Connect with us

Γλυφάδας

Ο Δήμος Γλυφάδας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων

Published

on

Με τη συμμετοχή και του Δήμου Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε φέτος στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας το Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Στο συνέδριο συμμετείχαν 500 εκπρόσωποι από 60 χώρες από όλες τις ηπείρους, ενώ 200 ομιλητές εξέθεσαν την εμπειρία τους, σε θέματα που αφορούν το φυσικό και αστικό περιβάλλον, την υγεία του πληθυσμού, τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες για τη δημόσια υγεία. Το Παγκόσμιο Συνέδριο των Υγιών Πόλεων λαμβάνει χώρα κάθε πέντε χρόνια και αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός του κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το θέμα του φετινού Συνεδρίου ήταν «Αλλάζοντας τις πόλεις, αλλάζουμε τον κόσμο», και είχε έξι βασικές θεματικές ενότητες που αποτελούν τους άξονες πολιτικής των Υγιών Πόλεων για την φάση VIΙ, 2019-2023. Οι πολιτικές αυτές εστιάζουν στην κοινωνική ένταξη, στη βελτίωση του κοινωνικού, φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, στη συμμετοχική διακυβέρνηση, στην ισότιμη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, στην ενίσχυση των δράσεων για την προστασία του πλανήτη, και τέλος στην προώθηση της ειρήνης μέσα από πολιτικές που βάζουν την ευημερία των ανθρώπων στο κέντρο των πολιτικών τους.

Το συνέδριο είχε σημαντική ελληνική εκπροσώπηση, από τέσσερις δήμους του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, τρεις δήμους από την Περιφέρεια Αττικής και έναν δήμο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Δήμος Γλυφάδας είχε ιδιαίτερη συμμετοχή στη διοργάνωση αυτή και εκπροσωπήθηκε με τρεις παρουσιάσεις καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στην κοινότητα και αφορούν όλο το ηλικιακό φάσμα.

– Η πρώτη παρουσίαση αφορούσε στην ποιότητα ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας που ζουν στην κοινότητα. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ακούστηκε η «φωνή» των ατόμων τρίτης ηλικίας που ζουν στην πόλη και οι προτάσεις τους που εν πολλοίς υλοποιήθηκαν για την βελτίωση τοπικών υποδομών και υπηρεσιών, πχ. δημοτική συγκοινωνία, καλύτερη αστυνόμευση, δημιουργία ανοιχτών χώρων και πεζοδρόμων, φωτισμός, υποδομές για διαγενεακές δραστηριότητες όπως παιδότοποι, δημιουργία υπαίθριων και κλειστών χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, προβλήθηκε σχετικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται τα έργα βελτίωσης των υπαρχουσών υποδομών καθώς και η δημιουργία νέων, με στόχο η Γλυφάδα να γίνει μία πόλη «φιλική προς όλες τις ηλικίες», όπου όλοι οι πολίτες παραμένουν ενεργοί και συμμετοχικοί χωρίς διακρίσεις.

– Η δεύτερη παρουσίαση, αφορούσε στην αξιολόγηση των προγραμμάτων των κοινωνικών υπηρεσιών της πόλης μας, λαμβάνοντας υπόψη την ικανοποίηση των χρηστών / ωφελούμενων από τις υπηρεσίες αυτές. Η εκτίμηση των αναγκών με βάση τους δείκτες ποιότητας ζωής του ΠΟΥ αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο «καλή πρακτική» για την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

– Η τρίτη παρουσίαση αφορούσε στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση της πιλοτικής φάσης του θεσμού της Σχολικής Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Δήμο Γλυφάδας, η οποία στην περίοδο της οικονομικής κρίσης υλοποίησε ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις σε όλη την σχολική κοινότητα, αξιοποιώντας αποκλειστικά το ανθρώπινο δυναμικό των τοπικών κοινωνικών υπηρεσιών χωρίς περεταίρω επιβάρυνση του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου. Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε για την αποτελεσματικότητά του και πέτυχε να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τη σχολική κοινότητα, έτσι ώστε να είναι σήμερα αποτελεσματικότερη η διαχείριση υποθέσεων μαθητών που διαβιούν σε δυσλειτουργικά οικογενειακά περιβάλλοντα.

Η συμμετοχή του Δήμου Γλυφάδας στην παγκόσμια αυτή διοργάνωση υπήρξε μία πολύτιμη ευκαιρία, τόσο σε επίπεδο ανταλλαγής απόψεων, όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης σχετικά με καλές πρακτικές που υλοποιούνται σε άλλες πόλεις του κινήματος των Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, και που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ