Ζωγράφου
Δήμος Ζωγράφου: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Πολυτεχνείου και ομιλία της Δημάρχου
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τίμησε ο Δήμος Ζωγράφου την Κυριακή 17 Νοέμβρη, τη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ζωγράφου, τελέστηκε παρουσία των οικογενειών, η επιμνημόσυνη δέηση για τους Διομήδη Κομνηνό, Μιχάλη Μυρογιάννη και Δημήτρη Θεοδωρά, από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ζωγράφου, Πρωτοπρεσβύτερο πατήρ Χαράλαμπο Πανόπουλο.
Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θέοδωρος Παπαγιάννης στο σημείο των μνημάτων, έργου που υλοποιήθηκε έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την εκδήλωση τίμησαν, εκτός από τις οικογένειες των θυμάτων, πλήθος κόσμου από την πόλη μας, καθώς και επίσημοι από τη δημοτική και πολιτική ζωή. Συγκεκριμένα: Στεφάνι και άνθη κατέθεσαν:
- Η Δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη
- Οι οικογένειες των θυμάτων: Κομνηνού, Θεοδωρά και Μυρογιάννη
- Ο Σωκράτης Φάμελος – Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ
Προοδευτική Συμμαχία και - Ο Παύλος Χρηστίδης – Βουλετής Ν. Τομέα Αθηνών, Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ / Κίνημα
Αλλαγής
Οι επικεφαλής των εκλεγμένων Δημοτικών Παρατάξεων:
- Θεόδωρος Μετικαρίδης – Συμμαχία Δημιουργίας
- Κωστής Παπαναστασόπουλος – Αγαπώ Ζωγράφου
- Ανδρέας Καραβίδας – Λαϊκή Συσπείρωση
Εκπρόσωποι από Συλλόγους και Φορείς:
Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου
Δημοτική κίνηση «Ζωγράφου Ανυπότακτη πόλη» – εκπρ. Χρήστος Τουλιάτος
Α’ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΙΛΙΣΟΣ»
Κοινωνική Παρέμβαση Δημοκρατικών Πολιτών Ζωγράφου
Σύλλογος Ηλείων Ζωγράφου «Σάκης Καράγιωργας»
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι:
Κωνσταντίνος Ζώμπος – Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών
Ελευθερία Μωραϊτάκη Πικρού – Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής
Δημήτρης Βεριώνης – Συγγραφέας του βιβλίου «Θάνατοι στη χούντα»
Η ομιλία της Δημάρχου Ζωγράφου, Τίνας Καφατσάκη:
«Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και υπερηφάνειας, φορείς και πολίτες αυτής της πόλης, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε στην 51η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τη μαχόμενη νεολαία του Νοέμβρη του 1973 και να υποκλιθούμε μπροστά στους νεκρούς αυτών των ημερών που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο και κλόνισαν τη Χούντα. Κάθε 17 του Νοέμβρη η σκέψη μας και η καρδιά μας γυρίζει στον ξεσηκωμό των φοιτητών, της νεολαίας και του ελληνικού λαού κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, που από τον Απρίλιο του 1967 κατέλυσε τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και επιδόθηκε σε συλλήψεις, βασανιστήρια και φυλακίσεις χιλιάδων αγωνιστών απ’ τους οποίους πολλοί και πολλές έμειναν με ανεξίτηλα τα σημάδια πάνω τους ή οδηγήθηκαν στο θάνατο.
Η κορύφωση της τραγωδίας όπως όλοι γνωρίζουμε ήρθε με την προδοσία της Κύπρου. Το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κάλεσμα για την Δημοκρατία, και την Ελευθερία.
Και πρέπει να ζει γιατί ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια σε κάθε μορφής τυραννία.
Γιατί είναι μονόδρομος ο αγώνας των λαών όλης της γης για τα ιδανικά της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης. 51 χρόνια μετά, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ζωντανά Και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος! (Ελύτης )
Ας σταθούμε λοιπόν σήμερα ταπεινοί προσκυνητές μπροστά στα μνήματα των νεκρών του Πολυτεχνείου κι ας αναλογιστούμε πόσο μεγάλο είναι το χρέος μας να διαφυλάττουμε και να αγωνιζόμαστε για τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, για τα οποία εκείνοι έπεσαν.
- Για τον 17χρονο μαθητή Διομήδη Κομνηνό που έπεσε νεκρός έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου το βράδυ της Παρασκευής 16.11.73 Ο δολοφόνος του αστυνομικός φρουρός τον σκότωσε με μια σφαίρα στην καρδιά… «τραύμα
μετωπικό».
Ήταν ο πρώτος νεκρός του Πολυτεχνείου… - Για τον 20χρονο σπουδαστή, Μιχάλη Μυρογιάννη, ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ, με μια σφαίρα στο κεφάλι. Δολοφονήθηκε από τον χουντικό ταγματάρχη Νικόλαο Ντερτιλή στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων.
- Για τον 5χρονο Δημήτρη Θεοδώρα το νεότερο θύμα εκείνων των ημερών- που πριν προλάβει να δει να γνωρίσει τον κόσμο. Έπεσε νεκρός το μεσημέρι της 17ης Νοεμβρίου 1973, στην διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας και της λεωφόρου Παπάγου, στου Ζωγράφου. Γαζώθηκε απ’ τις σφαίρες στρατιωτικής περιπόλου που πυροβολούσαν για να απομακρύνουν και να διαλύσουν τους πολίτες.
Για όλους αυτούς τους ανθρώπους μας που έχασαν την ζωή τους από επίορκους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς εκείνες τις ημέρες.
Με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια τούτου του Μνημείου που με ομόφωνη απόφαση του Δήμου μας, φιλοτεχνήθηκε από τονγλύπτη κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη για να μείνει άσβεστη αυτή η μνήμη.
Θα ήθελα να καλέσω τους συγγενείς του Διομήδη, του Μιχάλη και του Δημήτρη για να κάνουμε μαζί τα αποκαλυπτήρια του ΜΝΗΜΕΙΟΥ – ΑΘΑΝΑΤΟΙ!»