Connect with us

Βριλησσίων

Ψήφισμα από το Δ.Σ. Βριλησσίων πάει κόντρα στο νομοσχέδιο του Υ.Π.ΕΝ – απειλές με προσφυγή στο ΣτΕ

Published

on

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων ψήφισμα για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπει την ένταξη των υπηρεσιών ύδρευσης των Δήμων και των ΔΕΥΑ στην ΕΥΔΑΠ

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού. «Το νερό είναι αδιαμφισβήτητο δημόσιο αγαθό και προστατεύεται απολύτως από το Σύνταγμα», τόνισε ο Γ. Πισιμίσης.
Ο Δήμαρχος Βριλησσίων επισήμανε πως με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα στις περιπτώσεις των ΔΕΥΑ τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίσουν κυριαρχικά αν θέλουν να προβούν σε συγχωνεύσεις μεταξύ τους, στην περίπτωση όμως των Δήμων, όπως τα Βριλήσσια, που διαθέτουν υπηρεσίες ύδρευσης και όχι ΔΕΥΑ προβλέπεται ένταξη στην ΕΥΔΑΠ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, γεγονός που όπως επισήμανε ο Γιάννης Πισιμίσης έχει αυταρχικά χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Βριλησσίων τόνισε πως στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται κανενός είδους αντισταθμιστικό όφελος από τη συγχώνευση αυτή, ενώ στο Δήμο Βριλησσίων έχουν γίνει πολύ μεγάλες επενδύσεις για την ανάπτυξη, συντήρηση και αναβάθμιση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης. «Διαθέτουμε ένα πολύ υψηλού επιπέδου δίκτυο ύδρευσης ως προς τη λειτουργία του και δεν είναι δυνατόν να έρχεται το κράτος με το έτσι θέλω και να μεταφέρει το δημοτικό μας δίκτυο στην ΕΥΔΑΠ, και μάλιστα χωρίς καμία πρόβλεψη για αντισταθμιστικά οφέλη».
Ο Γιάννης Πισιμίσης τόνισε πως στις περιπτώσεις των ΔΕΥΑ υπάρχει επιδότηση 70% των οφειλών τους σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης όμως, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, παρά το γεγονός πως είναι υψηλό το ενεργειακό κόστος. «Υπάρχουν αντιφάσεις και εντός του σχεδίου νόμου κυρίως ως προς τα θέματα κυριότητας που δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο. Είναι ένας νόμος κακογραμμένος. Εδώ ο νομοθέτης είχε στο μυαλό του πως θα συνενώσει τις ΔΕΥΑ και δεν ασχολήθηκε καν με τις υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων και αυτό είναι φανερό σε όλο το σώμα του κειμένου. Πρόκειται για κείμενο αντιφατικό σε πολλά σημεία και με προβλήματα συνταγματικότητας», υποστήριξε ο Δήμαρχος Βριλησσίων.
Ο Γιάννης Πισιμίσης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πρόβλεψης του σχεδίου νόμου για μεταφορά του προσωπικού της δημοτικής υπηρεσίας ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ. «Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε το προσωπικό μας στο Δήμο. Στο σχέδιο νόμου δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί με τους εργαζομένους», επισήμανε ο Γ. Πισιμίσης.
Ο Δήμαρχος Βριλησσίων προανήγγειλε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εφόσον το σχέδιο νόμου προχωρήσει ως έχει και υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο ως νόμος του κράτους. Ο Γιάννης Πισιμίσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την ανταπόκρισή τους και τη στάση τους σε ένα σημαντικό ζήτημα για το Δήμο μας. «Μπορούμε για τα σημαντικά ζητήματα να συνεργαζόμαστε και το αποδείξαμε αυτό και στο θέμα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα» ανέφερε ο Δήμαρχος Βριλησσίων.  Eίχε προηγηθεί η παρέμβαση του Δήμου Βριλησσίων στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου, στην οποία είχαν εκτεθεί αναλυτικά οι θέσεις και οι προτάσεις του Δήμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ