Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Επικοδομητική η ημερίδα του ΑΣΑ Διονύσου με θέμα: «Ερασιτεχνικός Αθλητισμός-Η οικογένεια και η γυναίκα στο επίκεντρο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική αποδείχθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο ΑΣΑ Διονύσου το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ, με θέμα: «Ερασιτεχνικός Αθλητισμός-Η οικογένεια και η γυναίκα στο επίκεντρο»

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και της Ένωσης Σωματείων Χειροσφαίρισης Αττικής, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η δημοσιογράφος Ζέτα Θεοδωρακοπούλου.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς και ο Πρόεδρος της ΕΣΧΑ κ. Δημήτρης Σταυρακάκης.

Η καθηγήτρια του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κα Κρινάνθη Γδοντέλη, κατείχε τον ρόλο της εισηγήτριας στην ημερίδα, παρουσιάζοντας το θέμα της γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο ενός αθλητικού οργανισμού.

Το κυρίως μέρος της εκδήλωσης διακρίθηκε από τις ενδιαφέρουσες παρουσίες των κ.κ. Βασιλικής Μιλλούση, Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Ενόργανης Γυμναστικής & Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού , Βούλας Ζυγούρη, Ολυμπιονίκης Πάλης & Προέδρου Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Ντόρας Πάλλης Πετραλιά, Προέδρου Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου & Γενικής Γραμματέα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ), Έλενας Κούβδου, Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Υδατοσφαίρισης και Διατροφολόγου, Φρόσως Πατσού, Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Στίβου και Διδάκτωρ Αθλητικής Ψυχολογίας , Βόννης Βιθυνού, καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής & Αντιδημάρχου Παιδείας, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Διονύσου και Ερασμίας Λάσκαρη, Εφόρου Εθνικής Γυναικών Χάντμπολ & Μέλους Επιτροπής Εθνικών Ομάδων της ΟΧΕ, οι οποίες με τις βιωματικές τους παρεμβάσεις και τις ενσταντικές καταθέσεις και μαρτυρίες, προκάλεσαν έναν ενδιαφέροντα διάλογο με το κοινό, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη διαπιστώσεων, προβληματισμών και προτάσεων.

Ο Πρόεδρος του ΑΣΑ Διονύσου, κ. Μάριος Λουκάτος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην εκδήλωση. Στον χαιρετισμό του, ανέδειξε το ερασιτεχνικό αθλητικό, ως τον βασικότερο πυλώνα στον κόσμο του αθλητισμού, αντιστοιχώντας στην οικογένεια που αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνίας. Κάλεσε τους συμμετέχοντες να ακούσουν με προσοχή τις παρεμβάσεις και να προβληματιστούν, προκειμένου να καταγραφούν προτάσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων όπως είναι η στήριξη της οικογένειας για την ανάπτυξη του αθλητισμού, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις διοίκησης και η διαπαιδαγώγηση γονέων και αθλητών για την αντιμετώπιση της βίας.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, συνεχάρη τον ΑΣΑ Διονύσου για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και επεσήμανε ότι η οικογένεια είναι αυτοδίκαια στο κέντρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, μέσω του σωματειακού αθλητισμού. «Πίσω από κάθε αθλητή είναι μια οικογένεια και οι γονείς είναι οι πρώτοι χορηγοί ενός αθλητή», ανέφερε χαρακτηριστικά, θέτοντας ως προβληματισμό για την συζήτηση, τους πολλαπλούς ρόλους της οικογένειας , με απώτερο σκοπό να εξασφαλίζουν την ψυχική ισορροπία του παιδιού. Η κα Ζαχαράκη δήλωσε υπέρμαχος κάθε προσπάθειας, να μιλάμε συνέχεια για την προσφορά της οικογένειας και της γυναίκας και στον αθλητισμό.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς στον χαιρετισμό του παρουσίασε τον αθλητισμό ως κοινωνικό εργαλείο, αφού αποτελεί ένα πεδίο που προωθεί την ίση μεταχείριση, ενάντια σε οποιαδήποτε διάκριση είτε χρώματος, είτε φύλου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην πρώτη του Ολυμπιάδα ως αθλητής το 1984 η συμμετοχή των γυναικών αθλητριών, έναντι των ανδρών ήταν στο 23% σε αντιδιαστολή με σήμερα, που στην Ολυμπιάδα του Παρισιού, η συμμετοχή ανδρών & γυναικών θα είναι 50-50. Εκεί που χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά είναι στην προώθηση γυναικών σε θέσεις ευθύνης, στις διοικήσεις των αθλητικών οργανισμών με ενδεικτική αναφορά στην σημερινή κατάσταση με την παρουσία 4 γυναικών μεταξύ των 31 Ολυμπιακών Ομοσπονδιών.

Ο κ. Γενικός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, αναγνωρίζοντας ότι «οι γονείς είναι οι αφανείς ήρωες του ελληνικού αθλητισμού, που καταβάλλουν κόστος και θυσίες, τα οποία όμως αποτελούν μία επένδυση για το μέλλον των παιδιών, μία προίκα που αποκτούν μέσω του αθλητισμού για όλη τους τη ζωή».

«Όποια παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό, δεν συμμετέχουν σε περιστατικά Bullying και δεν εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΣΧΑ, κ. Δημήτρης Σταυρακάκης, ο οποίος επεσήμανε στο τέλος την ανάγκη κατασκευής ενός κλειστού γηπέδου χαντμπολ στον Διόνυσο για τις ανάγκες του συλλόγου, που αναγκάζεται να μισθώνει χώρους εκτός περιοχής και να ξοδεύει χρήματα.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι προσκεκλημένες ομιλήτριες, που τοποθετήθηκαν όσον αφορά τις δικές τους εμπειρίες με τον αθλητισμό και, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού και την θεσμοθέτηση ποσόστωσης συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης των αθλητικών οργανισμών, πέραν της ενδυνάμωσής τους.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ