Connect with us

Αθλητισμός

“50 χρόνια μετά το έπος του Γουέμπλεϊ”: Τον σπουδαίο Μίμη Δομάζο τίμησε με εκδήλωση ο Δήμος Διονύσου

Published

on

Ο μεγάλος θρύλος του ποδοσφαίρου Μίμης Δομάζος παραβρέθηκε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στο Ανοιχτό Γήπεδο Διονύσου, στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης του Δήμου για το έπος του Γουέμπλεϊ, με αφορμή τη φετινή συμπλήρωση 50 χρόνων από το μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άγιαξ (1971-2021). 

Ο Μίμης Δομάζος δεν παρέλειψε να διδάξει τα μυστικά της μπάλας στους μικρούς φίλους της «στρογγυλής θεάς» που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση ενώ μοιράστηκε απλόχερα τις εμπειρίες του με τους παρευρισκόμενους.

Πραγματοποιήθηκε επίσης παρουσίαση των βιβλίων του Μίμη Δομάζου  “Πάμε” και “Μυστικά και… άλλες αποκαλύψεις” και προβλήθηκε ιστορική ταινία για την τεράστια επιτυχία των παικτών του Παναθηναϊκού, που επηρέασε καθοριστικά την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης μαζί με τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Παναγή Λουκάτο απένειμαν τιμητικές πλακέτες στο Μίμη Δομάζο και τους υπόλοιπους παρόντες πρωταγωνιστές του Γουέμπλεϊ.

 

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι παλαίμαχοι διεθνείς ποδοσφαιριστές Τάκης Οικονομόπουλος, Τότης Φυλακούρης, Χρήστος Αρδίζογλου και Γιάννης Τομαράς. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο συνδημότης μας Νίκος Πανταζής, σύμβολο της ΑΕΚ και επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Τμήματος Αποκατάστασης, ο πολύπειρος αθλητικός δημοσιογράφος Γιώργος Δόγας, ο συγγραφέας Άρης Ξηντάρας, η Δημοτική Σύμβουλος και Δημοσιογράφος Πόπη Δομάζου κ.α. Επίσης ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Διονύσου Γιάννης Φωτάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Τάσος Μπάσης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τάσος Μπάσης, ο Τοπικός Σύμβουλος Θεόδωρος Κατσανεβάκης, ο Δημοσιογράφος Κώστας Μαντάς, ο συμπολίτης μας Παντελής Παραμάνης κ.α.

 

 

Ο κ.Καλαφατέλης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του στη μεγάλη συμβολή του Μίμη Δομάζου και των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού που δόξασαν την Ελλάδα. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Αισθάνομαι πολύ μεγάλη τιμή που φιλοξενούμε σήμερα στο Δήμο μας  μια τεράστια προσωπικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου, το μεγάλο Μίμη Δομάζο, γνωστό και ως «στρατηγό». Θα ήθελα να καλωσορίσω επίσης και τους άλλους σπουδαίους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται μαζί μας και απαρτίζουν την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

O Μίμης Δομάζος, πέρα από κορυφαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας, υπήρξε αυτό που λέμε ηγέτης. Το προσωνύμιο «στρατηγός» που του απέδωσαν, μόνο τυχαίο δεν ήταν. Η συμβολή του στο έπος του Γουέμπλεϊ, δηλαδή στη μαγική πορεία έως και τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, ήταν καθοριστική. Ο Παναθηναϊκός στις 2 Ιουνίου του 1971, έγραψε την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας του αλλά και της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.

 

 

Η τότε ενδεκάδα του Παναθηναϊκού δεν ήταν απλά μία ομάδα αλλά αρμάδα, όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν. Ήθελαν να δείξουν πόσο ισχυρή ήταν αλλά και πόσο παλικαρίσια πάλεψε απέναντι στην κορυφαία ομάδα της Ευρώπης, στη δεκαετία του ’70, τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Αυτή η ομάδα είχε ως αδιαμφισβήτητους ηγέτες το μεγάλο προπονητή της, τον αείμνηστο «συνταγματάρχη» Φέρενς Πούσκας και το «στρατηγό» Μίμη Δομάζο.

Και μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην έκανε τελικά το θαύμα, ήταν όμως ο πραγματικός νικητής της αναμέτρησης καθώς ανέβασε στο ψηλότερο σημείο το ελληνικό ποδόσφαιρο. 

 

Μέχρι και σήμερα, μετά από 30 ολόκληρα χρόνια,  το έπος του Γουέμπλεϊ αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία ελληνικού συλλόγου και δεν έχει ξεπεραστεί.

Αξίζει λοιπόν η απεριόριστη τιμή και ο σεβασμός προς τα πρόσωπα του Μίμη Δομάζου και των άλλων μεγάλων ποδοσφαιριστών που έγραψαν ιστορία: του Oικονομόπουλου, του Tομαρά, του Bλάχου, του Eλευθεράκη, του Kαμάρα, του Σούρπη, του Γραμμού, του Φυλακούρη, του Aντωνιάδη και του Kαψή.

Ο Δήμος Διονύσου σας ευχαριστεί και σας ευγνωμονεί».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ