Connect with us

Ελληνικού - Αργυρούπολης

Ελληνικό: Στα εργοτάξια του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης της Ευρώπης

Published

on

Οι οικοδομικοί γερανοί ξεφυτρώνουν ο ένας μετά τον άλλον στα επιμέρους εργοτάξια που λειτουργούν στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού στην περιήγηση σε μερικά από τα εργοτάξια και τοποθεσίες όπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, όπως αναφέρει η LAMDA Development, κάποια έργα έχουν πλέον κάνει εμφανή πρόοδο, ενώ στην τελική του φάση βρίσκεται και το πρώτο παραδοτέο έργο.

Παραδίδεται το κτίριο πρότυπο των ΑμΕΑ- Στην τελική φάση κατασκευής

Πρόκειται για το κτίριο των ΑμΕΑ που παραδίδεται στο τέλος του φετινού καλοκαιριού στα 4 σωματεία (Αμυμώνη, Ερμής, ΝΙΚΗ-Victor Artant και ΣΑμΣΚΠ). Τέσσερα σωματεία στεγαζόμενα σε παλιές και ξεπερασμένες από τον χρόνο εγκαταστάσεις της αμερικάνικης βάσης σε κτίρια του 1970- που σε καθημερινή βάση δίνουν ένα τιτάνιο και συγκινητικό αγώνα προκειμένου να εξασφαλίσουν ποιότητα ζωής και ίσες ευκαιρίες σε μικρούς και μεγάλους που αντιμετωπίζουν ζητήματα αναπηρίας- μετακομίζουν πλέον στο πιο σύγχρονο στο είδος του κτίριο-πρότυπο στην Ευρώπη, συνολικής έκτασης 11.500 τμ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που ξεκίνησε από τα θεμέλια, είναι στο τελικό του στάδιο και ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ και όπως έχει ανακοινωθεί καλύφθηκε αποκλειστικά από την LΑΜDA Development καθώς αποτελεί μέρος της κοινωνικής συνεισφοράς και της στρατηγικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται από την ίδια την εταιρεία, όλη η ανάπτυξη του Ελληνικού μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και δημιουργείται με ειδικές προβλέψεις για ΑμεΑ.

Υπογειοποίηση Ποσειδώνος – Σκυροδέτηση του 25% του συνόλου

Ένα από τα επόμενα εργοτάξια, όπου κανείς αντικρίζει τους κίτρινους οικοδομικούς γερανούς και μεγάλο αριθμό εργαζομένων και φορτηγών, είναι το σημείο όπου προχωράει η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, με μήκος 1,5 χλμ. εκ των οποίων πάνω από 1 χλμ (1.150μ) θα είναι το υπόγειο τμήμα με 3 λωρίδες κυκλοφορίας προς κάθε κατεύθυνση. Σύμφωνα με στοιχεία, έχει προχωρήσει ήδη η εκσκαφή στο 50% του συνολικού όγκου, με μέγιστη επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων εκσκαφής σε άλλες περιοχές του έργου, όπως το Πάρκο. Έχει, επίσης, γίνει σκυροδέτηση στο 25% του συνόλου, διαδικασία που προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς.

Η σήραγγα παραδίδεται τον Δεκέμβριο του 2024 και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας. Στη θέση της σημερινής Λ. Ποσειδώνος θα γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας.

Riviera Tower – ο πρώτος «πράσινος» παραθαλάσσιος οικιστικός πύργος

Στα γραφεία του εργοταξίου του Riviera Tower, οι μηχανικοί είναι πάνω από τις οθόνες και τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ελέγχοντας κάθε παράμετρο της κατασκευής του πρώτου “πράσινου” παραθαλάσσιου οικιστικού ουρανοξύστη στην Ελλάδα, ύψους 200 μέτρων, για τη δημιουργία του οποίου κατατέθηκαν 30% περισσότερα δικαιολογητικά συγκριτικά με μια τυπική άδεια για ένα απλό κτίριο. Συνολικά χρειάστηκαν 1.900 σχέδια μέχρι την τελική έγκριση.

Το σύστημα θεμελίωσης που ακολουθείται σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας είναι πρωτοποριακό και προβλέπει την τοποθέτηση 300 πασσάλων με διάμετρο 1-1,5μ και βάθος από 35- 50μ. Η θεμελίωση στο τμήμα κάτοψης του Πύργου – θα γίνει εντός του δεύτερου τριμήνου του 2023, ενώ σε μερικούς μήνες -μέσα στο έτος- οι πρώτοι όροφοι του Πύργου θα είναι εμφανείς σε όλους τους διερχόμενους από τη Λ. Ποσειδώνος. Σύμφωνα με στοιχεία από την Lamda Development έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια για το 75% του συνόλου των διαμερισμάτων.

Παράκτιο μέτωπο

Διασχίζοντας το παράκτιο μέτωπο, διακρίνεται μεταξύ άλλων η ακτή που θα μεταμορφωθεί μια νέα αμμώδης παραλία μήκους 1,5 χλμ. με εύκολη πρόσβαση τόσο από τη Λεωφ. Ποσειδώνος όσο και από τη Λεωφ. Βουλιαγμένης. Την ίδια στιγμή η μαρίνα του Αγίου Κοσμά προβλέπεται να αναβαθμιστεί με δυνατότητα ελλιμενισμού 310 σκαφών.

Στο παράκτιο μέτωπο ξεχωρίζει και η δημιουργία, στην πρώτη φάση πενταετίας, του έργου της Riviera Galleria, του πρώτου οργανωμένου high end retail και γαστρονομικού προορισμού στην Ελλάδα. Όπως έχει ανακοινωθεί θα έχει συνολική έκταση 23.000 τ.μ. με 19.000 τ.μ. μισθώσιμων χώρων, τα οποία εκτείνονται σε δύο ορόφους. Οι συμφωνίες μίσθωσης σύμφωνα με στοιχεία της LAMDA, έχουν ξεπεράσει το 20% της μισθώσιμης επιφάνειας, με το ποσοστό να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 50% μέχρι το τέλος του έτους. Στην περιοχή δημιουργούνται μεταξύ άλλων δύο ξενοδοχεία σε κοινοπραξία με την ΤΕΜΕΣ (το ένα θα βρίσκεται στη μαρίνα Αγίου Κοσμά και το άλλο δίπλα στο ακρωτήρι).

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο οι επισκέπτες στο Experience Park

Στην περιήγηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ορισμένους από τους χώρους και τα εργοτάξια του Ελληνικού, διασχίσαμε και το Experience Park, συναντώντας πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας. Αποτελεί το πρώτο μέρος του Πάρκου του Ελληνικού συνολικής έκτασης 2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων που θα καλύπτει το ένα τρίτο της συνολικής ανάπτυξης του Ελληνικού, δόθηκε στο κοινό τα Χριστούγεννα του 2021 και μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφτεί περισσότεροι από 1.500.000 πολίτες. Εδώ φιλοξενείται και το Experience Centre, ένα από τα μεγαλύτερα και τεχνολογικά πιο προηγμένα, κέντρα επισκεπτών στον κόσμο, που περιλαμβάνει μία διαδραστική έκθεση, που παρουσιάζει τις καινοτομίες του έργου του Ελληνικού.

Κτίριο Saarinen – Σε αναμονή των νέων επισκεπτών

Τελευταία στάση της περιήγησης το ιστορικό κτίριο Saarinen του πρώην διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας. Είναι ένα από τα τελευταία έργα του κορυφαίου για την εποχή του Φινλανδού αρχιτέκτονα Eero Saarinen. To κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο και θα λειτουργήσει εντός της ανάπλασης ως χώρος εκθέσεων. Όπως αναφέρει η Lamda, μέσα από το μεγάλο έργο της ανάπλασης, το κεντρικό κτίριο του Ανατολικού Αερολιμένα του Ελληνικού, περιμένει να πάρει ξανά ζωή και γίνεται εκθεσιακό κέντρο.

 

“Πράσινες” πρακτικές και κυκλική οικονομία

Βασική προτεραιότητα σε όλο το έργο, από τον αρχικό του σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση του σε κάθε του φάση, όπως τονίζει με κάθε ευκαιρία, ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Οδυσσέας Αθανασίου, είναι η κατασκευή του έργου με “πράσινες” πρακτικές που βασίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ολοκληρώνονται οι εργασίες των μονάδων σκυροδέματος και μέχρι το καλοκαίρι θα λειτουργούν 2 υπερσύγχρονες μονάδες έτοιμου σκυροδέματος (σε συνεργασία με τις εταιρείες ΤΙΤΑΝ και Lafarge Ηρακλής). Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του έργου, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη μικρότερη δυνατή όχληση στους πολίτες μιας και δεν επιβαρύνεται η κυκλοφορία στην παραλιακή αλλά και άλλες κεντρικές λεωφόρους από τα ειδικά βαριά οχήματα μεταφοράς σκυροδέματος.

Την ίδια στιγμή η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του Ελληνικού έχει τη δυνατότητα καθαρισμού 10.000 κυβικών μέτρων αστικών υδάτων την ημέρα. Το νερό αυτό θα καλύψει τις ανάγκες άρδευσης του Πάρκου, άλλες χρήσεις στα υπόλοιπα έργα καθώς και ανάγκες των όμορων δήμων.

 

Έργο απορρύπανσης-εξυγίανσης εδάφους και υπόγειων υδάτων

Στο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στον χώρο του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα, όπως αναφέρει η LAMDA, περισσότεροι από 6.500 τόνοι μολυσμένου εδάφους έχουν επεξεργαστεί και καθαριστεί σε ειδικό χώρο εντός του εργοταξίου, ενώ απομακρύνθηκαν 5,5 χλμ. αγωγού καυσίμου από βάθος 2-3 μέτρα που έτρεχαν κατά μήκος των διαδρόμων για τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών. Γίνεται καθαρισμός του υδροφόρου ορίζοντα ο οποίος είχε μολυνθεί από τις διαρροές του παλιού αυτού αγωγού. Σε συνεργασία με την κοινοπραξία Antipollution και Intergeo όλη η ποσότητα εδάφους και τα υπόγεια ύδατα επαναχρησιμοποιούνται (π.χ. για τις ανάγκες των έργων κατασκευής στο Ελληνικό) μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε το 2022 και θα ολοκληρωθεί, εντός του 2023.

 

Οι δυσκολίες του έργου – Το όραμα

Όπως έχει αναφέρει ο Οδυσσέας Αθανασίου στα επίσημα εγκαίνια παρουσία του πρωθυπουργού, το Ελληνικό είναι ένα κοινό όραμα πολύ μεγαλύτερο από τετραγωνικά μέτρα και όλα τα άλλα. Το όραμα αυτό, με την στήριξη του βασικού μετόχου, δεν αφορά μόνον την ανάδειξη των δυνατοτήτων σε επίπεδο εκτέλεσης έργων με την υλοποίηση κορυφαίων διεθνών αρχιτεκτονικών σχεδίων, αλλά πρωτίστως στην ανάδειξη του αξιακού συστήματος στη διαδικασία υλοποίησης του έργου.

Ο κ. Αθανασίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσκολίες του έργου, επισημαίνοντας ότι ήταν και θα είναι πολλές σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, εκφράζοντας την αισιοδοξία του αλλά και τη δέσμευση της εταιρίας ότι θα ξεπεραστούν, δημιουργώντας έτσι την καλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη.

Φιλοδοξία του έργου του Ελληνικού, ενός έργου που ενώνει, όπως ανέφερε ο Δρ Σπύρος Λάτσης, στα επίσημα εγκαίνια, είναι με την ολοκλήρωση του να απευθύνεται σε όλους του Έλληνες. Όλοι να επωφελούνται και απρόσκοπτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ