ανακύκλωση: “Συμμετέχουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα με το “Αντώνης Τρίτσης”, με τα οποία θα έχουμε μια σειρά κάδων σε πολλά σημεία της πόλης όπου θα γίνεται διαλογή στην πηγή, δηλαδή ξεχωριστά το μέταλλο, το πλαστικό, το χαρτί κ.λπ. Θα είναι όλα τα ρεύματα όπως πρέπει. Στο Δήμο συνεχώς αυξάνεται ο όγκος των ανακυκλωσίμων υλικών από το 1998, από κάποιους λίγους τόνους που αποκομίζαμε περίπου εβδομαδιαία μιλάμε τώρα τώρα νομίζω ότι ο Δήμος μας βρίσκεται σε μια θέση πολύ ψηλά όσον αφορά τους τόνους που αποκομίζει από ανακυκλώσιμα υλικά, πολύ πιο πάνω από το μέσο πανελλαδικό όρο.” Τέλος, η πανδημία φαίνεται να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης καθώς διατηρούνται όλα τα μέτρα που ορίζουν οι ειδικοί και η Υπηρεσία Καθαριότητας προβαίνει σε ειδικές απολυμάνσεις, ενώ πέραν ενός κρούσματος κορωνοϊού πριν από κάποιους μήνες, δεν έχει εμφανιστεί κάποιο άλλο.
Ε. Κατσιγιάννης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Δήμου Αμαρουσίου
“Αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα η ανακύκλωση, γιατί τα υλικά που βρίσκονται στον κάδο είναι κατά το 50% εκμεταλλεύσιμα”, υπογραμμίζει ο κ. Κατσιγιάννης. Σχετικά με τη χρήση καφέ κάδων στο Μαρούσι επισημαίνει: “Συνεργαζόμαστε πολύ καλά με την Περιφέρεια. Οι καφέ κάδοι έχουν ένα χρόνο περίπου που τοποθετούνται περισσότερο στις λαϊκές αγορές, αλλά και σε μεγάλα καταστήματα, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, εστιατόρια. Επιπλέον, με προσοχή τοποθετούνται σε σημεία παραγωγής αποβλήτων όπως είναι νοσοκομεία, φρουταγορές, γηροκομεία κ.λπ. Στην ιστοσελίδα του Δήμου οι πολίτες μπορούν να βρουν ό,τι πληροφορία χρειάζεται σε σχέση με το θέμα και να έρθουν σε επαφή με την Υπηρεσία.” Εκτός αυτών ο κ. Κατσιγιάννης αναφέρεται και στις τακτικές απολυμάνσεις έναντι του Covid-19: “Η Δ/νση έχει προβεί πάνω από 20-30 φορές σε απολυμάνσεις όλων των χώρων του Αμαξοστασίου, των αυτοκινήτων και των απορριμματοφόρων, αλλά και των λεωφορείων σχεδόν μια φορά την εβδομάδα. Επιπλέον απολυμαίνονται είσοδοι σχολείων και πεζοδρόμια, πλατείες και χώροι όπου είναι πολλοί κάδοι και επιβαρύνονται με πολλά προϊόντα, όπως ο σταθμός του ΗΣΑΠ, έξω από σχολεία και μεγάλες επιχειρήσεις. Πέραν αυτών έχουν απολυμανθεί δρόμοι, δρόμοι που επιφορτίζονται με πολύ κόσμο όταν είναι τα μαγαζιά ανοιχτά με ειδικό πιεστικό μηχάνημα., ενώ δε διστάζει να ευχαριστήσει για το έργο του το σύνολο του προσωπικού.
Γ. Σκορδίλης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Ανακύκλωσης κι Εθελοντισμού & Ε. Αυλήτης, Αντιδήμαρχος Προσωπικού – Οικονομικών, Εποπτείας Μέτρων κατά του κορωνοϊού Δήμου Κηφισιάς
Στη σημασία της διαλογής στην πηγή και την εφαρμογή του συστήματος “Pay as you Throw” (“Πληρώνω όσο πετάω”) αναφέρεται ο υπεύθυνος του Δήμου Κηφισιάς σε θέματα ανακύκλωσης κ. Σκορδίλης. “Αυτή τη στιγμή αυτό που έχουμε οργανώσει είναι το χωριστό ρεύμα διαλογής των βιαποβλήτων, το οποίο όπως βλέπουμε φέρνει μεγάλη εξοικονόμηση για το Δήμο, μιας και εμείς παράγουμε περίπου 50.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως κατά μέσο όρο και αυτό σημαίνει ότι αν επαληθευτεί ότι το 45-50 % είναι τα βιοαπόβλητα, αφού καταφέρουμε και τα διαχωρίσουμε και τα εξάγουμε από τον πράσινο κάδο, φέρνει μια μεγάλη ανακούφιση.” Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και την πλατφόρμα δήλωσης των πολιτών για την συμμετοχή τους στο σύστημα, όπως και όλων των επιχειρήσεων στην πόλη. Ωστόσο επισημαίνει πως παρά τα ικανοποιητικά ποσοστά ανακύκλωσης στην πόλη, υπάρχει πρόβλημα πληροφόρησης των πολιτών για να κάνουν σωστά την ανακύκλωση και αναγκαστικά μεγάλο ποσοστό των υλικών δεν είναι κατάλληλο και πηγαίνει για ταφή. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αυλήτης ως υπεύθυνος στο κομμάτι της προστασίας από τον Covid επισημαίνει ότι: “Γίνονται τακτικές απολυμάνσεις σε κοινόχρηστους χώρους, παγκάκια, στάσεις λεωφορείων και όλα τα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία.”
Α. Μαυραγάνης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών Δήμου Βριλησσίων
“Εδώ και μια 3ετία έχουμε καλύψει όλο το εύρος της πόλης σε καφέ κάδους συλλογής οργανικών από τις κουζίνες των σπιτιών του Δήμου μας και υπάρχει και ένα πρόγραμμα κάλυψης με κάδους για ορισμένους επαγγελματίες και καταστήματα, κυρίως αγορές μαναβικής και άλλα τέτοιου είδους”, αναφέρει αρχικά ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνοντας τη σημασία της διαλογής στην πηγή. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως στα σχέδια του Δήμου υπάρχει “η εφαρμογή ενός “πόρτα πόρτα” συστήματος τόσο πιλοτικά σε μια συγκεκριμένη συνοικία, όσο και στη συνέχεια με γοργούς ρυθμούς για όσους θέλουν εθελοντικά να συμμετάσχουν από όλες τις συνοικίες του Δήμου.” Επιπλέον ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ανάγκη επιβράβευσης των πολιτών ώστε να προωθηθεί το ιδεώδες της ανακύκλωσης (και ειδικά όσον αφορά το χαρτί), αλλά και στην ανάγκη ενημέρωσης, ειδικά της μαθητικής κοινότητας” με πρόσθετες δράσεις. Τέλος, και στα Βριλήσσια οι απολυμάνσεις είναι τακτικές σε δημόσιους χώρους και σχολικά συγκροτήματα, οι οποίες και σε συνδυασμό με την ενίσχυση του προσωπικού έχουν αυξήσει το επίπεδο καθαριότητας το επίπεδο καθαριότητας “για να μπορεί ο κόσμος αυτή τη δύσκολη περίοδο να έχει ένα καλύτερο περιβάλλον, έστω και για τις μικρές ανάσες που μπορεί να πάρει στην καθημερινότητά του μέσα σε αυτή την δυστοπική πραγματικότητα που βιώνουμε”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης.
Π. Ηλιόπουλος, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Πεντέλης
Με “γκάζι” έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα βιοαποβλήτων στην Πεντέλη σύμφωνα με τον κ, Ηλιόπουλο: “Έχουμε απορροφήσει το πρόγραμμα της Περιφέρειας η οποία μας έχει δώσει 80 κάδους τους οποίους έχουμε τοποθετήσει σε ένα μεγάλο κομμάτι καταστημάτων εστίασης, στις λαϊκές αγορές και ένα όχημα. Ο ΕΔΣΝΑ είναι ευτυχισμένος με το ότι του πάμε πολύ καθαρό υλικό, άρα αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάνει μια σωστή ενημέρωση. Φυσικά όμως με το κλείσιμο των καταστημάτων η παραγωγή του υλικού έχει πέσει. Όταν ξανανοίξουν εμείς ήδη έχουμε κάνει κάποιες καινούργιες τοποθετήσεις και σε σούπερ μάρκετ και σε μαγαζιά που δουλεύουν delivery και take away.” Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά την ανακύκλωση δεν έχει γίνει μόνο αναδιάρθρωση των κάδων, αλλά και έχουν αντικατασταθεί 100 χαλασμένοι κάδοι, επεκτείνεται η προμήθεια κόκκινων κάδων για ρούχα και κίτρινων χαρτί, ενώ με το άνοιγμα των σχολείων θα γίνουν και σχετικές ημερίδες ενημέρωσης. Αναφορικά με τον κορωνοϊό, πέραν των απολυμάνσεων σε σχολεία και κοινόχρηστους χώρους εγκαινιάστηκε μια καινούργια δράση σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρία η οποία λέγεται “Παρασκευές Καθαριότητας”, στις οποίες όπως αναφέρει: “πάμε εντοπισμένα σε οικοδομικά τετράγωνα από 6-8 στενά και κάνουμε εργασίες πρασίνου, πλύσιμο δρόμων με ειδικό υλικό που είναι και απολυμαντικό, οδοκαθαρισμό και κάνουμε σημάνσεις στους κάδους, οπότε τελειοποιούμε την εικόνα με την καθαριότητα.”
Μ. Κουτσάκης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Ηλεκτροφωτισμού Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας
“Αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να βάλουμε σε όσα σημεία μπορούμε 100 καφέ κάδους. Έχουμε το αυτοκίνητο το οποίο έχουμε πάρει από την Περιφέρεια και είμαστε έτοιμοι σε λίγες μέρες να ξεκινήσουμε την αποκομιδή των αποβλήτων”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσάκης και συνεχίζει: “Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε και άλλες δράσεις που αφορούν τα ρεύματα. Γιατί πλέον έχουμε τονίσει ότι δεν πάνε όλα στον πράσινο κάδο, πρέπει να τα ξεχωρίζουμε σε ξεχωριστά ρεύματα: χαρτί, σίδερο και πλαστικό.” Ο ίδιος επισημαίνει πως η ανακύκλωση αρέσει στους δημότες και πως μάλιστα δρομολογείται και υπογειοποίηση των κάδων, όμως το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι σύμφωνα με τα λεγόμενά του “το τμήμα ανακύκλωσης που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι το χειρότερο. Οι κάδοι σπάνε και δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση στην οποία ερχόμαστε με τους πολίτες.” Τέλος, υπογραμμίζει το εντατικό πρόγραμμα απολυμάνσεων κατά του Covid-19 σε όλη την πόλη με υδροφόρα, ειδικά σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, και κλείνει λέγοντας: “Το θέμα της καθαριότητας είναι να έχουμε καταρχήν οδούς, πλατείες και παιδικές χαρές πεντακάθαρες και στη συνέχεια η συλλογή των απορριμμάτων να είναι με τον τρόπο που προείπα: λίγα πράγματα στον πράσινο κάδο, πολλά στους υπόλοιπους. “
Π. Παπαγεωργίου, Αντιδήμαρχος Δ/νσης Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής Δήμου Γαλατσίου
Όσον αφορά τη συλλογή βιοαποβλήτων στο Γαλάτσι η κα Παπαγεωργίου αναφέρει: “Έχει υπογραφεί η σύμβαση για να μας φέρουν τους κάδους και τα αντίστοιχα αυτοκίνητα και κοιτάμε τώρα και το πρόγραμμα Τρίτση μήπως καταφέρουμε να πάρουμε κάποιους νέους κάδους που είναι κλειστοί και δεν μυρίζουν, ενώ ενώνονται μέσα τα σκουπίδια ώστε να βγει απευθείας το λίπασμα και να γίνει η κομποστοποίηση. Αλλά θέλει κάποια διαδικασία δεν γίνεται από μέρα σε μέρα.” Από την άλλη, σχετικά με την ανακύκλωση επισημαίνει πως “Ανακύκλωση γίνεται τακτικά. Οι δημότες το ζητάνε και περισσότερο, ζητάνε περισσότερο και διαχωρισμό σε γυαλί, χαρτί κ.λπ. Έχουν μια μεγαλύτερη συνείδηση πλέον”. Μάλιστα, ο Δήμος έχει προμηθευτεί και κόκκινους κάδους, ενώ θα δημιουργηθεί και Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. “Στο τομέα της καθαριότητας κάνουμε σχεδόν καθημερινά απολυμάνσεις σε πλατείες, στάσεις λεωφορείων,πεζοδρόμια, και όταν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων και έξω από αυτά και γύρω από τα σχολεία.”, αναφέρει καταλήγοντας σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Γ. Παπαχρόνης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πολιτικής Προστασίας Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού
“Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού προμηθεύτηκε από τον ΕΔΣΝΑ έναν καφέ απορριμματοφόρο καθώς και καφέ κάδους για το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων. Η προμήθεια έγινε εν μέσω της πανδημίας και για τον λόγο αυτό δεν έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα. Σκοπός είναι να ξεκινήσουμε πιλοτικά από τα καταστήματα εστίασης που επιχειρούν στον Δήμο μας, αλλά λόγω του lockdown αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Έχουν επιλεγεί οι περιοχές που θα τοποθετηθούν οι κάδοι και με την άρση του lockdown θα ξεκινήσουμε”, τονίζει ο κ. Παπαχρόνης. Όπως αναφέρει στη συνέχεια, πρόκειται για τον τρίτο Δήμο στην Αττική στην συλλογή φυτικών απορριμμάτων και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των Δήμων όσον αφορά στην ανακύκλωση. “Η ευαισθητοποίηση των Δημοτών μας κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι Δημότες μπαίνουν στην διαδικασία διαχωρισμού των απορριμμάτων τους.”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Κλείνοντας υπογραμμίζει πως απολυμάνσεις για τον Covid-19 γίνονται σχεδόν καθημερινά, σε όλα τα Δημοτικά κτίρια, σχολεία και στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου.: “Η Υπηρεσία Καθαριότητας απολυμαίνει τα εργοτάξια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, τον στόλο των αυτοκινήτων της 2 φορές τον μήνα , και τους κάδους απορριμμάτων, μπλε και πράσινους , μία φορά τον μήνα και στις 3 κοινότητες. Συχνό είναι και το πλύσιμο και η απολύμανση όλων των κοινόχρηστων χώρων, πλατειών, παιδικών χαρών, πάρκων, σε όλο το προάστιο.”
Χ. Πετράκης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Κοινότητας Χολαργού και Πολιτικής Προστασίας
“Περνάμε ένα δύσκολο χρονικό διάστημα, θέλει υπομονή, θέλει ο κόσμος να συνεργαστεί και να σεβαστεί την προσπάθεια των εργαζομένων του Δήμου. Θέλουμε βοήθεια από τον κόσμο και άλλα τους κυβερνώντες, γιατί το προσωπικό στον τομέα καθαριότητας πάσχει καθώς εδώ και χρόνια έχει απαγορευτεί να γίνουν προσλήψεις και έχει δημιουργηθεί πρόβλημα που νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρηθεί.” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκης. Και ο ίδιος τονίζει το πρόβλημα με την εταιρία που διαχειρίζεται τους μπλε κάδους, καθώς πολλοί από αυτούς είναι κατεστραμμένοι, ενώ δίνει έμφαση στην ανάγκη πληροφόρησης του κόσμου σχετικά με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, πράγμα για το οποίο δρομολογείται και μια διαφημιστική εκστρατεία από το Δήμο. Αναφορικά με τους καφέ κάδους, επισημαίνει πως ο Δήμος επιδιώκει να τους τοποθετήσει σε πολυκατοικίες και οίκους ευγηρίας που παράγουν πολλά υπολείμματα τροφών, αλλά και σε καταστήματα της πόλης, ενώ έχουν ήδη τοποθετηθεί στη λαϊκή. Επιπλέον αναφέρει: “Έχουμε πάρει από τον ΕΔΣΝΑ ένα απορριμματοφόρο συλλογής των αποβλήτων το οποίο είναι για πολλές χρήσεις: μαζεύει τα απόβλητα, πλένουμε τους κάδους και τους επανατοποθετεί στη θέση τους.” Αξίζει να σημειωθεί πως για την προστασία από τον κορωνοϊό χρησιμοποιείται όχημα ψεκαστικό-πλυντήριο του Δήμου, το οποίο με ειδικό υγρό απολυμαίνει όσα τα σημεία στα οποία συχνωτίζεται κόσμος και όχι μόνο.
Κ. Γερολυμάτος, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Χαλανδρίου
Μια σταθερά καλή ανακύκλωση χαρακτηρίζει το Χαλάνδρι. Ο κ. Γερολυμάτος υπογραμμίζει: “Θεωρώ ότι είμαστε στην πρώτη κατηγορία όσον αφορά και την ποσότητα και την ποιότητα του συμπυκνώματος που μαζεύεται στον μπλε κάδο. Έχουμε δίκτυο κίτρινου κάδου, πολλούς μπλε κάδους και η συλλογή μας είναι σταθερά πάνω από 5,5 χιλιάδες τόνους το χρόνο. Με μέσο υπολογισμό κιλά ανά κάτοικο για την Ελλάδα τα 42 κιλά ανακυκλώσιμου υλικού, το Χαλάνδρι έχει 75. Θα προμηθευτούμε άλλους 300-500 κάδους για να αντικαταστήσουμε παλιούς και σκοπός είναι να προωθήσουμε τον καφέ, να μειώσουμε τον πράσινο και να στραφούμε προς τον μπλε, ενώ θα αιτηθούμε να βάλουμε γύρω στα 30 συστήματα υπόγειων κάδων.” Μάλιστα, όσον αφορά τα βιοαπόβλητα ενημερώνει: “Αυτό που θέλαμε εμείς είναι στους χώρους που υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να κάνουμε ένα δρομολόγιο που θα περιλαμβάνει συλλογή βιοαποβλήτων από αυτά, αλλά τώρα που είναι κλειστά αυτό δεν έχει γίνει. Έχουμε “απλώσει” καφέ κάδους 660 λίτρων στα σούπερ μάρκετ και στα μεγάλα μανάβικα και έχουμε και ένα δίκτυο από 200 περίπου κάδους 110 και 220 λίτρων, οι οποίοι αποτελούν μέρος του προγράμματος “Waste4Think”” Τέλος, για το Δήμο “δεν αποτελεί κάτι μείζον να απολυμαίνεις κοινόχρηστους χώρους” καθώς όπως αναφέρει “πρακτικά η ιατρική τους σημασία είναι μηδαμινή. Το κυριότερο που μας ενδιαφέρει είναι να απολυμάνουμε τους κάδους.”