Ελάτε στην παρέα μας

Γαλατσίου

Πως θα είναι το νέο Κλειστό Γυμναστήριο στο Άλσος Βεϊκου

Δημοσιεύθηκε

στις

«Κύαθος: Κλειστό Γυμναστήριο Καλαθοσφαίρισης με φέροντα οργανισμό από Σύνθετη Ξυλεία» είναι ο τίτλος του έργου ολικής ανακατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου που βρίσκεται εντός του Άλσους Βέικου και το οποίο πρόκειται να γκρεμιστεί προκειμένου να ανεγερθεί το νέο βιοκλιματικό γυμναστήριο μπάσκετ, συνολικής επιφανείας 4.000 τ.μ., απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον καθώς θα χρησιμοποιηθούν φυσικά δομικά ανακυκλώσιμα υλικά.

Ένα αναμφισβήτητα μεγάλο έργο για το Γαλάτσι, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 15.000.000 ευρώ: 10.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και 5.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Αναπτυξιακή Προοπτική Μ.Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην εν λόγω μελέτη συνεργάστηκαν οι αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Κιτρινιάρης, Σωτήρης Μοναχογιός, τη στατική μελέτη έκανε ο Ζαννής Κοντέας, την τοπιακή μελέτη οι Αλέξανδρος Κιτρινιάρης, Γιώργος Βερναρδάκης, ενώ σύμβουλος στο εγχείρημα είναι ο ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Παναγιώτης Τουλιάτος.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου, όπως αναφέρεται στη Μελέτη, έχει ορίζοντα 24 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής με τον Ανάδοχο, και συγκεκριμένα:

  • 6 μήνες για Υποδομές & Δίκτυα – Προετοιμασία Εργοταξίου – Μελέτη Εφαρμογής
  • 6 μήνες για τον Φέροντα Οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και παραγωγή ξύλινου φέροντα οργανισμού
  • 6 μήνες για τον φέροντα οργανισμό από σύνθετη ξυλεία, μεταφορά και συναρμολόγηση – Η/Μ
  • 6 μήνες για την κατασκευή του αγωνιστικού χώρου, των αποδυτηρίων, του χώρου διοίκησης, των εσωτερικών χώρων και του περιβάλλοντος χώρου.

Προκειμένου να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να περάσει από την Βουλή τροπολογία που θα επιτρέπει την ανέγερση του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου εντός του Άλσους Βέικου, λόγω του χαρακτήρα της έκτασης, και κατόπιν μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού ώστε μέχρι το τέλος του 2024 να υπάρχει ανάδοχος για το έργο.

Η προσέγγιση και η αρχιτεκτονική του έργου
Κατ’αρχάς η μελέτη του κλειστού γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης με φέροντα οργανισμό από σύνθετη ξυλεία εκπονήθηκε ύστερα από απευθείας ανάθεση του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Γαλατσίου ως ειδικό κτήριο, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε ξύλινες κατασκευές και αντίστοιχο ερευνητικό έργο. Το κτηριολογικό πρόγραμμα του κλειστού γυμναστηρίου περιλαμβάνει τον κύριο αγωνιστικό χώρο με κερκίδες, περιμετρικό εσωτερικό πατάρι – εξέδρα, αποδυτήρια αθλητών και διαιτητών, χώρους υγιεινής, γραφεία διοίκησης, γραφεία συλλόγων και βοηθητικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 4.000τ.μ.
Το νέο κτήριο πρόκειται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο ξύλινο γυμναστήριο στην ίδια θέση, το οποίο σήμερα κρίνεται κατεδαφιστέο κυρίως λόγω της αδυναμίας πιστοποίησης των δομικών υλικών από σύγχρονα πρότυπα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικό μέρος των υλικών του θα ανακυκλωθούν και θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου στο νέο κτήριο ως ξύλινα μη φέροντα στοιχεία, όπως περσίδες, επενδύσεις και ειδικές κατασκευές.
Η αφετηρία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης προέκυψε από την συρραφή της μορφής και της λειτουργίας του κατασκευαστικού συστήματος του κελύφους από σύνθετη δομική ξυλεία, το οποίο συνδέεται εννοιολογικά με τον «κύαθο», μία μορφή αρχαίου κυπέλλου. Η μορφή των στοιχείων της όψης του κελύφους έχει αναφορά στην κυπελλοειδή ταξιανθία και τον γαλακτώδη χυμό που εκκρίνουν οι βλαστοί και τα φύλλα του φυτού της Γαλατσίδας του γένους Euphorbia, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στην Ελλάδα με περισσότερα από 40 είδη.
Το νέο κτήριο αφενός εδράζεται σε μια βάση – podium, από οπλισμένο σκυρόδεμα για τα τμήματα που βρίσκονται κάτω από την τελική στάθμη του αγωνιστικού χώρου, με εκτόνωση στον πεζόδρομο και αφετέρου μορφώνεται από στοιχεία ξύλου για τα τμήματα που βρίσκονται πάνω από την τελική στάθμη του αγωνιστικού χώρου και συγκεκριμένα, επικολλητή ξυλεία, αντιεπικολλητή ξυλεία και σταυρωτή επικολλητή ξυλεία. Ο ξύλινος φέροντας οργανισμός είναι οργανωμένος περιμετρικά του κλειστού γυμναστηρίου σε έναν ορθογωνικό κάνναβο γενικών διαστάσεων 45 μέτρα μήκος και 30 μέτρα πλάτος, με εμβάτη 5 μέτρα.
Πρόκληση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός βιοκλιματικού δομικού κελύφους το οποίο καθιστά το κτήριο μόνιμα υπό σκιά, ευνοεί τον φυσικό αερισμό, δροσισμό και φωτισμό, ανακυκλώνει το νερό από την στέγη και τις διαμορφωμένες επιφάνειες για άρδευση, ευνοεί την άμιλλα, τον υγιή ανταγωνισμό και διάγει την ιδέα του «ευ αγωνίζεσθαι», χρησιμοποιεί φυσικά δομικά ανακυκλώσιμα υλικά με γνώμονα την τριπλή μεθοδολογία των αρχών της αειφορίας, εμπλουτίζει την υφιστάμενη μεσογειακή ελληνική χλωρίδα του Άλσους και τέλος εντάσσεται στο παγκόσμιο δίκτυο βιώσιμων κατασκευών ελαχιστοποιώντας το οικολογικό του αποτύπωμα με την παράλληλη αύξηση της θετικής του επίδρασης στο περιβάλλον.
Για την κατασκευή του κλειστού γυμναστήριου απαιτούνται συνολικά 2.000 κυβικά ξυλείας, δηλαδή 1.460 ώριμα δένδρα από πιστοποιημένα καλλιεργήσιμα δάση βιώσιμης διαχείρισης με στόχο να παράγονται περίπου 50 έργα αντίστοιχης κλίμακας κάθε ημέρα, σύμφωνα με τον ρυθμό ανάπτυξης των δασών της Ελλάδας από το 2000 εως το 2020.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ