Ελάτε στην παρέα μας

Διονύσου

ΑΣΑ Διονύσου: Αντίθεση στην Απόφαση της ΟΧΕ για Φυσική Παρουσία στη Γενική Συνέλευση εκτός έδρας – Ζητούμε χρήση της Ψηφιακή διαδικασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο ΑΣΑ Διονύσου εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδος (ΟΧΕ) να πραγματοποιήσει την Έκτακτη Γενική Συνέλευση αρχαιρεσιών για την ανάδειξη εκπροσώπου της ΟΧΕ στην ΕΟΕ και του αναπληρωτή του, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024, και ώρα 9:00 πμ στη Βέροια (και όχι στην Αθήνα που είναι η έδρα) με
φυσική παρουσία, καθόσον θεωρεί ότι η επιλογή της φυσικής παρουσίας δεν εξυπηρετεί επαρκώς την ευρεία συμμετοχή και ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Πρώτον, οι μετακινήσεις επιβαρύνουν τους εκπροσώπους των συλλόγων με χρόνο και οικονομικό κόστος. Το 50% των σωματείων της χώρας βρίσκεται σε απόσταση άνω των 300 χλμ από την Βέροια, και τα σωματεία της Αθήνας, που είναι η έδρα της Ομοσπονδίας και η μεγαλύτερη Ένωση με 31 σωματεία, βρίσκονται σε απόσταση 500 χλμ. Επιπλέον, η ώρα έναρξης της
Γενικής Συνέλευσης στις 9 το πρωί σημαίνει ότι όλοι οι εκπρόσωποι θα πρέπει να ταξιδέψουν τη νύχτα, κάτι που δεν είναι μόνο κουραστικό αλλά και επικίνδυνο.

Δεύτερον, η προηγούμενη εκλογική Γενική Συνέλευση του 2021, η οποία πραγματοποιήθηκε ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας “Ψηφιακή Κάλπη Ζευς”, σημείωσε εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή, με 72 από τα 73 μέλη της ΟΧΕ να συμμετέχουν. Αντίθετα, όλες οι Γενικές Συνελεύσεις που διεξήχθησαν δια ζώσης την τελευταία τριετία παρουσίασαν ποσοστά συμμετοχής κάτω από
50%. Αυτό αποδεικνύει ότι η ψηφιακή συμμετοχή προσφέρει μεγαλύτερη ευχέρεια και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των σωματείων, ιδιαίτερα σε μεγάλες αποστάσεις.

O Νόμος 4778/2021 παρέχει τη δυνατότητα για απομακρυσμένη συμμετοχή μέσω της χρήσης του πληροφοριακού συστήματος “Ψηφιακή Κάλπη Ζευς”, διευκολύνοντας τη συμμετοχή των μελών από διάφορες γεωγραφικές περιοχές (ειδικά ακριτικές περιοχές και νησιά). Η μη αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας περιορίζει την πρόσβαση και ενδέχεται να ενισχύσει την αποχή.

Mε έγγραφο που απέστειλε ο ΑΣΑ Διονύσου στις 6 Αυγούστου 2024 (Αρ. Πρωτ. 2024-27), αιτείται την τροποποίηση της απόφασης της διαδικασίας της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να διευκολυνθούν όλα τα σωματεία ως προς τη συμμετοχή τους με πρόταση της χρήσης της ψηφιακής πλατφόρμας για την πραγματοποίηση της συνέλευσης, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Δήλωση του Προέδρου του ΑΣΑΔ , Μάριου Λουκάτου: “Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΧΕ να διεξάγει τη Γενική Συνέλευση με φυσική παρουσία είναι σεβαστή, αλλά η λήψη υπόψη των πρακτικών δυσκολιών και της ευρύτερης συμμετοχής των σωματείων, είναι απαραίτητη. Ελπίζουμε ότι η ΟΧΕ θα επανεξετάσει την απόφασή της και θα προχωρήσει σε μια λύση που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα όλων των μελών της σε όλη την επικράτεια”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ